Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, drobny napisał(a):

Szczerze to nie ma oznak choroby ale od początku pompuję tą działkę,poszło 30t podłoża po pieczarkach,250kg poli 5 Odchwaszczanie mszyca zrobiona 

zboże do siebie, czy masz kontrakt? Bo rozumiem że takie nawożenie nie idzie pod jęczmień po 560 ?🤔

24 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Moim zdaniem przy tych cenach zboża trzeba liczyć każdy grosz w nawożeniu i ochronie... 

z nawożeniem się zgadzam w 100%, ale w ochronie nie ma co oszczędzać. 10 miesięcy pracy zepsuć by zaoszczędzić 70 czy 90 zł na ha to  non sens.

Opublikowano
59 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Miedź daje się tylko i wyłącznie profilaktycznie ,jak już się pojawią to trzeba jechać t1, a nie t0 

Miedź to jeszcze rozumiem bo sam się zastanawiam czy nie podać miedzi ale poczekam jeszcze zobaczę jaka pogodę będą nadawać po tym ochłodzeniu jeśli będa szansę że dużo później utrzyma się ciepło na pewno podam miedź.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Tak, żeby później mówić, że się nie opłaca. Jak się nic nie wydarzy to zamknę całą chemię w jęczmieniu w 300 zł.

Powiedz jak

Opublikowano

Robić jak są warunki.

58 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Tak, żeby później mówić, że się nie opłaca. Jak się nic nie wydarzy to zamknę całą chemię w jęczmieniu w 300 zł.

Pierwszy raz sieje jęczmień dlatego pytam. Zawsze gawial stosujesz ? Jakiego producemta miedz stosujecie ? Z czym mieszaczem a z czym unikać mieszania ? 

Opublikowano
32 minuty temu, MarcinC88 napisał(a):

Jak to jak? Pewnie herbicyd zamknie w 100 zł + jeden mocny zabieg fungi lub dwa słabsze i tyle 

Dokładnie, w 100 to zamknę herbicyd i robaki.  Wiosna fungicydy za jakieś 130 Plus antywylegacz za 30. Plon w tym roku 9,9 na 3/4 klasie, na 5 w innej lokalizacji 6, ale na słabszym polu mniej chemii wiosna.

Opublikowano
31 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

bacara trio jest od 3liści, czy jak żyto ma 2 liście to mogę robić? Bo jęczmień ma już 3 a mam działkę obok z żytem i by pasowało razem zrobić 

To był błąd na etykiecie kilka lat temu

Cytat

Środek stosować po wschodach zbóż - do fazy trzech liści (BBCH 10-13).

A tak jest teraz 

Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinC88 napisał(a):

Jak to jak? Pewnie herbicyd zamknie w 100 zł + jeden mocny zabieg fungi lub dwa słabsze i tyle 

Jeden mocny zabieg czyli priaxor to z 180zl 😅

Godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Dokładnie, w 100 to zamknę herbicyd i robaki.  Wiosna fungicydy za jakieś 130 Plus antywylegacz za 30. Plon w tym roku 9,9 na 3/4 klasie, na 5 w innej lokalizacji 6, ale na słabszym polu mniej chemii wiosna.

Nic tylko siać jęczmień i zbierać 10

11 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Miedź daje się tylko i wyłącznie profilaktycznie ,jak już się pojawią to trzeba jechać t1, a nie t0 

Przecież na wiosnę czyści już zainfekowane 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Z tym czyszczeniem to tak bym polemizował , bo 100% skuteczności nie ma. 

Ja miedzią operuje głównie w buraku, a z tego co widzę to działa to na kompletnie innej zasadzie. W zbożu nie stosuje bo wyleczyłem się z wczesnych siewów.

Godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

i tak co roku zbierasz te 10 ton przy takim nakładzie? ciekawe🤔

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jeden mocny zabieg czyli priaxor to z 180zl 😅

Nic tylko siać jęczmień i zbierać 10

Tak robię. Jęczmień, rzepak, kukurydza i groch. Plony jeczmienia od 6 do 11 ton. Zależy od działki i pogody. Pszenicy więcej nie zbierałem, a raczej mniej przy wyższych nakładach. Dodatkowo po jęczmieniu jakieś poplony które czasem uda się zebrać tj soja, proso, gryka.

Edytowane przez Grzesiu90209
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Dodatkowo po jęczmieniu jakieś poplony które czasem uda się zebrać tj soja, proso, gryka.

Jeśli w płodozmianie masz rzepak po jęczmieniu to w jaki sposób chcesz to zrobić ?

Opublikowano
2 godziny temu, MarcinC88 napisał(a):

Jeśli w płodozmianie masz rzepak po jęczmieniu to w jaki sposób chcesz to zrobić ?

zakłada, że jęczmień wykosi w pierwszej dekadzie lipca, a rzepak posieje na początku września