Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tilmor

Siew 06.03.2023

Ładnie się korzeni.

W niedzielę było -5⁰, dziś -7⁰

20250318_133735.jpg

20250316_155956.jpg

Opublikowano
W dniu 15.03.2025 o 19:29, Raptus902 napisał(a):

Jęczmień w końcu łapie kolor. Nawożenie zakończone 125 N

IMG_20250315_192819.jpg

IMG_20250315_192644.jpg

Masz zamiar czymś skracać? Ja daje podobną ilość azotu i zastanawiam sie czy przy takiej ilości jest sens 

Opublikowano

Siać jęczmień jary teraz w nocy przymrozki do soboty później już niby ciepło i za 2tyg też podobno przymrozki do ile wytrzyma jęczmień jary czy lepiej poczekać z siewem ?

Opublikowano
damianos95 napisał:

Siać jęczmień jary teraz w nocy przymrozki do soboty później już niby ciepło i za 2tyg też podobno przymrozki do ile wytrzyma jęczmień jary czy lepiej poczekać z siewem ?

Ja browarny posiałem 8.03 ;)

Opublikowano
52 minuty temu, damianos95 napisał(a):

tyle razy już było mielone że nawet jęczmień wytrzymuje przymrozki do nawet -8

za to bez wody nie wytrzymuje

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

ch*ja tam wytrzymuje :) jak wyjdzie na wierzch to taki mróz go pozamiata

ch*ja  nie wiem czy mróz pozamiata bo ja łaże w spodniach ,a jęczmień wytrzymuje ,ale jak komuś udowodnić że wielbłąd to nie garbaty koń?

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Jak siać to wtedy jak są przymrozki a nie jak pogoda...Co do wymarznięcia to nawet jak odbije to fajnie ale nie zawsze jest to możliwe, kilka razy mi zmarzł i to przy -3⁰ w fazie 1-2 liście. Nie wszystko odbiło . 

Opublikowano
W dniu 16.03.2025 o 09:04, polskatk napisał(a):

A jest już na wierzchu?

Jaka min temp stosowania na miedź systemiczną?? 

Piątek rano przymrozek - 2, w dzień 12 stopni, kolejne dni na plusie, ale z wiatrem to zabieg odpada. 

Piątek realny na zabieg po przymrozku czy odpada? 

Rośliny mają turgor obecnie bo w dzień ciepło fajnie obecnie. 

Opublikowano

Przynajmniej 24h po przymrozku, a idealnie by było 48h po przymrozku. 

Ale jeśli uważasz że rośliny mają turgor, są "żywe" i nie odczuwają tak bardzo tych niskich temperatur w nocy to zaryzykowałbym i zrobił zabieg, przy czym koniecznie na dzień. 

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak siać to wtedy jak są przymrozki a nie jak pogoda...Co do wymarznięcia to nawet jak odbije to fajnie ale nie zawsze jest to możliwe, kilka razy mi zmarzł i to przy -3⁰ w fazie 1-2 liście. Nie wszystko odbiło . 

U mnie 2 lata temu w fazie szpilki był przymrozek -1/-2 stopnie to czubki zrobiły się brązowe, ale odbił bez strat

Opublikowano

Wszędzie trąbią o niższych genueńskich ponoć mają przyjść na przełomie marca kwietnia i znów coś straszą o podtopieniach. Zaraz będzie marudzenie co dali n2 że wymyje 🤭😂

• Sad 1
Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jaka min temp stosowania na miedź systemiczną?? 

Piątek rano przymrozek - 2, w dzień 12 stopni, kolejne dni na plusie, ale z wiatrem to zabieg odpada. 

Piątek realny na zabieg po przymrozku czy odpada? 

Rośliny mają turgor obecnie bo w dzień ciepło fajnie obecnie. 

Ta miedź systemiczna w zbożu da tyle u ciebie co i u mnie tylko z tą różnicą że ja jej nie zastosuje :) 

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Zefir napisał(a):

Ta miedź systemiczna w zbożu da tyle u ciebie co i u mnie tylko z tą różnicą że ja jej nie zastosuje :) 

Tak? A stosowałeś? 

Jaki pierwszy zabieg funigicydowy? 

Opublikowano
20 minut temu, Zefir napisał(a):

Czemu miedz ma nie dać nic zbożu? Miedz jako microskładnik jest zboża najbardziej potrzebna , a przy okazji się jeszcze inne sprawy nią załatwia . Co roku na pszenicę daję miedz , tyle że siarczan miedzi i póki co dawał będę nadal . Kusi mnie na podanie w piątek -sobota , ale na piątek pokazują przymrozku minus 2 , a na sobotę rankiem minus 1 

Choć z drugiej strony od niedzieli mówią o deszczach i jakieś tam mogą występować przez cały tydzień , a pszenica w fazie  akurat żeby micro podać 

Opublikowano

Miedz systemiczna to co innego niż ta podawana jako siarczan czy chelat jako uzupełnienie mikroelementu. 

Ja nie stosowałem ale tu pisane było że jak zostawię kontrolę będzie coś wiadomo i tak zrobie. 

@Zefir odpowiedź na moje pytania wyżej