Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie,17 bel z ha;), za dwa tygodnie to i krety się wyniosą z węzełkami na kijach,a bobry jak podziwione pewnie są     ,ani co zeżreć ani w czym ogon opłukać. Są liście może coś z żyraf zacząćO.o

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, kizak napisał:

Normalnie,17 bel z ha;), za dwa tygodnie to i krety się wyniosą z węzełkami na kijach,a bobry jak podziwione pewnie są     ,ani co zeżreć ani w czym ogon opłukać. Są liście może coś z żyraf zacząćO.o

Jakby były bobry to by sucho nie było kolega ma taką łąkę jak kosił było sucho zgrabiał to woda się pokazała a deszcz nie padał B| okazało się że bobry na kanale tamę zrobiły no ale u nas tylko każdy o odwadnianiu myślał o nawodnieniach zapomnieli

https://www.google.com/search?q=akwedukt+fojutowo&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

Czyli sugierujesz ze kosz produkcji jednej beli wynosi mnie 205zl+ robota i nerwy. W takim razie ktos z nas jest glupi i wyglada ze to ja. 

Mam dla Was rybus zagatka. Mozecie odnalezc moje polozenie na mapie korzystajac z przewidywanej prognozy na tej stronie  http://meteo.org.pl/radary o godzinie 8 w pon wyznaczcie linnie od Lublina przez Białystok az do wyaokosci tej chmury co popiernicza do mnie z Warszawy. Zaznaczcie sobie ten punkt np. palcem i kliknijcie w  godzine 11, 14, 17 jesli jest to jedyny ooszar o wymiarach 10x10km w ktorym nie pada to mieszkam w samym srodku tej pustyni

30 minut temu, staszek131415 napisał:

Jakby były bobry to by sucho nie było kolega ma taką łąkę jak kosił było sucho zgrabiał to woda się pokazała a deszcz nie padał B| okazało się że bobry na kanale tamę zrobiły no ale u nas tylko każdy o odwadnianiu myślał o nawodnieniach zapomnieli

https://www.google.com/search?q=akwedukt+fojutowo&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b

Patrzac na kawalki ymhymm kawaleczki, kawalunie pobliskie mam wrazenie ze za duzo ludzie mysleli o nawodnieniu...piwem i przez to kazdy nawet najmniejszy skrawek ziemi przekopany jest rowem w poprzeg i jak by tego bylo za malo to operator koparki uznal ze row w krztalcie rogala bedzie smieszniejszy, jeszcze.chca.by spolke oplacac... Wez to czlowieku kos i zbieraj 4x do roku

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)

już icm  wycofał większe opady na dziś dla mnie.

najlepsze są  prognozy dłuższe szykuje się niezły dramacik

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euPrece3Mon.html

jeśli się sprawdzi to zacznie coś padać w sierpniu i od września znowu sucho

http://www.klimat.ug.edu.pl/?page_id=914

tu jeszcze z katedry na 3 miesiące

Edytowane przez thug
Opublikowano

Ja tylko się śmieję bo mam podobnie i podejrzewam że w prostej linii z 20 km od Ciebie. Jedna bela  to z 2 ha a skosić i tak skosisz bez względu na ilośc. A z tym rogalem to albo tak miał w planach,albo tak chciał,lub w prostej linii  tato flaszek nie postawił [najpewniej to];)

Opublikowano
12 godzin temu, miwigos napisał:

Zaczynam mysleć jak ROLNIK 1973 ,jak nie popada jeszcze 2 tyg, to niech grad strzsaka ,ale na100%,wszystko ubezpieczone wysoko poza burakiem,15 maja spadły 3 mm,a 17 -2 mm

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1725689560844561&id=285663001513898&_rdr 

Jutro i pojutrze będziecie mieli szansę się doczekać czegoś takiego, na teraz największe szanse na taki mcs we wtorek środkowy wschód, 3 stopień 

Opublikowano (edytowane)

kiedy te pier**lone w dupe wściekniętego wenża upały sie skończą  i zacznie k**wa  padać?

kukurydza się pozwijałą , wyższe łaki jak po glifosacie , moje za***iste pszenżyto Twingo bedzie koszone tak myśle pod koniec czerwca , znaczy zebranie tego co posiałem :tw_angry:

Edytowane przez marulekk
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, KrystianBieniek napisał:

Fifarifa pochwal się ile deszczu dostałeś przez ostatnie 3 miesiące jesli malo to jutro za ciebie wrzucę na ofiarę by ci popadalo

NIe bluźnij bo Twoja ofiara na nic się zda.............

Opublikowano
34 minuty temu, plapla123 napisał:

Czy w lubelskim są już jakieś komisje do szacowania skutków suszy ?

Tak darmo rozdają pieniądze bo sie nie chce ludziom pracować

Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał:

Ale dziś daje w palnik. U mnie już jest 32 stopnie w cieniu 

to najwyższy czas zacząć bez majtek chodzić

Opublikowano (edytowane)

Jest tak cieplo ze kury jajka znosza na twardo.

@plapla123 plapla jesli maja takie tempo jak w mojej gminie to 1,5 miesiaca poczekasz. Dam znac jak przyjada. A NIE przypomnialem sobie po drugiej stronie gminy padalo cos w kwietniu-polowa maja, a tam mieszka szeryf gminy, ma dwupasmoweczke full wypad z chodnikiem. Ja mam zasrana żużlowke posypana zwirem zeby nie bylo widac,(bo nikt nie wpadlby na taki pomysl) specjalnie podsypal w maju droge piachem budowlanym (pewnie zostalo mu 3 wywrotki po budowie garazu) zeby sie nie ubil bo luzny lepiej  sie kurzy. Jeźdża co 5 min krowy po 40t na pusto i ze zwirem bo asfalt robia gdzie nikt.nie.jezdzi, a gdzies smolowke trzeba klasc to wpadli na pomysl ze poloza tam gdzie nikt nie jezdzi to sie nie popsujea, a  kurz z pod kol i podwozia ciagnie sie kilometrami...

Jaaka pogoda na niebie? Ja widze skupisko pary u sasiadow z polnocy, Rosji malej. Bardziej niepokoja mnie te podmuchy wiatru centralnie z Moskwy na zmiane z Ukraina, nie jest to jednakowy wiatr, jutro moze byc bardzo niespokojnie

Moral z tego taki: wykazywac cos na uprawy czy przyjada i powiedza, na polu nic nie rosnie cofamy 100% kasy i na inne pomoce tez nie moge liczyc bo nie dostane doplat.

Pamietam czasy (bylem bardzo mlody:)) jak polski rolnik placil podatki od tego co mu uroslo, a teraz nie rosnie i tez musze placic. Najlepsza jest spolka wodna, jest sucho musze placic, deszcz popada woda stoil. W 2015 wyszacowali straty.na 70 lub 75% to dostalem tyle ze nawet na podatki nie wystarczylo.

Z ostatniej chwili dla bardziej kumatych w temacie

Wczoraj sie dowiedzialem ze nie mam ubezpieczenia od gradu w kukurydzy. Mam nadzieje ze skonczy sie na ulewie, nic wiecej, lub bedzie swiecic slonko i tyle. Do sierpnia starczy paszy i jade na urlop

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

kiedy te pier**lone w dupe wściekniętego wenża upały sie skończą  i zacznie k**wa  padać?

kukurydza się pozwijałą , wyższe łaki jak po glifosacie , moje za***iste pszenżyto Twingo bedzie koszone tak myśle pod koniec czerwca , znaczy zebranie tego co posiałem :tw_angry:

od lipca zaczną się burze

Opublikowano

Seba ciesz się że przynajmniej nie rozsiales tych nawozow. U mnie bamber ponad 50ha traw trochę się opóźnił i rozsial na początku czerwca pochlapało chyba 2mm i doopka 250kg saletry/ha razy 50ha... Drugi 40ha w poniedziałek rozsial i jeszcze szambówe polał, poligon 

W radiu mowili zachodniopomorskie ruszyły komisje suszowe w 17 gminach a teraz to : 

Screenshot_20180610-123732.png

Opublikowano

u mnie to samo, pod wieczór leci tak jak ja do kościoła w niedziele rano o 7:30 :P  

sąsiad nawadnia truskawki, sadowniki napierdalają na wielką skale a ja siedzie  pod obora i napełniam wiadro 5min. :/ 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v