Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Nie mam zdjęć. 

Jakubus ruszył z kopyta, prawdopodobnie kolanko oderwane. Sandra nijaka, bardzo niska i jasna na tle jakubusa. Nawożenie 140kg N.

Od soboty mrozy -4⁰

Pasowałoby na 3 klasie skrócić, ale ochłodzenie zapowiadają na kilkanaście dni, do tego opadów nie widać...

A jary Tilmor wyrzędował

Zrobiona poprawka w ozimym Goldem jedną sekcją od miedz 

Mam podobnie w piątek Jakubus ledwo widoczne kolanko miał, dziś patrzę kolanko 0,5-0,1cm. Prognozy kiepskie na tę chwilę. Mam w planach 0,75 Medax, 150g protio, 175g azoksy. Kwestia jakie będą warunki rozważam jeszcze zaryzykować 0,1 moddusa przed przymrozkami a tamto dać po.

Mój Tilmor również w szpilce

Opublikowano
13 minut temu, mysza103 napisał(a):

Chodzi raczej o Twoje nastawienie do podejmowania decyzji w sprawach ,, ,, ,, robić zabieg czy nie" bo z tym u ciebie zawsze nie bardzo było,  wystarczy prześledzić różne tematy z tamtego roku gdzi się szczypaleś czy robić czy nie robić bo za małe i tak dopytywałeś się aż w końcu było za duże 

problem polega na tym że to było 2 lata temu i to w temacie rzepaku, w jęczmieniu sobie tego nie przypominam , a jak już to były to raz czy dwa, a ta gadka o okienkach wzięła się właśnie w rzepaku. Wniosek i tak był jeden: połowa tutaj ma pojęcie jeszcze mniejsze ode mnie, 1/2 z pozostałej częsci to ludzie którzy zbierają 4 tony, a piszą że nawożenie wykonali na 8 ton i plon jaki zebrali to 10 ton a dopiero to co pozostało to ludzie którzy faktycznie coś doradzą. Więc nauczyłem się substancji jakimi trzeba operować i teraz nie pytam się już tylko sam sobie radzę, w każdym temacie.

Opublikowano

Dodaję jeszcze raz zdjecia chwasty, który mam w jęczmieniu ozimym. Padło tutaj wcześniej podejrzenie, że to stokłosa, a nie miotła. Zwalczę to teraz czymś?

20250329_103849.jpg

20250329_103853.jpg

20250329_103939.jpg

Opublikowano

To nie miotła. 

Ja bym zostawił jak jest

Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał(a):

Ja jutro obejrzę dokładnie. Do piątku ciepło i zadziała skrócenie. Tylko czy ma to sens s obliczu tak dużego i długiego ochłodzenia?

Byłem dzisiaj na jęczmieniu kolanko pół centymetra poderwane, z brzegu dalej nie wchodziłem bo błoto, ale z brzegu ładniejsze tam dalej widać gorsze. I co tu robić? Prysnąć czy czekać następny tydzień? Mówiłeś coś o mrozie...

Opublikowano (edytowane)

Sraczka nie wskazana🤭 poczekam chyba 

Tak jak mówiłem wcześniej tam dalej jęczmień jest mniejszy tak że poczekam troche 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

Jaka tam sraczka. Gdyby wierzyć tym prognozom w 100% to chyba nic bym nie zrobił. Na dwa dni ciężko żeby im się sprawdziło (juz mialo padac u mnie w niedziele i dzisiaj a tu grama deszczu nie bylo). A nawet jeśli to co mu ma być jak minie tydzień od oprysku do przymrozku:)

Opublikowano
53 minuty temu, matiz napisał(a):

Jaka tam sraczka. Gdyby wierzyć tym prognozom w 100% to chyba nic bym nie zrobił. Na dwa dni ciężko żeby im się sprawdziło (juz mialo padac u mnie w niedziele i dzisiaj a tu grama deszczu nie bylo). A nawet jeśli to co mu ma być jak minie tydzień od oprysku do przymrozku:)

Z deszczem się nie sprawdza ale z mrozem się sprawdza. Każdy robi jak mu pasuje, ja poczekam. Wszystko się zdąży zrobić na spokojnie.

Opublikowano
Godzinę temu, matiz napisał(a):

Zależy od regionu. U mnie raz udało się złapać 3 stopnie, dzisiaj tak wlało, że raczej nie ma szans na wjazd a poza tym co drugi dzień albo 0 albo przymrozek.

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Jak będzie zimno to tak szybko nie urośnie

Dokładnie. 

Tak czy siak w moim regionie warunki trudne do wykonania zabiegów w tym roku. Tamten rok łaskawszy był. No, ale też i opady są a z tego po tej "śnieżnej zimie" trzeba się cieszyć.

Opublikowano
5 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Tylko pytanie ile trzeba będzie poczekać? Bo może tak być, że przez następne 2tyg nie będzie warunków. 

bardziej bym powiedział że 3 tygodnie trzeba będzie czekać jak się nic nie zmieni

Opublikowano

Panowie chciałbym jutro i w środe prysnąć T1 Delaro forte( w składzie miedzy innymi protiokonazol)+odżywki, takie temperatury zapowiadają od soboty ochłodzenie. Jak myślicie jechać? Kolanko 1 cm od węzła

Screenshot_20250331-174049.png

Opublikowano
31 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Przy tej zmiennej pogodzie nie wiadomo co będzie za tydzień...

Ochłodzenie będzie na pewno , bo wszystkie znaki na lądzie i na niebie na to wskazują , może być ochłodzenie mniejsze bądz większe zależnie jak wiatry zawieją , ale jak mówię z tego co widać to nie będzie ochłodzenie lokalne ,( że dziś mówią tak a jutro inaczej ) tylko ochłodzenie pokazują na całej europie prawie 

Opublikowano
13 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Przy tej zmiennej pogodzie nie wiadomo co będzie za tydzień...

Jest sens dziś podać miedź i siarkę skoro za 4 dni ochłodzenie jak myślisz?