Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Jest sens siać 2 rzędówki w celach paszowych ? U mnie nikt na konsumcje nie skupuję 

Sześciorzędowy jęczmień podczas śrutowania razem z innym zbożem potrafił mi się zapychać w związku z czym musiałem osobno śrutować jęczmień i osobno resztę zbóż. Przy dwurzędowym sypie wszystko razem i jest dobrze.

Drugą sprawą są firmy skupujące które ucinają cenę za niską gęstość. 

Opublikowano
50 minut temu, misio3p napisał:

Sześciorzędowy jęczmień podczas śrutowania razem z innym zbożem potrafił mi się zapychać w związku z czym musiałem osobno śrutować jęczmień i osobno resztę zbóż. Przy dwurzędowym sypie wszystko razem i jest dobrze.

Drugą sprawą są firmy skupujące które ucinają cenę za niską gęstość. 

Ten co ode mnie bierze to aby waga się zgadzała nic więcej nie potrzebuje i nie potrąca stąd która da więcej ton

Opublikowano

Za chwilę wyjezdżam do kolegi kosić , ma 5ha , 3ha dwurzędówki - sandra , i 2 ha jakiś 6 rzędowy , ale nazwa mi wyleciała z głowy . Z tego co mówi to sandra wygląda lepiej niż 6 rzędowy , ale raczej spodziewa się że plon będzie mniejszy niż w tamtym roku 

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

Za chwilę wyjezdżam do kolegi kosić , ma 5ha , 3ha dwurzędówki - sandra , i 2 ha jakiś 6 rzędowy , ale nazwa mi wyleciała z głowy . Z tego co mówi to sandra wygląda lepiej niż 6 rzędowy , ale raczej spodziewa się że plon będzie mniejszy niż w tamtym roku 

Napisz jaki mniej wiecej plon dala ta sandra

Opublikowano
40 minut temu, mysza103 napisał:

No to da jakiś obraz podziel się informacjami 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Janeczko napisał:

Ten co ode mnie bierze to aby waga się zgadzała nic więcej nie potrzebuje i nie potrąca stąd która da więcej ton

Są takie firmy i takie firmy.

Piszę na przykładzie firmy ze słoneczkiem w logo. Od kuzyna potrącili za gęstość, natomiast sami sprzedają do mieszalni którą żadnych potrąceń nie stosuje.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Witam. Zawsze sialem jęczmień jary w celach paszowych teraz myślę jakąś część zasiać jęczmienia zimowego. Jaka odmianę polecacie? Stanowisko po pszenżycie byłoby a klasa gleby w większości 4a 4 b i kawałek 5i 6 ale to mała część. 

Opublikowano
1 godzinę temu, suffeks napisał:

dzisiaj midnight ręcznie łuskany jakieś 14.5% z dołka, gryka już czeka też na żniwa jeczmienia 😛

20240624_133125.jpg

20240624_122659.jpg

Mi by bylo szkoda na ścieżkach mojego tłuc żeby to posiać.. 

Miałem to raz po jeczmieniu w tamtym roku na ziarno i chyba ostatni. Mimo dosuszenia dikwatem bylo to bardzo mokre, dużo leżało.. teraz szykuje kombajn to podloga byla cała zalepiona, wszystko pordzewialo.. fakt mój błąd że nie wyczyścilem dokladnie kombajnu po zbiorze ale uważam że gra nie warta świeczki jak wychodzi zebrać tego suchego 600-800kg... szkoda przedewszystkim mojego czasu na to, o maszynie nie wspomne. 

Bedzie jakis poplon na mase korzeniową i naziemną, ale i te nasiona gryki pozostale w ziemi to dziadostwo później żeby zwalczyć w buraku np..

Opublikowano
1 godzinę temu, suffeks napisał:

dzisiaj midnight ręcznie łuskany jakieś 14.5% z dołka, gryka już czeka też na żniwa jeczmienia 😛

20240624_133125.jpg

20240624_122659.jpg

Jak ją siales? Ja rzutowo dałem w kwietniu na jeden kawałek słonecznik to tylko trochę wzeszło, a resztę myszy zjadły.

Opublikowano
7 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Napisz jaki mniej wiecej plon dala ta sandra

Była to Sandra i Dakota , plonu na odmiany nie rozbiję , bo kosiliśmy w koło  gdzie były obie odmiany więc się mieszało , Średnia jak zawiózł do gościa i przeliczyliśmy to wyszło 7,1 tony/ha ( w tamtym roku miał sandre to było 8,4)Zjednej i drugiej odmiany sypało się podobnie z tym że sandra grubsze ziarno , a co za tym idzie większa gęstość i pewnie plon w przeliczeniu też troszkę lepszy od dakoty . Jedno rzuca się w oczy to to że sporo gryzonie pocięły