Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi od soboty pokazują przymrozki, dziś rano na plusie, jutro też tak prognozuja. Trzeba jechac zrobic t1, dam 0,3 generyka moddusa, azotu 140kgN mam nadzieję ze nie gibnie.

jęczmień tolanis ktoś uprawia? sztywne to w miare w porownaniu do jakubusa czy gorzej? 

Opublikowano

Też analizuję prognozy i chyba zaryzykuję i zrobię jak się uda jutro T1 i R1. W planach 0,75 Medaxa. Ze względu na te przymrozki zastanawiam się tylko czy Medaxa nie podzielić jakoś, ktoś dzielił kiedyś? Na tę chwilę prognozy pokazują kolejne okienko dopiero koło 15 więc jeśli się sprawdzi może być za późno

Opublikowano

Też bym chciał skrócić jakubusa, ale zastosuję się do tego:

Skracanie a przymrozki

Absolutnie nie rozpoczynamy regulacji, jeśli w prognozach zapowiadane są choćby najmniejsze przymrozki w ciągu najbliższych 5 dni. Istnieje wówczas bardzo duże ryzyko uszkodzenia roślin, na które zastosowano retardant. Krótko rzecz ujmując – skracanie przed przymrozkami przyniesie więcej szkody niż pożytku. Dobrze będzie też, nawet pomimo konieczności szybkiego wjazdu na plantację, odczekać po przymrozkach ok. 2 dni z regulacją.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Skracanie a przymrozki

Absolutnie nie rozpoczynamy regulacji, jeśli w prognozach zapowiadane są choćby najmniejsze przymrozki w ciągu najbliższych 5 dni. Istnieje wówczas bardzo duże ryzyko uszkodzenia roślin, na które zastosowano retardant. Krótko rzecz ujmując – skracanie przed przymrozkami przyniesie więcej szkody niż pożytku. Dobrze będzie też, nawet pomimo konieczności szybkiego wjazdu na plantację, odczekać po przymrozkach ok. 2 dni z regulacją.

Ja też się wstrzymuje-nie będę na siłę skracać skoro widzę na weekend u mnie od -2 do -4 a przy gruncie możliwe jeszcze więcej 

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał(a):

Skracanie a przymrozki

Uszkodzenia to jedno. Żeby regulacja miała sens to zboża powinny tak mniej więcej przez tydzień po zabiegu być w fazie intensywnego wzrostu. Wtedy można uzyskać najlepszy efekt pogrubienia i skrócenia. Co z tego że ktoś wjedzie jutro z R1 jak za 3 dni wegetacja mu mocno wyhamuje i efekt będzie co najwyżej połowiczny.

Opublikowano

Jadę samo r1 jednak z micro. Do niedzieli ma być na plusie, a jeśli prognozy się sprawdza to skracać będę mógł za dwa tyg najwcześniej 

Opublikowano

Z T1 też czekam bo nic niepokojącego nie widzę. Noce zimne, te mrozy po -16⁰ też pewno w jakimś stopniu fitosanitarnie na mączniaka zadziałały.

Zboża w tym roku u mnie są wyjątkowo niskie i mniej zagęszczone, więc i przewiew dobry

Opublikowano

dziś poszło t1 protiokonazol i fenpropidyna do tego dr green zboża siarczan magnezu i litr agrosorbu,gdyby nie dwa żółte prace które chce zamaskować jeszcze bym czekał z tydzień,

Opublikowano

Właśnie kończę T1 w jęczmieniu, kolejne dni z temperaturą maksymalną 16,19,20 stopni, pierwszy przymrozek możliwy w nocy z soboty na niedzielę. Zostawiłem sobie kontrolkę, zobaczymy jak będzie.

83fbbf2f9dcd4e904a06a2314a48aada.jpeg

Opublikowano

Ryzykować jutro T1 z R1?Z soboty na niedzielę przymrozki,może te 3 dni ciepła wystarczy.Za dwa tygodnie następne okienko pogodowe,a wtedy to musztarda po obiedzie

Opublikowano

Ja też się zdecydowałem i jak tylko wskoczą warunki jadę z zabiegami i pełne 0,75kg medaxa. Jak teraz nie pojadę a sprawdzi się prognoza to jak przyjdą warunki będzie po drugim kolanku. Liczę, że jak będą przymrozki to krótkie nad samym rankiem. To co zapowiadają u mnie wegetacji nie zatrzyma i fazy uciekną 

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

Skracanie a przymrozki

Nie idzie do ciebie napisać. 

Opublikowano
10 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jak będą przymrozki zboże stanie. Kurde widzę że niektórzy to usiedzieć nie mogą bo już ktoś na af pojechał z zabiegiem... 

Niech robią. Za parę dni będzie wysyp postów w stylu: "czym ratować taki jęczmień?"

Producenci i sprzedawcy aminokwasów, Asahi i innych tego typu rzeczy już zacierają ręce.

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, damian303 napisał(a):

Nie idzie do ciebie napisać. 

Trochę miejsca zwolniłem

Opublikowano
Godzinę temu, polskatk napisał(a):

Niech robią. Za parę dni będzie wysyp postów w stylu: "czym ratować taki jęczmień?"

Producenci i sprzedawcy aminokwasów, Asahi i innych tego typu rzeczy już zacierają ręce.

To zobaczymy :D Jeszcze nigdy nie miałem takiego problemu, a bywały przypadki, że zrobiłem T1 i R1 a tu rano -2 jednak to tylko przez godzinę dwie i żadnego efektu. Bardziej to wy tu sracie bo jakiś malutki przymrozek w marcu/kwietniu 😆. Taki heja do przodu i wszechwiedzący jesteś to powiedz kiedy wedle Ciebie mam robić? 😉 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jak będą przymrozki zboże stanie. Kurde widzę że niektórzy to usiedzieć nie mogą bo już ktoś na af pojechał z zabiegiem... 

pewnie że stanie, po przymrozkach również nie wskazane zabiegi i np regulacje zaczynamy robić w połowie kwietnia gdzie jest już po kolanku. 

Co zrobisz, taka branża, czasami trzeba wybrać mniejsze zło 

Opublikowano
1 minutę temu, Matey napisał(a):

pewnie że stanie, po przymrozkach również nie wskazane zabiegi i np regulacje zaczynamy robić w połowie kwietnia gdzie jest już po kolanku. 

Co zrobisz, taka branża, czasami trzeba wybrać mniejsze zło 

I tak zrobię. Nie będę się słuchał trola 😆 Jeszcze może być z tym przymrozkiem tak jak z tym deszczem co miał być na ten weekend zapowiadany tydzień wcześniej :D

• Haha 2
Opublikowano

zesraliście się o te zimę jakby miał przyjść koniec świata. Z ochłodzenia na cały kwiecień zrobił się już tylko tydzień, spokojnie po tym ochłodzeniu będą warunki- w zależności kto jakie ma zboże. U mnie np. wtedy będzie idealna faza na zabiegi. Żeby się za chwilę nie okazało że z tej wielkiej zimy zrobią się 4 dni lekkich przymrozków 😂