Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Zefir napisał(a):

Przeczytaj pierwsze moje zdanie ze zrozumieniem 5 razy i jeszcze raz napisz swoje pierwsze zdanie to już będę pewny że masz nie równo pod sufitem . W każdym akapicie samemu sobie zaprzeczasz piszesz to jak odklejony handlowiec miedzi systemicznej 

1 akapit : mówisz że miedź systemiczna jest znana od lat ale dobrze wiemy że mało kto to stosował w zbożu 4 lata temu , podpierasz swój argument miedzianem co z miedzią systemiczną ma tyle wspólnego co nic i jeszcze sam to potwierdziłeś  

2 i 3 akapit : skoro twierdzisz że miedź systemiczna nie ma prawa zastąpić fungicydów to czemu dalej uważasz że należy odsuwać termin t1  i t2 a z t3 rezygnować ? jak każdy nieco lepiej obyty wie do jakiej fazy możemy wpłynąć poprzez oprysk t1 np  na choroby podstawy źdźbła i tego nie musze nikomu tłumaczyć

4 akapit : to w jaki sposób uważasz że należy przeprowadzić REALNY test  miedzi systemicznej ? opryskać wczesną wiosną i potem dać 3 fungicydy premium po 300 zł i dopiero sprawdzać porażenie ? 

Mam wrażenie że jesteś handlowcem i taki los aby wciskać rolnikom kit i zastawiać się bełkotem 

Chcesz obrażać? Proszę bardzo. Ja się nie będę zniżał do takiego poziomu. Sugerowanie że ktoś jest handlowcem jest tak słabe, że szkoda to nawet komentować. Równie dobrze mógłbym zasugerować że ktoś tu handluje fungicydami i produkty takie jak miedz systemiczna są mu nie w smak. Ale tego nie zrobię. Sam fakt, że nie chcesz podać nazwy produktu mówi wszystko. No chyba że chcesz żeby wciskali rolnikom kit i zasłaniasz się bełkotem?

Miałem odnieść się do Twoich absurdalnych argumentów, ale nie ma to żadnego sensu. Żaden producent ani sprzedawca nie twierdzi że miedź systemiczna to cudowny produkt, który sprawi że popryskasz raz i masz czysto do żniw (a przypomnę że Ty naiwnie podobno testowaleś takie rozwiązanie. Z naciskiem na podobno). A już na pewno nikt nie testuje takich rozwiązań u pierwszego lepszego Sebka, tylko robią to certyfikowane jednostki. Jak zostaniesz producentem zabawek i wyprodukujesz nowe klocki, to uwierz mi na słowo, ale nie testują ich dzieciaki w przedszkolu.

No nic, czekamy niecierpliwie na nazwę produktu. 

Opublikowano
48 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Niech ten co posiał napiszę w żniwa ile sypało i jak te kawałki są blisko siebie i podobna ziemia to będzie wszystko jasne. O dobrą flache mogę się założyć, że te gdzie 220 posiane to będzie lepiej sypać 

Pomyliłeś z pszenico jarko

Opublikowano
5 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

Tam gdzie gęściej będzie na pewno lepiej. Jeżeli są to działki blisko siebie to nawet mogę się o coś założyć 

A ja się mogę założyć, że jak ma zadbane działki i zrobi tak jak się należy to ten siany 110 będzie lepszy ;)

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Piotrass napisał(a):

Wczoraj skończone N2 w postaci mocznika 70kg N wcześniej Yara sulfan też 70N. Więc zamknięty ok 130-140N 

Dziś przy siewie jarego coś się przestawiło w siewniku i jedna działka wyszła 220kg/ha przy 52g mtn . I z racji tego druga działkę inną odmiana musiałem zmniejszyć i wyszło 110 kg przy mtn 45g 

Teraz ciekaw Jestem plonowania bo obie działki są wysiane źle miało pójść 160kg / ha

Parę ładnych lat temu też odwaliłem taki numer w jęczmieniu jarym ze względu na przestawiany tryb w przekładni w siewniku amazone d8 super (żółw/zając). Wysianych dawek dokładnie nie pamiętam ale zbliżone do Twoich. Im bliżej żniw, to na polu mniej różnic było widać. W same żniwa różnicy w plonowaniu prawie w ogóle nie widziałem, ale muszę przyznać że nie traktowałem tego jako eksperymentu i nie ważyłem plonu z poszczególnych działek

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Pomyliłeś z pszenico jarko

Pszenicy jarki to trzeba po 280 kg siać więc nic nie pomyliłem. Jęczmienia 220 kg faktycznie jest trochę za dużo, ale nie jakoś skrajnie także po mojemu lepiej wyjdzie niż tamten 110 co wyszło. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 20.03.2025 o 12:21, JarekBazydlo napisał(a):

Ja już podałem na wszystkie zboża N2 teraz coraz cieplej to zboże będzie miało już papu do oporu😉

Już wszędzie N2 ? To już zboża skończyły Ci się krzewic? Ja jestem z opolskiego i do końca krzewienia jeszcze sporo czasu, a podanie tak dużej ilości N spowoduje przedewszystkim dokrzewienie no chyba , że na tym Ci zależy. 

Ja myślę jutro rzucić saletrę na jeczmiec choć trochę wczesnie , ale ma padać po niedzieli. Z pszenicami czeka, aż zacznie się kolanko odrywać.

Opublikowano
Godzinę temu, Dastan napisał(a):

Już wszędzie N2 ? To już zboża skończyły Ci się krzewic? Ja jestem z opolskiego i do końca krzewienia jeszcze sporo czasu, a podanie tak dużej ilości N spowoduje przedewszystkim dokrzewienie no chyba , że na tym Ci zależy. 

Ja myślę jutro rzucić saletrę na jeczmiec choć trochę wczesnie , ale ma padać po niedzieli. Z pszenicami czeka, aż zacznie się kolanko odrywać.

Na drugą dawkę dany mocznik. Już końcówka krzewienia...

Opublikowano
22 godziny temu, MaXtzTS napisał(a):

u mnie rędzina że jak posieje na 2 cm to zboże leży między bryłami dopiero mróz to rozsypuje

Uroki borowiny. Ma ona plusy jak i minusy.

Opublikowano

zboża to pół biedy ale rzepak posiać odpowiednio to umorduje... zwłaszcza że są pola wąskie długie i na jednym polu pięć klas ziemi

Opublikowano
7 godzin temu, Gerard123 napisał(a):

Na jęczmień ozimy lepiej duet na start w dawce 130% cze Revyflex Plus 1.5l/ha?

Duet ale w normalnej etykietowej dawce. W zeszłym roku nie wypadł gorzej od nowego wirtuoza i nie widzę potrzeby zwiększania dawki. Ps u mnie jęczmień po grochu, albo rzepaku idzie.

Opublikowano

Jak tam wasze jęczmienie? Mój juz powoli łapie kolor. Trochę gęsty wyszedł ale to mój pierwszy jęczmień ozimy więc z czasem złapię trochę doświadczenia w jego uprawie. PS jak myślicie wirtuoz wystarczy na t1? Przedplon pszenica ozima

IMG_20250322_172908.jpg

Opublikowano

Robiłem teraz zamówienie t1, T2, regulacja, robak adiuwant i odżywka i mniej więcej 550 zł na ha... Sporo chyba w następnym roku spróbuję po minimalnej linii oporu zrobić wszystkie zabiegi bo oplacalnosc jest prawie równa zeru. 

Opublikowano
7 godzin temu, Mateuszmq napisał(a):

Co polecicie na odchwaszczenie jęczmienia, siany po kukurydzy ziarnowej, mała presja chwastów, pojedyncze miotły, fiołki, chabry?

5 godzin temu, drobny napisał(a):

Mustang,gold

Przecież Mustang czy Gold miotły mu nie wezmą. 

Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Robiłem teraz zamówienie t1, T2, regulacja, robak adiuwant i odżywka i mniej więcej 550 zł na ha... Sporo chyba w następnym roku spróbuję po minimalnej linii oporu zrobić wszystkie zabiegi bo oplacalnosc jest prawie równa zeru. 

Zalezy jaki plon i cena. U mnie taniej wyszło.