Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MarcinC88 napisał(a):

A po co Ci teraz ten tebukonazol? Przecież jęczmień masz teraz maksymalnie w fazie 2-3 liści więc już choruje? Poza tym, triazole lubią wyższe temperatury niż późnojesienne.

IMG_20251012_144603.jpg

• Like 2
Opublikowano

Choroby na pojedynczych sztukach widać, kilka następnych dni ma być ciepłych, noce również. Pozatym mszyce muszę wytruć. Tebukonazol nie jest jakiś drogi, a mam tylko 9 ha ozimego na próbę

Opublikowano
11 godzin temu, MarcinC88 napisał(a):

Kiedy to siane 🤔, mój siany 26.09 ledwo drugi liść 

Okaz zdrowia, nie potrzebuje fungicydów 😉

12-13 

Parę dni ciepła więcej robi różnicę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, rafto napisał(a):

Z czasem zrozumiesz jaki to był błąd tak wczesny siew ;) Taka faza - nie ma się co cieszyć tylko martwić 

Drugi sezon tak posiałem, kolega co siał tydzień po mnie ma łaty po pół ha bez wschodow. Co jest lepsze? 

Na choroby grzybowe i szkodniki moge zaradzić na pogode niema szans. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rafto napisał(a):

Z czasem zrozumiesz jaki to był błąd tak wczesny siew ;) Taka faza - nie ma się co cieszyć tylko martwić 

A ile zostało tej wegetacji? Nawet jeśli będzie ciepło zima... Moim zdaniem on dobrze zrobił z dość wczesnym siewem

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano (edytowane)

Przecież jak on teraz ma 3 liście to lada dzień zacznie krzewienie, sam się zastanawiam jak jęczmień wejdzie w zimę, siałem 26-27 września, materiał miałem na 280 nasion na m, Sandra to trochę mało ale mając w pamięci zeszły rok gdzie krzewił się na jesień jak szalony tak posiałem, obecnie również zaczyna dostawać 3 liść , obecnie w prognozach niby powrót ciepła niedługo, pożyjemy zobaczymy ale osobiście chyba wolałbym mieć na zimę trochę gęściejszy jęczmień niż za rzadki bo wiosna niczym juz obsady nie pogonie 

Edytowane przez MarcinC88
Opublikowano
21 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Drugi sezon tak posiałem, kolega co siał tydzień po mnie ma łaty po pół ha bez wschodow. Co jest lepsze? 

Na choroby grzybowe i szkodniki moge zaradzić na pogode niema szans. 

To opryskaj na żółtą karłowatość jęczmienia ;) 

Opublikowano
7 minut temu, rafto napisał(a):

To opryskaj na żółtą karłowatość jęczmienia ;) 

Po co? Skoro dopuszczamy aby była? Chyba znany temat i monitorowany nie? 😉

W tamtym roku zrobiłem 2 zabiegi perytroidem i wystarczyło. 

Opublikowano
Godzinę temu, livebird napisał(a):

Jest jeszcze sens siać jeczmien ozimy bo pogoda przeciągła tak że dopiero mam siac na dniach jak znowu nie naleje🤣 co myślicie

Według mnie tak ale nie w tym roku, zimno mokro nic nie rośnie to co ten jęczmień wyrośnie do zimy 

Opublikowano

pytanie czy gra warta ryzyka. Moim zdaniem za wcześnie na jary i za późno na zimowy. Siać jary żeby zasiać i zbierać po 3t lub przesiewać bo wymarzł to zabawa, no chyba że ktoś lubi.

Teraz, krzysiek277 napisał(a):

Według mnie tak ale nie w tym roku, zimno mokro nic nie rośnie to co ten jęczmień wyrośnie do zimy 

nawet w ,,normalnym,, roku jest zdecydowanie za późno na jęczmień zimowy. 

Opublikowano

Nie lepiej pszenicę? Obstawiam w ciemno, że jest totalne bagno więc jeszcze i tak musisz odczekać parę dni aby obeschlo, to już będzie prawie listopad więc nawet już dość późny termin na pszenicę, jęczmień absolutnie nie.