Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, tobago napisał:

Jak to jest ze jeden czeka z zabiegami gdy był przymrozek a inny pryska w najlepsze? 

U nie był 1st ale przy gruncie musiało chwycić bo na trawie szron. Zastanawiam się nad regulacją w życie ale to chyba najgorszy zabieg na takie warunki.
Raczej się wstrzymam ale po okolicy kilka opryskiwaczy widziałem. 

odpowiedź: ten 2 ma za dużo pieniędzy :) 

Opublikowano
13 minut temu, krilan06 napisał:

Zdania są podzielone, ja czekam, kolega jedzie dziś z t2 i skracaniem w życie bo mówi że później będzie za późno. 0,4l protio i 0,4l azoksystrobiny będzie dobrze na t2?

Wg mnie za mało azoksy

Opublikowano
Przed chwilą, tommy66692 napisał:

Ja wracam z zabiegami pod koniec tygodnia, część rzepaku na płatek powinna być zrobiona ale poczeka na ciepło nie ma możliwości aktualnie 

zgodzę się, ja środa czwartek leci płatek w rzepaku, piątek sobota t2 w pszenicy i jęczmieniu

13 minut temu, krilan06 napisał:

Zdania są podzielone, ja czekam, kolega jedzie dziś z t2 i skracaniem w życie bo mówi że później będzie za późno. 0,4l protio i 0,4l azoksystrobiny będzie dobrze na t2?

protio dałbym 0,5 i azoksy podniosł do 0,7

Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał:

regulator i -3 w nocy.

fajnie jest móc uczyć się na błedach kolegów

A w sytuacji gdy potem warunkow nie będzie a faza ucieknie? Nienawidzę tej roboty za takie sytuacje. 

Mnie ewentualnie goni tylko ten regulator. Ale rano biało, na te noc tez 2st wiec przy gruncie pewnie będzie biało. Zdrowy rozsądek mówi by odpuścić ale potem dwa dni wiatru.. 

Poza tym zastanawiam się czy ta poprawka skracania w ogóle potrzebna. 

• Root Admin
Opublikowano

po co coś robić jak wiesz ze źle zrobisz? Regulator za 3 dni tez podziała, troszkę słabiej ale podziała.
mam 3 działki opryskane na 1.5 kolanka, jedną dziąłkę po 10 dniach na 2.5 kolanka. Myślisz ze jest duża różnica w sztywności łanu? Oczywiście ten później pryskany jęczmień jest wyższy, ale o jakieś 5-10cm

Opublikowano
Przed chwilą, tobago napisał:

A w sytuacji gdy potem warunkow nie będzie a faza ucieknie? Nienawidzę tej roboty za takie sytuacje. 

Mnie ewentualnie goni tylko ten regulator. Ale rano biało, na te noc tez 2st wiec przy gruncie pewnie będzie biało. Zdrowy rozsądek mówi by odpuścić ale potem dwa dni wiatru.. 

Poza tym zastanawiam się czy ta poprawka skracania w ogóle potrzebna. 

skrócenie w przymrozek duuużo bardziej zaszkodzi niż spóźnione skrócenie, nie skrócisz za 2 dni to skrócisz za 3,

• Like 2
Opublikowano

W temacie o jęczmieniu przemycilem wątek zyta bo o nim mowa. Poprawka niby do 37/39. Teraz niby akurat faza. 
Moze nie robicie zyta ale czym może skutkować późniejsze zastosowanie? Gdy np będzie widać już pojedyncze ości? Zaszkodzi czy po prostu nie skróci dokłosia?

Opublikowano

Ja będę pewnie pryskał jutro lub w środę. Nadają 4° więc chyba poniżej 0 nie spadnie, a potem coraz cieplej. Ma dosyć wiać ale jakoś trzeba będzie sobie poradzić bo idealne warunki zapowiada się że będą dopiero końcem maja. 

Opublikowano (edytowane)

Ja na środę ale w pszenicy . Dzisiaj jeszcze 5C było ale jutro widzi lekki przymrozek , dopiero ze środy na czwartek ma być te 5/7C  w nocy to myśle w tedy zacząć . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

tutaj dopiero flaga idzie masz czas na r2

a jaka dawka medaxu lub moddusa byłaby bezpieczna wg Ciebie dla tego jęczmienia?

Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem chemirolu i mówił, że moddus ma niby skrócić kłos i w tej fazie tylko cerone

Opublikowano

Jakie wysokie macie swoje jęczmienie? 

W tym roku przy pierwszych skracaniach nie żałowałem i na ten moment mam wrażenie ze wszystko jest tak niskie ze nie wymaga poprawek. Jęczmień dostał 0,6 moddusa. W mieszance z fungicydem i mikro to jakby jeszcze więcej. Ponadto warunki po zabiegu dopasowały. 
Nie wiem czy ma ze 30cm a już flaga wychodzi. 

Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał:

Też bym wjechał z t2 ale dziś był przymrozek, jutro też ma być i dodatkowo do końca tygodnia ma wiać także ogólnie warunki kijowe

U mnie to samo, przymrozki jeszcze w nocy i później wiatr do końca tygodnia, jak końcem tygodnia się nie uda wjechać, pozostaje liczyć, że przyszły tydzień będzie łaskawszy. Jedynie tyle dobrego, że u mnie dopiero flagę wypuszcza, więc mi się nie pali. 

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

u mnie max 40cm i chyba daruję  2 regulację

40cm to ja mam żyto i liść flagowy prawie na wierzchu. Orientujecie się ile od takiej fazy może jeszcze urosnąć? 
Z racji warunkow raczej odpuszczę drugą regulacje. 

Opublikowano

no ja od soboty chodze i dumam czy dać 0,3 cerone, ale nie dość że ości już wychodzą z pochwy, niektóre nawet 0,8cm, to dwa że wichury, trzy dziś był przymrozek i nie wiem czy totalnie nie odpuszcze drugiego skracania. Dostał 120kgN, 0,6 moddusa wcześniej, może ustoi 

Opublikowano
28 minut temu, Matey napisał:

no ja od soboty chodze i dumam czy dać 0,3 cerone, ale nie dość że ości już wychodzą z pochwy, niektóre nawet 0,8cm, to dwa że wichury, trzy dziś był przymrozek i nie wiem czy totalnie nie odpuszcze drugiego skracania. Dostał 120kgN, 0,6 moddusa wcześniej, może ustoi 

Ja dałem 160N i w T1 dałem 0,4 moddusa.Odmiany dośc niskie Midnight i Bianca