Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jednego nie rozumiem skoro robicie ścieżki i w nich nie siejecie to skąd się bierze zielone zboże w nich

Ja nie robię i nie mam zielonego.

Edytowane przez Rolnik1973
Błąd
  • Confused 1
Opublikowano

Skup tak płacił do dziś jutro pewnie włączą niskie ceny skoro rozpocząłem sezon. Rzepak z 5tys promocja na 3tys a jeszcze nie ma żniw.

U mnie ścieżki też były zielone ale wmiare doszły. Za to wypaleniska teraz wypuścily kłosy. Robię ścieżki ale wąskie koło jest szersze i przez to 5cm jest odmłodzonego. Tyle że ja to w nim ostatni raz jechałem z t1 później nic nie pryskałem.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Jednego nie rozumiem skoro robicie ścieżki i w nich nie siejecie to skąd się bierze zielone zboże w nich

Bo kola są szersze 

Tyle co w sciezkac zielonego, to bardzo nie wplywa na całość po mojemu

Opublikowano

Najlepiej to pół siewnika wyłączyć, koła mam 420 a ścieżki mam 360 mm musiał bym 3 aparaty z lewej i prawej strony, Jęczmień ozimy lubi się odmłodzić  lub przygnieciony przez koło będzie leżał długo a później odbije i jest kłos zielony. W pszenicy takich rzeczy nie ma.

Opublikowano
41 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Bo Ty pryskasz na zielsko i to już cała ochrona, a w ścieżkach jest zielono jak zrobią ścieżki nie do koła ciągnika który będzie pryskał, tylko żeby było widać że są, jest jeszcze inna opcja, pryskają mocno zawiane i koła włażą na rządki.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, gustaww napisał:

Najlepiej to pół siewnika wyłączyć, koła mam 420 a ścieżki mam 360 mm musiał bym 3 aparaty z lewej i prawej strony, Jęczmień ozimy lubi się odmłodzić  lub przygnieciony przez koło będzie leżał długo a później odbije i jest kłos zielony. W pszenicy takich rzeczy nie ma.

To rzeczywiście trochę bez sensu jest takie robienie ścieżek , bo co ci ta ścieżka daje skoro i tak jezdzisz po zbożu ? chyba jedynie to że wiesz gdzie jechać , zastaw po 3 rajki i będziesz miał 48cm , akurat pod koła 420 , Ja u siebie koła mam 320 , a ścieżki 37,5 cm i gdyby się dało to śmiało bym robił ścieżki na 40 cm . Lepiej mieć ścieżkę szerszą o 6- 8 cm od koła  niż 5 cm za wąską 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

I u mnie Gloria skoszona. Plon bez szału bo nie całe 4t z ha. Bardzo nie równy łan. Na oko w jednym miejscu dało by może i 6 z ha ale i sporo takich miejsc co trzeba było trzeć hederem po ziemi żeby kłosy zebrać 

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
48 minut temu, mysza103 napisał:

To rzeczywiście trochę bez sensu jest takie robienie ścieżek , bo co ci ta ścieżka daje skoro i tak jezdzisz po zbożu ? chyba jedynie to że wiesz gdzie jechać , zastaw po 3 rajki i będziesz miał 48cm , akurat pod koła 420 , Ja u siebie koła mam 320 , a ścieżki 37,5 cm i gdyby się dało to śmiało bym robił ścieżki na 40 cm . Lepiej mieć ścieżkę szerszą o 6- 8 cm od koła  niż 5 cm za wąską 

Oczywiście masz rację, tyle że mój nowy siewnik nie przewiduje wyłączania 3 apartów.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Tu i w tygodnie mało 

Siałeś kiedyś jęczmień po jęczmieniu?

Siałem po j.jarym 7.5 t kws kosmos

kolejny rok ta sama działka po poplonie z łubinu 6.5t sandra i jakubus 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Agrest napisał:

Tu i w tygodnie mało 

Siałeś kiedyś jęczmień po jęczmieniu?

Ja siałem. Tyle, że na borowinie.  To za drugim razem wyszło mi lepiej jak za pierwszym. Tylko ja krótko gospodarzę.  Więc to może być przypadek.

Za 1 chyba miałem 7t a za drugim prawie 8.🤭

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
31 minut temu, Y635 napisał:

a mój po gradzie wygląda tak i jak uleci 2 tony z hektara to będzie dobrze, reszta zbóż wygląda tak samo

IMG20220704182108.jpg

IMG20220704183317.jpg

I pewnie jeszcze nie ubezpieczony od gradu? rolnikowi to zawsze wiatr w oczy 

• Root Admin
Opublikowano
gustaww napisał:

48 minut temu, mysza103 napisał:

Oczywiście masz rację, tyle że mój nowy siewnik nie przewiduje wyłączania 3 apartów.

to go popraw

Y635 napisał:

a mój po gradzie wygląda tak i jak uleci 2 tony z hektara to będzie dobrze, reszta zbóż wygląda tak samo

IMG20220704182108.jpg

IMG20220704183317.jpg

w takich sytuacjach poproszę telefon do ubezpieczyciela

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

I pewnie jeszcze nie ubezpieczony od gradu? rolnikowi to zawsze wiatr w oczy 

w tym roku mam wszystko ubezpieczone, teraz czekam na telefon od osoby która będzie szacować straty , ale jak na moje to mniej jak 60% to nie jest

Opublikowano

Nie ma możliwości technicznej na rozszerzenie  ścieżek bo blokują elementy konstrukcyjne siewnika, 2,5m poznaniak z 2019r. 

Opublikowano

o ile z prawej strony można dołożyć zapadkę do zamykania o tyle z lewej jest już siłownik do zamykania, trudny temat. Jęczmienia sieję tyle co na paszę dla zwierzaków ( około 2 ha)  więc chyba nie warto, jeśli już to wąskie koła tylko chyba trzeba wymienić traktor bo dla mnie za lekki przód ma a brak obciążników i tuza- ogólnie szkoda zachodu.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem Cię, ogólnie ten poznaniak 330/2,5D to bardziej pod rozstaw c 360 jest zrobiony z ścieżkami, już wyjmowałem wałki i poszerzyłem ścieżki do możliwego maksymalnego rozstawu, Zadowolony jestem z niego, a z ciągnika mniej więc prędzej wymienię ciągnik niż siewnik. 

Wczoraj próba z przyczepy gdzie nie było sypane zboże ze ścieżki 11.2%  a z drugiej na którą sypałem ze ścieżek pokazała nawet 18%, dobrze że na tej drugiej jest ze 2 tony to rozsypie na betonie i trochę doleci i szybko spasę, Wczoraj u nas koszone jęczmienie miały od 10 do 12%  plony ponoć między 7 a 8 ton. Można by było poczekać jeszcze z tydzień ale od dziś deszcze, w sumie już pada.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
9 godzin temu, drobny napisał:

Siałem po j.jarym 7.5 t kws kosmos

kolejny rok ta sama działka po poplonie z łubinu 6.5t sandra i jakubus 

Trzy razy jęczmień po jęczmieniu? Dobrze kumam.

TU po 15% i ości się trzymają, ale ludzie po likwidacji hodowli się nudzą to jadą.Jak małe dzieci na Św.Mikołaja-tak się na żniwa doczekać nie mogą.

Opublikowano

Ja mam oponę 420 i zamykam dwa. 3 by było w sam raz ale, że mam większość piachów tam idzie tylko chwast i nawóz a ścieżka jest tylko żebym wiedział gdzie jechać. Dlatego dwa, bo jak nie jeżdżę to nie ma nie potrzebnej dziury w polu.

Opublikowano
23 minuty temu, Pawlak81 napisał:

U po 15% i ości się trzymają, ale ludzie po likwidacji hodowli się nudzą to jadą.Jak małe dzieci na Św.Mikołaja-tak się na żniwa doczekać nie mogą.

...a jeszcze jak Unja dała nowego sprzeta , to  w zielone cza wjechać , sprawdzic czy  móci tesz zielone, a potem  gruber na głeboko po jaja bo Unja dała...

Opublikowano

Ale za przeproszeniem pier**lisz głupoty, weź się za jakąś robotę. 

30 minut temu, Pawlak81 napisał:

Trzy razy jęczmień po jęczmieniu? Dobrze kumam.

TU po 15% i ości się trzymają, ale ludzie po likwidacji hodowli się nudzą to jadą.Jak małe dzieci na Św.Mikołaja-tak się na żniwa doczekać nie mogą.

Nie wiem, ości nie mam. To co jak ziarno wilgotne to ości się trzymają czy jak bo nie rozumiem? Bardziej to chodzi o ustawienia kombajnu.