Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co roku się trafia i co roku co raz więcej. 

Zobaczymy w tym roku. Był cyperkil na T2 ale żałuję że nie mospilan dałem, bo by działał długo .

I bardziej płacowo występuje niż regularnie po całym łanie. Ale potrafi sporo uszkodzić

Opublikowano
10 godzin temu, Jarek22B napisał:

tak to wygląda

już sobie darować czy ewentualnie medax max w tej fazie?

jęczmień1.jpg

jęczmień2.jpg

uraczy ktoś opinią czy jeszcze można to bezpiecznie doregulować? 

mam etefon i medax maxa

Opublikowano
Agrest napisał:

Co roku się trafia i co roku co raz więcej. 

Zobaczymy w tym roku. Był cyperkil na T2 ale żałuję że nie mospilan dałem, bo by działał długo .

I bardziej płacowo występuje niż regularnie po całym łanie. Ale potrafi sporo uszkodzić

umie wczoraj poszło T2 dodałem właśnie karate bo miałem takie coś w domu

Opublikowano
12 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Polecasz w takim razie coś innego? Nie znam się totalnie na tym, ale wiem ze mój bizon nie bardzo lubi się z jęczmieniem. Sieje w tym roku drugi raz jęczmień jary, rok temu mnie zawiódł, ale stwierdziłem, że dam mu drugą szansę. Jednak obserwując pogodę, i nie widząc deszczu na najbliższe dwa tygodnie, utwierdzam się w przekonaniu, że to jednak jęczmień ozimy powinien zawitać na moich polach  

Polecam wlasnie wszelkie dwurzędówki, odkąd pamiętam sieję Sandrę. Oddaję plonem, idzie młócić tylko trzeba przeciągnąć. W zeszłym roku sąsiad nie robił żadnej grzybówki i młócił pierwsze dni lipca,6 t oddała. Ja zrobiłem dwa zabiegi na grzyba i przeciągnąłem ją o kilka dni. Zebrałem prawie 8,5 tony, różnica była taka że u niego pół przyczepy było kłosów 🤦 (pola obok siebie)z jęczmieniem nie można się spieszyć, a niektórzy to jeszcze w czerwcu by sprzątali najchętniej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jarek22B napisał:

mam etefon i medax maxa

Ja nie skracałem w tym terminie, ale pytasz chyba drugi dzień.

To odpowiem. Masz już pewno kłosy na wierzchu i już nie skracaj niczym

Opublikowano
Miodek11500 napisał:

Panowie, jaka odmiana jęczmienia ozimego jest łatwa w omłocie? 
posiadam bizona i chciałbym na jesień taką wybrać żeby za dużo ości do zbiornika nie lecialo

załóż blachy pod klepisko i będzie dużo lepiej

Opublikowano

Witam panowie u mnie jęczmień powoli zaczyna sie kłosić(zaczyna pokazywać sie kłos) czy zaszkodze mu jakoś dając teraz grzybówke i dokarmianie i czy wogole coś to jeszcze da? Jęczmien raczej bez oznaku chorób na górnych 3 liściach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja nie skracałem w tym terminie, ale pytasz chyba drugi dzień.

To odpowiem. Masz już pewno kłosy na wierzchu i już nie skracaj niczym

Dzięki

Pierwszy raz mam jęczmień zimowy i brak doświadczenia. On zawsze tak wcześnie wszystko czy taki dziwny rok?

Opublikowano
2 godziny temu, Jarek22B napisał:

mam etefon i medax maxa

Ja jechałem z T2 w poniedziałek i pojedyńcze ości wychodziły (nie dawałem już R2 że ,,strachu'' że coś spieprze)

Opublikowano

No i pojechałem na jedną działkę . Pole na skłonie w kierunku południa, więc bardzo ciepłe, z 40% wykłoszone. Skala porażenia wciornastkiem porażająca. Z daleka widać białe przewracające się ości. Nawet są kłosy z 50% uszkodzeń. 

Opublikowano

To tak raczej nie zadziała .

Teraz byłem na innej działce, wydaje się mniej uszkodzeń.

Opublikowano
59 minut temu, Agrest napisał:

No i pojechałem na jedną działkę . Pole na skłonie w kierunku południa, więc bardzo ciepłe, z 40% wykłoszone. Skala porażenia wciornastkiem porażająca. Z daleka widać białe przewracające się ości. Nawet są kłosy z 50% uszkodzeń. 

Teraz to dokładnie widać jak kłosy wychodzą,nigdy tak dużo nie miałem