Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, fireseba napisał:

Dobrze piszesz na ptaszkowych nie mozna podsiac na natura orac a wszystko po to by polski rolnik ch*ja mial.

@Rolnik7343 to dobre krowy masz jak z cukrow mleko daja

@krzysieek nikt nie zrozumie jakie warunki sa na danych terenach dopuki sam tego nie robi. 6 klasa piach i kukurydza siana w kwietniu ma 20cm. Laki 15km od Biebrzy rzeka zalewa bo zamiast ujsc do Narwi to w druga strone wali.

Ja mam na części gospodarstwa naturę 2000 ale nie ma tam tuzow cennych przyrodniczo i dwa lata temu normalnie zaśiałem zboże, w tym roku to samo, miałem kontrolę powierzchni i nikt nie stwarzał problemów, więc sama natura 2000 nic nie zakazuje, dopiero TUZcp

Edytowane przez PATr
Opublikowano

panowie nie podniecajcie się opadem rzędu 10 - 15 mm przy pogodzie która zacznie się za parę dni ten deszcz nie dotrze nawet do strefy poboru.

Opublikowano

po 5 latach trawa na na natura 2000 robi sie cenna . jak orałes tak orac mozesz .  jak by to było łake spalic glifosatem i wsiac trawe bez uprawy ?  w moim rejonie podsiewy były porazką  siewnikami do posiewu a były i talerzowe i rzutwe apv  praktykował ktos z glifosatem  

Opublikowano
6 minut temu, thug napisał:

panowie nie podniecajcie się opadem rzędu 10 - 15 mm przy pogodzie która zacznie się za parę dni ten deszcz nie dotrze nawet do strefy poboru.

No raczej niebardzo

IMG_20180702_121858.jpg

Opublikowano (edytowane)

o widzisz u Ciebie prawie 2cm wilgoci. Ktoś pisał że taki deszcz super bo wsiąka, tak wsiąka jak jest ziemia wilgotna. Tu trzeba opadu 30mm/24h przez 4-5 dni, coś jak radary pokazują teraz w Łomży

Pozdro dla Tych co nigdy nie nadają a pada w tym Pedro

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

Żeby nie ta twoja "nahuja2000" to byś fyndem dupska nie woził z tego co mówisz. Przestań seba bo nie jeden przytulił by z 50ha tylko dlatego, że jest pewna kasa. A to co się uda zebrać traktować jako bonus 

• Thanks 1
Opublikowano

A jak ty bagienne tereny traktujesz jako źródło podstawowej paszy dla krów to sorry, sam wiesz że nigdy nic porządnego ci nie urośnie rok max i uj bierze dobra trawe.

Widzisz pada i trzyma się wszystko, maj ponad 70mm, czerwiec ponad 40mm, dziś 15mm. Dzięki jesiennemu potopowi mamy to co mamy poza trawami jest ok... bo do tego, że jare wypala po górach raczej jestem przyzwyczajony 

Opublikowano (edytowane)

żeby nie ta nachuja to bym dostawił 20 krów i zamiast 16tyś ptaszkowyh miałbym 250-300tys za mleko. Myślisz ze ta zawrotna suma rekompensuje mi to że mamy demokracji i niejaka Angela M. nie zgadza się na udrożnienie rzeki? Łąki na Hruskich to popegeerowskie obszary, jest tego ponad 1500ha, drogi żwirowe szerokie 8m wysokie 2m nad poziom gruntu. To jest podstawowe stanowisko dla hodowców z okolicy.

Nie byłeś nie widziałeś, kilkanaście stron wstecz umieściłem kilka zdjęć zbóż i kukurydzy z Gm. Sztabin to że u Ciebie pada nie znaczy że wszędzie jest dobrze

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

Edit: danielhaker to weź mi teraz policz przy 50ha TUZ cp ile ma delikwent dopłaty? Kosztów utrzymania nie liczymy bo za obróbkę zbierze coś czy w podscial czy jalowizna przebierze. Czysta kasa do ręki a towaru gotowego nie brakuje

Myślę że dzięki niej masz fynda sam przyznales ☺️

Opublikowano (edytowane)

napisałem ile mam mogę nawet zeskanować.  830zł do ha mam 24ha i 15-20% co rok trzeba zostawić. Tak jak pisałem paszy bym miał tyle ze 300tyś za mleko z czego niemal połowa na czysto

mowie ja jeszcze nie mam tak przejebane (zwięzłe gleby) jak ludzie tam. Największy gospodarz jeździ Zetorem reszta tylko stare, bardzo stare ciągniki z przednim napędem. ROlnictwo tam wygląda jak w Afryce, ziemie jak na pustyni, a plony to nawet nie ma o czym gadać. Powinni tylko brać dopłaty i uciekać do miasta. Trzymają się tylko dzięki temu że razem z sąsiadami współpracują i jest wesoło:)

Edytowane przez fireseba
  • Like 1
Opublikowano

Traktuj to jako bonus tak jak mówię. Gdyby nie dopłaty to taki uj jak Batorego komin byś pamiętał, że masz tam łąkę. Pamiętam kiedyś z wioski facetka znad rzeki 20ha łąk prosiła żeby za 15tys kupić, ojciec nie chciał teraz by było. I na pewno bym nie płakał że plon słaby.

Powiedz teraz mieć 16tys, a nie mieć? Mieć nowego fynda, a nie mieć? 

Opublikowano (edytowane)

16 tys? serio pytasz? hahahaha jebać te ich 16 tyś tylko niech rzekę uregulują i nawet dopłat nie wezmę. Jedyne kawałki gdzie miedza jest równa, koszenie tam to poezja.16 tys to mogę rocznie spółki wodnej płacić jak nie będzie zalewać. W sierpniu 2013 tak zalało że grabarkę dopiero w kwietniu 2014 zabrałem

za te 16 tyś to do końca życia go nie spłacę, on zarabia sam na siebie plonami a nie ptaszkami.

@krzysieek u mnie w czerwcu i dzis spadło 14mm i 11mm a u Ciebie 5mm i dziś 19mm wiec jeden milimetr prowadzę. Ciekawe czy polifoske rozpuściło.

Edytowane przez fireseba
  • Like 1
Opublikowano

W moich okolicach od 1 marca do 2 lipca spadło ok 70l i obecnie praktycznie wszystkie zboża są zalatwione,zostaje tylko kuku i ziemniaki ale jeżeli sprawdzą się prognozy to za dwa tygodnie one też będą kaput,czegoś takiego jeszcze u nas nie było,w zeszłym sezonie o tej porze to na dobę spadało 70l i było bagno,koszony j.ozimy ok 1,5t/ha,część pól z jarymi pójdzie pod talerzówkę

Opublikowano
1 godzinę temu, fireseba napisał:

Dobrze piszesz na ptaszkowych nie mozna podsiac na natura orac a wszystko po to by polski rolnik ch*ja mial.

@Rolnik7343 to dobre krowy masz jak z cukrow mleko daja

@krzysieek nikt nie zrozumie jakie warunki sa na danych terenach dopuki sam tego nie robi. 6 klasa piach i kukurydza siana w kwietniu ma 20cm. Laki 15km od Biebrzy rzeka zalewa bo zamiast ujsc do Narwi to w druga strone wali.

dlaczego z cukrów ?

Opublikowano

nie wiem jaką śrutę dajesz ale z tego co piszesz to podejrzewam że zbożową. Szybko licząc masz w dawce 7% białka, i  nie jestem w stanie tego zrozumieć.

Dobra uciekam bo się z każdym zaczynam kłócić, idę szorować fundta za funta. Ale nie... to mnie naprawdę rozbawiłeś, to że mam ptaszkowe dlatego mam ciągnik taki nie inny.... Ja jak postawie na swoim to tak będzie i ch*j, jedynie Pan Bóg mnie powstrzyma. Spełniam marzenia z dzieciństwa i tyle. Teraz biorę prasoowijarke za 300tyś bo pada i nie ma kiedy bel owijać hahahaha. Jest co żreć, jest zabawa i jest zdrowie to najważniejsze tylko szkoda że nie mogę sie bawić  tyle ile bym chciałxD

• Like 1
Opublikowano

Tak to juz jest ze statsze pokolenie nie we ze kukurydza to glownie nie bialko o weglowodany (energia). To ze kogos tata to wie a kogos nie to znaczy ze sa z innego pokolenia lub wyrozniaja sie inna mentalnoscia na tle reszty. Ja tam sie nie znam na psychologii. Rodzice zawsze mysleli ze kuku to glownie bialko. 

Na twoim miejscu zaczalbym sie interesowac, z tego masz kase za to kupujesz maszyny, masz wiecej by inwestowac lub ro***bac w wesolym miasteczku. Kilka chwil czytania artykulow, nauki podstaw i kupka rosnie

• Like 1
Opublikowano

Idź idź bo gwiazdor z ciebie niezły, tak jak podejrzewałem tam już pod kopułą musi coś się przesunęło. ☺️ Kto zaczął co mu ciągnik spłaca? Btw co mnie interesuje, ale męczysz doope wstawiasz jakieś zdjęcia bieda, zaraz pajacujesz o swoim bogactwie. Daj spokój Sebuś 

Pada pada pada ☺️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v