Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Hmm, a co mnie obchodzi...  ważne że u mnie bardzo dużo pomoże. Moje ziemniaki mają się świetnie, mam na największych górach posadzone,przyhamowała susza ale nie dokuczyła im na amen. Ziemniak świetnie i szybko się regeneruje idź na zdrową plantacje zobacz jakie sa nowe przyrosty. W połowie sierpnia deszcze przyjdą i potrafi w znacznym stopniu odrobic plon. O ile ochrona była dobra, ja już rozplanowałem do 20sierpnia fungi, trzeba będzie to się przedłuży. 

Qq moja siana po 15maja ma się świetnie, idzie aż miło patrzec wiecha jeszcze w 3lisciach zawinięta. A kwietniowe na totalnym piachu 1.5m i 2 tyg temu wiecha ani masy ani kolby. Udało mi się bo najgorszą suszę przetrzymała bez szwanku.

Pokropuje cały czas.

No widzisz to ja ci moge odpowiedzieć tak samo. Co mnie obchodzą twoje ziemiaki? We wszystkim powinien być umiar, to co nie urosło do tej pory w kilka tygodni strat już nie nadrobi. Trawy owszem, qq jeszcze coś podrośnie ale i tak niedużo bo teraz to idzie w kolbę, ja na swoją jak na ten rok ogólnie nie narzekam bo są gorsze. A wygrał ten kto jak najwcześniej zasiał. Teraz żniwa to każdemu potrzeba trochę pogody, mnie to w sumie bardzo nie dotyczy bo zboża mam 2,5ha ale słomy trzeba tych bel trochę zrobić i pozwozić.  Dziś byłem na polu, 1/3 buraków stoi, w wodzie także im deszczu wystarczy do wykopków.

Edytowane przez Skoczek1994
Gość marekfarmer
Opublikowano
5 godzin temu, jacu napisał:

jaka miałeś wydajność mieszanki?

Nie ma o czym pisać   na 2 kosiłem  :(  

Opublikowano (edytowane)

jutro i w czwartek burze z silnym wiatrem oby tylko nie położyło zbóż bo takie nasiąknięte jak mocniej powieje to gleba nie ma opcji

Edytowane przez theta
Opublikowano
1 godzinę temu, iron napisał:

zelkow dokładnie a ten cały Pedro do cep i źle mu nie życząc to 100mm z jego pyrek zrobi jedno wielkie gówno jak przyjdzie od razu upał

Ha ha dokształć się, spraktykuj i pogadamy. A tymczasem zapierniczaj sr** dalej w swoją czarną pszenicę bo zaraz ci będzie wschodzić, nie będziesz musiał siać.

DajBóg jeszcze z 50mm ☺️

Gość marekfarmer
Opublikowano
28 minut temu, jacu napisał:

o kurde bizonem na 2 to raz dwa Ci poszło, dobrze że skosiłeś tera daje konkretnie u mnie deszcz

Wydajność w ha na godzinę   bardzo dobra  ale  co zrobić  jak susza  zabrała  80%  plonu  to trzeba sie  jakoś  ratować  i  ciąć  koszty   poco tłuc  kombajn na 1  jak można na 2  jeździć  to się jeździ 

Obecnie  u mnie też  pada   i dobrze  bo  trzeba   już żyć nowym  sezonem  i myśleć  o rzepaku   i oziminach  jakie odmiany posiać  

Opublikowano
Pedro jesteś trolemi tyle ale jak ci mało to jeszcze podlej sobie te ziemniaki a później życzę ci 30 stopni i od razu już będziesz mieć je ugotowane a póki co to moja pszenica ma się świetnie bo jeszcze nie dojrzała do końca .
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Armagedon za oknem  ściana wody  

Edytowane przez marekfarmer
Gość marekfarmer
Opublikowano

z tego co widzę z okna to  15-20l 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Coś czuje  że rano  suszomierz będzie przelany  

Opublikowano
6 godzin temu, krzysieek napisał:

Nie biedujcie, Halinka słabnie i niebawem pogoda się "poprawi". Choc nie dla mnie , bo mi to tam może jeszcze padać. Dziś 10 l wpadło narazie.

@pedro2 Kukurydzę siałem 16 maja i też wygralem późnym siewem bo moja jeszcze rośnie a te wcześniej siane to już dawno pozamiatane. Niskie, cienkie z wiechą

@fireseba co tam napadało w ten deszczomierz z dziurami pod Augustowem?

Jakies 50mm od 2 lupca , q pierwszy dzien lipac 14. Woda tylko plynie rowem lub stoivpo dolach, na gorce ziemia troche wilgotna ale tylko warstwan orna dalej szpadel polamalem. Tydzien ze sloncem to trawa bedzie zielona tylko po dolach. Wszystkie kukurydze juz grubo od tygodnia z wiecha, kwitna. Na chwile obecna ciesze sie tak samo jak Ty ze sialem w drugim tygodniu maja. Dostala wilgoci, znow pobiera azot wiec i czas kwitnienia sie opozni. Jesli pogoda bedzie dalej dobra to bedzie spora roznica w ziarnie. 

Teraz tez burza bokami poszla, wiecej wiatru niz deszczu, ten tylko kapie. U Was tez wiekszy descz to ten ktoremu nie towarzyszy burza?

Opublikowano
24 minuty temu, iron napisał:

do Pedra niech idzie

A niech go sobie zabiera jak mu mało xD mieszkam nie aż tak daleko ale ze mnie już deszczu wystarczy. W ziemniakach woda już stoi bo ciągle przychodzą kilkuminutowe ulewy i nie ma kiedy wsiąkać. Teraz trzeba pogody, aby można było zebrać to co po suszy zostało bo jak będzie dalej tak padać to będzie lipa co nie wyschło to zgnije/porośnie...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, marekfarmer napisał:

Coś czuje  że rano  suszomierz będzie przelany  

marek nadstawki trzeba dorobić :D u mnie też pompuje wczoraj było mocniej dziś spokojniej bo bez wiatru ale intensywnie. w dzień 5 litrów teraz będzie już ponad 5 przez 30min.

Edytowane przez KarolGo
Opublikowano

Mam nadzieję że do mnie już nie dojdzie :) Dziś 25 mm. Łącznie od czwartku lekko ponad 100 mm. Na górkach to i jeszcze 100 by się przydało ale torfy zaczynają pływać powoli. Najgorsze krótkotrwałe ulewy bo nie nadąża wsiąkać. 

@fireseba Zgadza się. Z burz dużo huku i wiatru a deszczyk słaby. A dziś nie groźnie wyglądające chmury a lało konkret 

Opublikowano (edytowane)

Od Minska cos jeszcze idzie moze dopada. Teraz burza poszla bardziej bokami, ale 3-4mm zostawila. Lepsze kilka dni takie jak dzis niz wczorajsze nie burzowe 25l w 30min.

@krzysieek idzie do mnie chyba w prost od Ciebie. Ile z tej burzy napadalo? Radar misi sume opadu z godziny pokazuje miedzy 2 a 5mm

Edytowane przez fireseba
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v