Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kto ? że ja ? gdzie ?

@fireseba krowy odpuściłem niech sobie robią co chcą ale za to powiększam stado opasów :) w 3 lata jest koło 20 szt. więcej ... dużo nie dużo ale z około 20 szt. zrobiło się ponad 40 to już widać różnice
TPR jest a tak co tydzień kilka artykułów o krowach

Opublikowano (edytowane)

Nowy fynt , nowa prasowijarka ...😮 To musi biedy nie ma. To lepiej żeby suszy jeszcze wiekszej za rok nie było. Ile ha obrabiasz nie licząc ptaszkowych przy tej obsadzie?

Dziś i wczoraj 20,5 l i nie pada od 2h.

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Od 20-stej wieczorem do teraz już 35 litrów nakapało...jeszcze trochę i trzeba będzie z miarki wodę wylać bo skala kończy się na 40 litrach...nie wiem jak u Was ale ja już chyba słyszę jak trawa na pastwiskach zaczyna odrastać :D

Żeby tylko nie sprawdziło się przysłowie podane przez @marekfarmer mówiące o 40-sto dniowym deszczu...bo to już by było przegięcie w drugą stronę...

Opublikowano (edytowane)

Pedro juz jestem, pewnie nie mogles sie doczekac. Myslalem ze to temat do narzekania na pogode wiec jak na Polaka przystalo musze to robic. Tobie nikt bie broni inwestowac, zamiast zazdroscic wez kredyt a nie sie boisz. Jesli by ci d*pa nie swedziala nie wypominal bys mi w kazdym poscie, a jak widac tylko ty to robisz. Nie chwalilem sie wcale sam z tym wyskoczyles, sa osoby na forum ktore maja takie maszyny ze nawet by nie zwrocili uwagi przejezdzajac obok. Nie zalezy mi na fejmie, najwieksza pochwala dla mnie sa plony i kokony w banku

@krzysieek ptaszkowymi tylo jalowkom sciele, reszta to 9ha kukurydzy i 26 traw w tym lucerna

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

@fireseba chcesz tak zwiekszac stado to po postach wnioskuje ze masz obore wolnostanowiskową na ruszcie bo tak piszesz ze dużo gnoiowicy . Jak twoim głównym zmartwieniem jest pogoda to nie masz czym sie martwić bo to każdy ma tak samo i to nie od nas zależy 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

A jak ty bagienne tereny traktujesz jako źródło podstawowej paszy dla krów to sorry, sam wiesz że nigdy nic porządnego ci nie urośnie rok max i uj bierze dobra trawe.

Dlaczego zakładasz, że to co jest w Naturze 2000 to najgorsze bagna? Mieszkam na obrzeżu tego dobrodziejstwa. Ja na strefie "wolnej" a sąsiad już na Naturze. Normalne łąki, tylko zabroniona rekultywacja i nic nie poradzisz

2 godziny temu, jarecki napisał:

po wygasnieciu programu  mozna zrezygnowac z dopłat całkowicie i nawet łaki cenne orac niepodac do dopłat  i co ci zrobią

Jakim wygaśnięciu programu? Nikt z rolników o to nie wnioskował. To ci na górze sami sobie tak na mapie zaznaczyli teren i uj rolnik ma do gadania, mimo że to z typową naturą (a tym bardziej cenną) nie ma nic wspólnego

Przez dobę spadło 6l

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, logan3512 napisał:

@fireseba chcesz tak zwiekszac stado to po postach wnioskuje ze masz obore wolnostanowiskową na ruszcie bo tak piszesz ze dużo gnoiowicy . Jak twoim głównym zmartwieniem jest pogoda to nie masz czym sie martwić bo to każdy ma tak samo i to nie od nas zależy 

Wlasnie z takim przekonaniem chce walczyc bo tak.nie jest. U mnie ziemie sa zwiezle wiec jak padalo jesienia to tam gdzie w 2016 oralem ma 32cm to teraz tylko 22 i martwica sie wyorywala. Lucerna w tak zbitej ziemi.nie chce rosnac ale od tego mam glebosz i tylko jak wykwitnie kosze ja i spulchniam pole. Chodzi mi o to ze ciesza ziemia dluzej zachowa wilgoc ale ciezej ja "napoic". U mnie kukurydza sie trzyma ale jadac dalej na wschod sa piaski i zwiry a kukurydza przy wysokosci 40cm puszcza wieche. Dla tych rolnikow to tragedia i nie zrozumie tego nikt kto nie bedzie mial takiego plonu na jesien.

Nie mam obory wolnostanowiskowej nawet tmr musze zapodawac recznie. Nie chce zwiekszac stada, chce wrocic do tego stanu jaki mieli moi rodzice przed choroba kilkanascie lat temu

pedro za wolno myslisz by mnie zrozumiec i tyle. Robie to co mnie pasjonuje. Zamiast godzinami ogladac gole d*py w internecie czytam materialy doswiadczalne upraw ktore mnie interesuja i przeprowadzam doswiadczenia u siebie. Z zajec produkcji roslinnej dostalem 6 a bylem raptem na kilku lakcjach, wystarczylo ze przywiozlem kolbe kukurydzy ze swojej uprawy w 2015. Akurat tak sie zlozylo ze w ten sam dzien profesor ktory jest zwiazany z produkcja nasion w smolicach chcial pochwalic sie wychodowana przez nich odmiana Rosomak i tylko buraka dostal. Robie to co lubie i co z tym zrobisz? Zakazesz mi pisac tutaj? Mysle ze nie tedy droga. Nie jestem taki ze ciezko mi cos przetlumaczyc tylko musi byc to poparte argumentami.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

po tym co piszesz  lubisz pracowac ok. ale patrze pomojej okolicy to ci kturzy bardzo duzo pracowali to co stworzyli w wiekszosci niema przyszłosci  juz otym pisałem . czasem lepiej zwolnic a czas poswiecić najblirzszym osobom .9_9

• Like 3
Opublikowano

Moja najblizsza jest ciagle przy mnie. Czasem tylko sypia sama ale to tylko czasem. Za to pozniej mamy wiecej wolnego. Jak mi sie to znudzi do rzuce te robote,bwszystkie dzieci i tak uciekaja do miasta i nikt paleczki nie przejmie ale poki czerpie z tego satysfakcje i szkoda patrzec jak wszystko schnie.

Opublikowano

Heh ja zamiast fynda wolałem postawić nowa oborę ☺️ na fynda obora zarobi teraz. Nie mamy o czym gadać pokazujesz biedne zboża qq jak to ci źle, teraz piszesz, że u ciebie ładnie. Ciągnę temat bo zastanawia mnie jak tylko z tych dopłat go splacasz i jak zwykle pierdu pierdu już wersja inna. Dla mnie o prostu zachowujesz się czasami dziwnie, żeby nie obrażać... Ale może gwiazdorzysz taka twoja pasja. Pozwolę sobie zacytować @soltys " Gówno mnie obchodzi co tam sobie myślisz, ja tylko wyrażam swoją opinię. Pa pa kończę  

Dalej pada☺️

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, fireseba napisał:

gdzie te twoje okolice?

Powiat sępoleński,pół-zach,kujawsko-pomorskie[marzec 8,kwiecień 30, maj 24,czerwiec 14]

Edytowane przez ws71
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

po tym co piszesz  lubisz pracowac ok. ale patrze pomojej okolicy to ci kturzy bardzo duzo pracowali to co stworzyli w wiekszosci niema przyszłosci  juz otym pisałem . czasem lepiej zwolnic a czas poswiecić najblirzszym osobom .9_9

Bo to trzeba przeżyć na własnej skórze. Też już do takiego wniosku doszedłem, bo w tym roku robota mnie przerosła. Za dużo wszystkiego. Tego do grobu się nie zabierze. Najlepsza inwestycja jest inwestycja w czas dla rodziny. To jest bezcenne.  Kto nie ma dzieci to nie zrozumie-sam tego tez nie rozumiałem kiedyś puki dzieci nie miałem.Bywalo że dziecko po kilka dni mnie nie widzi bo wychodzę to śpi, a wracam to śpi.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Jest ktoś z podlasia z deszczomierzem? Leje od wczoraj do teraz nie pamietam takiego deszczu od wielkanocy, mysle ze 30 litrów napewno napadało także coś tam dla kukurydzy i traw podratuje sytyacje

Opublikowano
19 minut temu, knoro93 napisał:

Jest ktoś z podlasia z deszczomierzem? Leje od wczoraj do teraz nie pamietam takiego deszczu od wielkanocy, mysle ze 30 litrów napewno napadało także coś tam dla kukurydzy i traw podratuje sytyacje

Ja z Podlasia. Po strasznej suszy u mnie też pada z małymi przerwami od wczoraj wieczór godzina 20-sta. Co prawda nie leje tylko można powiedzieć mżawka ale konkretna. To nawet lepiej bo wsiąka w ziemię, która jest tak wysuszona,że ciężko wodę przyjmuje. Sprawdzałem przed chwilą i już jest 38 litrów. Dla kukurydzy to raczej jeszcze mało bo na głębokość jej korzeni jeszcze woda nie doszła ale łąki i pastwiska odżyją.

Opublikowano

Kukurydza wypuszcza wiechy ,gdzie jeszcze jako tako   się trzyma .Coraz więcej pola zwinięte w rurkę i wygląda ,że w tym roku kuku będzie susz bez kolb .W dużym zakładzie przez granicę podobnie .Będzie tragedia z plonami .Gospodarstwa ,które mają krowy będą miały problem ,bo kuku tragiczna ,a użytki zielone to susz na pniu .

Wczoraj pokropiło .

Opublikowano

Powiat wysokiemazowieckie gmina Kulesze Kościelne od wczoraj 23l na m2 i znowu coś kropi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v