Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i pomyslec ze trener czerczesow byl za slaby na polska lige i go z legii wyrzucili mimo zwyciestwa w lidze i pucharze polski....

u mnie chwilowo nie pada-siano na walkach lezy juz 10 dni ale jeszcze nie smierdzi;), od jutra ma byc ladnie ale zimno.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

i pomyslec ze trener czerczesow byl za slaby na polska lige i go z legii wyrzucili mimo zwyciestwa w lidze i pucharze polski....

u mnie chwilowo nie pada-siano na walkach lezy juz 10 dni ale jeszcze nie smierdzi;), od jutra ma byc ladnie ale zimno.

Bo Stasiek ma jaja,i zj..ał tych debilnych włascieli legii że mu psują skład sprzedając najlepszych i odszedł z tego burdelu bo widział co się święci.Podobnie Magierze rozwalili cały skład,Dopóki w polskiej piłce będzie się liczyć tylko kasa to będzie dalej burdel i kompromitacja

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Zasłużenie, niech wygraja, albo niech wygra najsłabszy, ci mocni już się nachapali, pora na zmiany.

Deszczomierz nie dziurawy, widać tak padało że nic nie znaczyło.

Pomyslcie jak byscie byli takim Lweandowskim i zarabiali mln euro na sezon trenowali ciezko, reklamy tez kupe czasu zajmuja to nie mielibyscie czasu na luksusy. W reprezentacji ile zarobi? Dla niego kazda minuta jazdy lamborghini jest wiecej warta niz gra w reprezentacji. Ruskie maja inaczej. Prezydent zaprosi ich za wygrana na tygodniowe wakacje w Kremlu i beda sie poic spirytusem. To dla nich jest najwieksa wygrana, szacunek Putina wiec maja o co grac.

Pogoda na chwile obecna kazdy widzi. Raz z jednej strony raz z drugiej cos przeleci i nawet nie pokropi. W ostatnich dniach tak wysuszylo ze musialem zabic 120cm drut by znalesc uziemienie do pastucha.

Raport suszowy z 20 czerwca 2015 wskazywal ze najwieksze zagrozenie suszą gruntow z uprawami zboz jarych to 13% w wielkopolsce i kujawach. Na dzien 20 czerwca 2018 wskazuje juz wystepowanie suszy na powierzchni ponad 90% upraw jarych w 4 wojewodztwach. Skala jest nieporywnywalna tymbardziej ze nie ma roku by sie odbic.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, pawel885 napisał:

:D 2 błędy w jednym wyrazie... Pamiętacie na amerykańskich filmach każdy farmer miał wielki drewniany zbiornik na wysokich nogach. Czemu to służyło? Gromadziło deszczówkę ? 

Zbiorniki o których piszesz gromadziły wodę pompowaną z wierconych studni. Pompę najczęściej napędza wiatrak. Zbiornik na wysokości był taką farmerską wierzą ciśnień czyli czymś w rodzaju hydroforu utrzymującego i dającego w miarę stałe ciśnienie oraz stanowił pewien zapas wody, który musiał wystarczyć na czas gdy nie wieje wiatr...co zresztą na tych przestrzeniach było i jest sporą rzadkością bo tam ciągle wieje. Do dziś hodowcy bydła w USA i Australii wykorzystują ten system i do dziś można u nich kupić pompę, wiatrak i zbiornik w kompletach lub osobno, do samodzielnego montażu lub przyjedzie firma i zmontuje. Super system tam gdzie ciągle wieje, woda jest głęboko a na wielkich przestrzeniach gdzie nie łatwo o prąd na odległych pastwiskach i jedyną alternatywą jest motopompa. W tym systemie wszystko proste i prawie bezobsługowe.

Co do deszczu i pogody to tak jak pisałem w czerwcu spadło u mnie 10 litrów na m2...a dziś ok. godziny 20-stej z tych chmur, które wiszą chyba już tydzień coś zaczęło siąpić i siąpi do tej pory. W sumie napadało już prawie 8 litrów więc jeszcze trochę i w parę godzin pobije "rekord" opadów z całego czerwca...

Edytowane przez extrabyk
Opublikowano (edytowane)

Mnie wlasnie minelo i 10km dalej zaczelo padac. Moze za 100 lat... To juz jest tak slabe ze nie wiem co powiedziec. Pobawie sie jeszcze troche germanskimi maszynami i pier**le to. Zostawie sobie tylko dzialke na warzywo, co raz jakiegos padlego dzika sobie znajde i bede zyl jak pan!

Edytowane przez fireseba
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, fireseba napisał:

Mnie wlasnie minelo i 10km dalej zaczelo padac. Moze za 100 lat... To juz jest tak slabe ze nie wiem co powiedziec. Pobawie sie jeszcze troche germanskimi maszynami i pier**le to. Zostawie sobie tylko dzialke na warzywo, co raz jakiegos padlego dzika sobie znajde i bede zyl jak pan!

u mie pojawiło sie duzo łosi i saren  bazanty tez są  takze z głodu bym nie padł .

Opublikowano

+12 i ładnie pada,od piątej rano,jak narazie 2,5 mm

Opublikowano (edytowane)

Tym razem pewnie mniej, ale z czego sie cieszysz, po ostatnich 14mm nie ma u mnie sladu, tylko mlecz(mniszek) troche sie zazielenil. Brakuje 250mm a cieszy ciebie 30x mniej? Wszystko ponizej 50mm wyparuje do konca tygodnia. Wczesniej umre ze stresu niz popada jak nalezy.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
15 minut temu, krzysieek napisał:

A no cieszę się z tego że kukurydza trochę podrośnie. Trawy  to wiadomo że szybko nie będzie bo wyschła. O ile w ogóle będzie.

To idz grzebnij ziemie w kukurydzy. U mnie przesiaknieta na  1,5cm

Opublikowano

Za czerwiec 51. Szkoda że większe deszcze dopiero pod koniec miesiąca. Kukurydzy i trawom trochę pomogło, ale na zboża za późno.

Od wczorajszego wieczora mży, jest 1l. Jeszcze trochę i saletrę na łąkach rozpuści

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v