Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cedec, bardzo rozkawalkowane to gospodarstwo... najlepiej wez pogadaj z ludzmi ktorzy sasiaduja z tymi polami to wtedy mysle ze moze ci dobrze zaplaca za ziemie przez miedze.

ostatnio sie dowiedzialem ze pole do ktorego sie przymierzalem poszło po 24 tys za ha , klasa 3b i 4a w proporcji mniej wiecej pół na pół. ladny kawalek był 4 ha w ksztalcie prostokata, pole 520 metrów długosci i nie całe 80m szerokie, bez słupów , klinów. zgrabny kawałek do obróbki. w tam tym roku byłem u tych ludzi na wiosne , obejrzalem mapy . babka chciala za to 110 tys. kilka dni pozniej był ojciec i powiedzial jej ze mozemy dac za to 100 tys , pole było obsiane wiec mozliwosc kupna istniała po zniwach. klientka miała sie odezwac po zniwach zeby sie ostatecznie dogadac , okazało sie ze 3 miesiace temu sprzedała komus innemu za 95 tys a nas nie powiadomila. trudno okreslic czemu sprzedała komus innemu i to za kilka tysiecy taniej. jedyna wada tego pola było to ze jest połozone 9 km ode mnie i w zupelnie innym kierunku niz reszta moich pól. ale moim zdaniem te 100 tys było warto. moze troche w tym naszej winy ze sie do niej znowu nie zgłosilismy po zniwach , podleciał ktos inny i ziemia poszła koło nosa. z kolej tam ten facet wiekszosc pól ma własnie w tam tej okolicy i to pewnie go troche skusilo zeby kupic.

Dzis wujo oznajmił mi ze jego znajomy ktory jest lekarzem równiez kupuje ziemie. 20 ha kupił za 450 tys. ziemia od 3 do 5 klasy.

Ostatnie upomnienie, jeszcze raz napiszesz post pod postem i wiesz czym to grozi.

Opublikowano

Ciekawe lekarzyna uzbiera pół bańki i wcale nie musi mieć majątku za 4 miliony... do tego kupuje grunty.. pewnie postawi mega przychodnie .. tak to jest żerować na cudzej krzywdzie.. wizyta do dziecka 10 min- 200zł a co na dziecko nie dasz? recepty na 0% VAT sie żyje na zielonej wyspie..

Opublikowano

Ukasz52, coz takie zycie ale wiesz jak on by ci odpowiedzial?? ze równiez mozesz byc lekarzem... chodz nie powiem ze bylem lekko zdziwiony ze to kupil , gosciu nie jest zwyklym lekarzem , jest specjalista w rekonstrukcji stawów i wcale mnie to nie dziwi ze stac go zeby sobie kupic ziemie... bo faktycznie ma pieniadze

Opublikowano

W mojej okolicy kupiono pole wybrano żwir zrobiono staw kupił lekarz postawił dom wiejski na betonowych palach i platwormie i za działkę podobno zaplacił 3x tyle co gość od żwirów... w sumie też specjalista od stawów.. nom racja komornikiem też mógłbym być tylko trzeba luster unikać..

Opublikowano

Okolice Widawy. Mniej więcej wygląda to tak: 3 działki od 1h-0,80h 3 działki 0.75h-0.70h 3 działki 0.40h-0,35h 6 działek 0,25h-0,20 Plus jest taki że działki nie są od siebie bardo oddalone. To jak sądzicie jakiej kwoty za h mogę oczekiwać ?

Opublikowano

Te niby ha to są w mojej okolicy i napewno nie sa w jednym kawałku, pozatym to była kiedyś SCN kupił ja ktoś w zeszłym roku, ale on nie ma nawet jednego ha pola na własnośc tylko w dzierżawie od ANR, własnoścą jest tylko siedziba. W najbliższym czasie ma być z tego wyłaczone 30% dzierżawy i bedzie to sprzedane dla rolników.

Opublikowano

Te niby ha to są w mojej okolicy i napewno nie sa w jednym kawałku, pozatym to była kiedyś SCN kupił ja ktoś w zeszłym roku, ale on nie ma nawet jednego ha pola na własnośc tylko w dzierżawie od ANR, własnoścą jest tylko siedziba. W najbliższym czasie ma być z tego wyłaczone 30% dzierżawy i bedzie to sprzedane dla rolników.

a to jest chociaż obsiane czy tylko uprawione :)

Opublikowano

Jest to w wiekszosci obsiane rzepakiem, pszenicą i jęczmieniem, a na wiosne jeszcze siali kukurydze i buraki, maja też krowy, wszystko jest w toku produkcji, tylko ze w ogłoszeniu jest współwasność. Przypuszczam ze to jakis układ. Kiedys to była porządna firma, ale zatrudnili kierownika który kasę przej... na giełdzie, a dopłaty z tych ha przeznaczył na premie i podwyżki dla kierownictwa i zarzadu, przez 2 ostatnie lata rzadził tym syndyk upadłosciowy, kupił to jakiś "warszawiak" z angli i teraz chce to sprzedać.

Tu jest artykuł z przed paru lat http://www.wppp.vel.pl/artykul.php?id=1261527773&gaz=gg

Opublikowano

Jadę dziś obejrzeć 5ha w jednym kawałku 4 klasy. Właściciel ceni 44tys/ha. W moim rejonie to cena średnia. Nie powiem że atrakcyjna, ale też nie jest nazbyt wygórowana. Zobaczymy ile będzie chciał opuścić.

Mamy obecnie 37ha, po zakupie byłoby 42ha.

Co o tym sadzicie?

Opublikowano

Patrząc na to z innej strony zwróci się po 2-3 latach, ponieważ na te 5ha będzie pracowało całe 42ha. A jeśli stale będę myślał w sposób: Kiedy mi się to zwróci? To nigdy do niczego nie dojdę. Niestety, mieszkam w obrębie Warszawy i tu po prostu niema realnej możliwości kupna ziemi po niższych cenach. Na dzierżawę również niema najmniejszych szans. Wszystko co było do wzięcia, zostało już dawno wzięte.

Więc pozostaje mi kupowanie ziemi po cenach, które u was są nieosiągalne, lub gospodarzyć całe życie na tych 30-paru hektarach i narzekać że na nic nie starcza.

Opublikowano

Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Jak byś chciał tą ziemię z jakiś powodów kiedyś sprzedać - dostaniesz taką kasę z powrotem? Jeżeli tak to ok. Patrz też co się dzieje w unii. Długoterminowo ja bym nie liczył na dopłaty - różnie to może być.. . Oby nie :)

Opublikowano

a nie łatwiej sprzedać po tej cenę gospodarkę i kupić w innych rejonach jeszcze raz tyle ziemi co masz.Wiem że to jest mało realne ale mój pradziadek tak właśnie zrobił

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez leszan
      Witam. Czy ktoś wie jak wyglądają przepisy odnośnie zatrudnienia przez np. urząd gminy do odśnieżania dróg Czy trzeba zakładać normalną firmę usługową, czy można to zrobić jakoś w ramach gospodarstwa. Urząd gminy życzy sobie oczywiście fakturę za odśnieżanie, aby mógł za to zapłacić. Może ktoś wie ile można na tym zarobić??
    • Przez krs
      Z
    • Przez ziutek92
      Witam mam pytanie na temat rozgraniczenia działki poprzez gminę na wniosek sąsiada. Sąsiad ciągle mi wchodził  Na moją działkę na szerokość ok 3m. Zgłaszałem to na policję i on to później oddawał i tak lata mijały a on ciągle próbował mi wchodzić na mój grunt. W tym roku dostałem zawiadomienie że odbędzie się rozgraniczenie działek poprzez wyznaczonego geodetę prze gminę na wniosek sąsiada. Rozgraniczenie się odbyło i okazuje się że miedza jest na swoim miejscu gdzie zawsze mówiłem że tak ma być. Sąsiad nie zadowolony z wyroku oczywiście ale mniejsze z tym. Zapytałem kto ponosi koszty takiej imprezy to dostałem odpowiedź od gminy że koszty są podzielone na pół. Dodam że koszt takiej zabawy to 6000zl czyli miałbym zapłacić 3000zl za coś czego sobie nie życzyłem i w dodatku nie byłem tego powodem! I moje pytanie jest następujące: czy faktycznie tak jest że mam płacić czy porostu gmina idzie na rękę sąsiadowi.?
  • Dodaj nową pozycję...
v