Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik551 tam u was w Woli Okrzejskiej u wuja to składali sporo wniosków suszowych, ale jak widziałem tam u niego w strone kobylczyka żyto chybrtdowe to jakoś wygląda ze wnąyrz a we wnątrz to drobnica jak nwm co. U nas też tak mało wody jak i u was.
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DanielFarmer napisał:

No Seba byłem tam wczoraj na Twoim terenie to rzeczywiście chyba gorzej niż u nas

Mogles sie wysilic i podjechac w strone Sztabina lub Dabrowy tam jest 3x gorzej.

Jedyne skuteczne bany moze nalozyc dostawca internetu w innych wypadkach zmiana ip oraz nowa poczta wystarczy by sie zalogowac.

Czy grozi nam powodz w lipcu?

Na te i wiele innych pytan odpowie wrozbita Maciej

@Szymi40 masz cos o pogodzie 

http://meteo.pomorze.pl/upaly-w-kanadzie-i-na-syberii-powodz-w-japonii-co-sie-dzieje-z-pogoda/

Edytowane przez fireseba
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nieoficjalne plotki mówią coś ok 1000zł/ha przy 100% i braku zwierząt,w przypadku posiadania zwierząt 50% strat z protokołów[taką symulację wysłał bydgoski KOWR na żądanie Warszawy,w połowie czerwca],2015 wyszlo 400zł/ha

Edytowane przez ws71
Opublikowano
norma,jak zwykle i samemu trzeba będzie te dziury łatać przez tą suszę, więcej godzin trzeba będzie robić i tyle nic więcej nie pozostaje, my nie pielęgniarki że nam dadzą więcej za tą samą robote
Opublikowano (edytowane)

Tysiaka? Z piniendzmi nie będę wiedział co robić...

Hanka! Szykuj auto, jedziem do biedy po zakupy, koniec postu. Pieniądze dadzą!

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Tam do biedry, już byś zaszalał i na Białystok ruszył furmane do ołszona^^ 🤣 nie realne.

Qq  powoli zaczyna skręcać w najgorszych miejscach. Pod 3 pokos chyba nie będę siał nawozu po tych wyższych łąkach, czy z nawozem czy bez i tak gówno będzie

Opublikowano
58 minut temu, krzysieek napisał:

Tysiaka? Z piniendzmi nie będę wiedział co robić...

Hanka! Szykuj auto, jedziem do biedy po zakupy, koniec postu. Pieniądze dadzą!

Przeczytaj mój tekst ze zrozumieniem,przy 80% i produkcji zwierzęcej teoretycznie można dostać max 400zł i nie wiem czy ktoś z powyższych komentujących znajduje się na obszarze - 230 i więcej deficytu opadów,u nas w zeszlym sezonie dawali 1000/ha za wymoknięcia

Opublikowano

Ja na drugi pokos siałem tylko w nizinach bo na górkach i tak wyschła na szczęście pierwszy pokos był na prawdę udany udało się zebrać prawie tyle co w tamtym roku z 3 pokosów 

Najbardziej będzie odczuwalny u hodowli zwierząt itd brak słomy bo zboża nie są piękne o owsie nie wspomnę bo tragedia 

Nie liczcie na wysokie pomoce bo to nie realne wątpię żeby unia tyle dała by było nawet 500zł z hektara ja jak narazie słyszałem że umorzą składki z KRUSu i coś tam o kredycie z małym procencie bo nie mają tyle funduszy ale zobaczymy kiedyś kiedyś ojcu na susze umorzyli właśnie składki i 250zl/ha mogę się mylić ale coś bodjarze tak było 

Opublikowano
8 godzin temu, fireseba napisał:

Mogles sie wysilic i podjechac w strone Sztabina lub Dabrowy tam jest 3x gorzej.

Jedyne skuteczne bany moze nalozyc dostawca internetu w innych wypadkach zmiana ip oraz nowa poczta wystarczy by sie zalogowac.

Czy grozi nam powodz w lipcu?

Na te i wiele innych pytan odpowie wrozbita Maciej

@Szymi40 masz cos o pogodzie 

http://meteo.pomorze.pl/upaly-w-kanadzie-i-na-syberii-powodz-w-japonii-co-sie-dzieje-z-pogoda/

Oj   to ja już   wolę   tę swoją prawie co roczną   suszę  jak te  Japońsko-Chińskie  tajfuny   czy  syberyjskie  upały...

Opublikowano
42 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Tak, deszcz przybije potem talerzówka siew łubiń, facelia  owies i jeszcze raz talerzówka i na zimę orka,  w tamtym roku też tak robiłem i git.

Nim deszcz ujrzysz to wiatr słomę z pola do sąsiada zabierze, nim facelia łubin i owies wzejdzie to o orce zimowej trza bedzie myśleć -  mówię Ci to ja optymistyczny pesymista.

Dział o pogodzie i powiem Wam że pogoda jest super - szkoda, że dla bogaczy. Na dwóch dostawach owoców lekko ponad 5 tys w plecy.  Na innych dostawach cena uzgodniona telefonicznie, faktura wystawiona po dwóch tygodnich od sprzedaży, a cena ojebana o 10 groszy i kolejne tysiąc w plecy. 

Dziś do ebało słońcem konkretnie. Upał dał się we znaki. Do tego zarypany robotą nie wstawiłem piwa do lodówki i takie ciepłe wymiociny muszę ze wściekłości popijać.

Nawet emotikona odpowiedniego znaleźć nie mogę.

Opublikowano

Tak, umorzą składkę w krusie, ale liczy się to jako przerwa do emerytury czy coś to trzeba uregulować. To po primo, po drugie jak pójdziesz po jakieś zaświadczenie z KRUS do ARiMR np. to nie dostaniesz bo umorzenie liczy się jako zaleganie ☺️ wiem bo już raz tak miałem jak ostatnio suszowe było umorzyli potem biegusiem regulowałem bo do agencji chcieli zaświadczenie o ubezpieczeniu. Jedno wielkie gówno, liczy się tylko propaganda medialna

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

bez jaj oczekiwac miej ajak bedzie wiecej to ok.  Aw popszednią susze ile płacili ? było do hektara czy na gospodarstwo ? JA CHYBA W 2005  dostałem 1000zł na gospodarstwo ale w 2015 r tez płacili .

Opublikowano

OOO dobrze wiedzieć bo miał w jednej gminie składać na 8 ha, ale z braku czasu odpuściłem. Kredyty również mnie nie interesują. Zboża na słabszych glebach  porażka ale na chleb uleci jeśli zbiorę. Owoce - plony ponad przeciętne wręcz rekordowe, z uwagi na to że korzenie sięgają  głębiej niż zboża i z zimy zapasy były spore - natomiast ceny to nawet upodleniem nazwać nie można. 

Niemniej ten rok jakoś się przeżyje i po jałmużnę sięgać się nie będzie. 

Na zewnątrz cisza jak makiem zasiał tylko krwiopijne muchy słychać - komary z suszy wyzdychały, hodowli brak to i jaskółek coraz mniej . U psa co dzień trzeba kojec ze szczurów czyścić bo mu wodę z michy wypijają, a ten ma poczucie godności i pasożytów utrzymywał nie będzie.  Przyszła pora, że człowiek od psa uczyć się musi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v