Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nie masz żadnych zobowiązań wobec UE możesz od razu sprzedać. Ale są pewne ograniczenia. Jak każdy rolnik wie ANR ma prawo pierwokupu ziemi. Ale nie zawsze. Jeżeli sprzedajesz innemu rolnikowi z tej samej gminy lub sąsiedniej na powiększenie gospodarstwa albo osobom bliskim(rodzienie, współwłaścicielom itp.). Jeżeli sprzedajesz innym osobom to ANR ma prawo pierwokupu i w ciągu miesiaca musi z niego skorzystać. Jeżeli tego nie zrobi możesz swobodnie sprzedawać. ANR ma także prawo wykupu ziemi ale ciebie to nie bedzie dotyczyć.

Edytowane przez StasiekS
Opublikowano

Jak się nie mylę jeżeli się sprzeda szybciej niż 5 lat US do nas zapuka.

Darowizna gruntów od rodziców jest zwolniona z podatku pod warunkiem że zobowiązujesz się do prowadzenia gosp. min 5 lat

Opublikowano

To pole dzierzawi jusz rolnik z maszej wsi ok.10 lat

ale to moja sprawa komu to ja sprzedam ,bo kupca jusz mam tylko on mysli ze zo kupi prawie za darmo?

Opublikowano

Madzia20 - jeśli rolnik sprzedaje ziemię rolną to nie obowiązuje go płacenie podatku bo rolnik jest zwolniony z podatku dochodowego - wiem bo sąsiad ostatnio kupował ziemię właśnie od kolesia co nie miał jej przez 5 lat i w tym przypadku nie płaci się podatku

Opublikowano

Podatku dochodowego nie musi płacić jeżeli sprzedaż mieści się w działaniach zwiazanych z prowadzeniem gospodarstwa np. jeżeli wydzierżawiasz częśc swoich pół w zamian za czynsz to od tej dzierżawy do US musisz odprowadzić podatek.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś żyje już 30 lat w innym kraju to może chyba zapomnieć o POLSKIEJ ortografii.

A jak ci to nie pasuje to nie odpowiadaj (arschloch)

Edytowane przez murtek3
Błędy ortograficzne oraz cytowanie poprzedniego posta.
Opublikowano

Jeśli sprzedasz szybciej niż po 5 latach chyba płacisz podatek 18%. Nie wiem czy podatku nie da się uniknąć jeśli kasę przeznaczysz na cele mieszkaniowe, budowę domu ewentualnie zakup innej ziemi czy działki.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@sokoll arschloch to cię zrobił.

Jak nie mieszkasz 30 lat w kraju to kiedy to odziedziczyłeś i rodzice kazali ci sprzedać?

Edytowane przez saszeta
Opublikowano (edytowane)

ty *****

@sokoll sprzedaj ziemię a pieniądze przeznacz na naukę bo aż w oczy razi.

w1989 tel, też już BYLY ******* !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez Marcin91
ortografia, obrażanie innych użytkowników
Opublikowano (edytowane)

kupujac kawalki 2-3 ha oddalone od siebie 10 i wiecej kilometrów - bez sensu.

Chyba, ze przez miedzę, wtedy warto dac nawet 10 tyś/ha wiecej (duzo zalezy od klasy ziemi).

Edytowane przez murtek3
Cytowanie poprzedniego posta.
Opublikowano

jak to jest teraz z anr i przetargami ograniczonymi??

W przetargu ograniczonym na sprzedaż ziemi w gminie X mogą uczestniczyć tylko rolnicy z gminy X lub mający ziemie w tej gminie??

Czy na przykład ja będąc rolnikiem w gminie Y mogę wziasc odział w przetargu ograniczonym na zakup ziemi w gminie X oddalonej powiedzmy 100km??

pozdr

Opublikowano

Chyba, ze przez miedzę, wtedy warto dac nawet 10 tyś/ha wiecej (duzo zalezy od klasy ziemi).

to po ile u was jest ziemia
Opublikowano

Ograniczony ma więcej ograniczeń. Musisz być zameldowany w gminie X lub w sąsiedniej.

Łąki już nie są z pól darmo niestety

Szczerze powiedziawszy nie wiem o czym do mnie piszesz bo nie jestem w branży. Chce po prostu wiedzieć jaka jest średnia cena hektara na tym terenie. Cena przybliżona, +-

Opublikowano

A czy ziemia kupiona przez miedzę za 10tys więcej daje jakoś lepsze dochody niż co jest oddalona o 5 czy 10 km?

Opublikowano (edytowane)

Właśnie że nie ale masz ten komfort że wszystkie pola masz w jednym kompleksie ;)

My mogliśmy kupić przez granicę 11 hektarów ale cena już była za wysoka i po dwóch-trzech tygodniach dostaliśmy ofertę na 10 hektarów oddalonych od naszego pola o jakieś dwa kilometry więc się na nie zdecydowaliśmy i zostało około 100 tysięcy w kieszeni za ten ruch ;)

EDIT

Aaa i muszę zaznaczyć że te 10 ha jest lepsza ziemia niż te 11 ha

Edytowane przez ralfMTX140
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v