Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Krzysiukov napisał:

Jak Ci sypał ? Łódzkie skąd ?

Jaka to odmiana ? i na jakiej klasie siałeś ?

Ponad 6 t ale miałem go na mozaice i na 5 kl upalilo go. Niski był i grube ziarno. ELC

Opublikowano

U Was W Aleksandrze tez tak ości się trzymają przy ziarnie? Kombajn ustawiony prawidłowo bo na innych odmianach było ok ale w tej nie obiło ości. Koszone było praktycznie jako ostatni jęczmień ozimy.

Opublikowano (edytowane)

dzień dobry. jestem z regionu gdzie nie ma wiele upraw jęczmienia ozimego. chciałbym w tym roku zasiać pierwszy raz, jak to jest z tym jęczmieniem ozimym z automatu jest w skupie przeznaczany tylko na pasze? chodzi mi o odmiany dwurzędowe bo taką chcę zasiać, czy jak spełnia parametry to może być jako konsumpcyjny? jaką ewentualnie polecacie odmianę dwurzędową. kiedyś kolega siał odmiany wielorzędowe bardzo źle się młócił dużo ości pozostawało i szedł zawsze tylko jako paszowy i za bardzo nie chcieli go w skupie. czy odmiany dwurzędowe też tak ciężko się domłacają?

a i jeszcze jedno pytanko. co w przypadku gdy się sieje np po pszenicy ozimej i są później samosiewy pszenicy która dojrzewa znacznie później. widziałem kiedyś jęczmień po pszenżycie ozimym, było może z 20% pszenżyta nie wiem jak to chłop wymłócił i co z tym zrobił pszenżyto było zielone a jęczmień do koszenia. co zrobić by uniknąć samosiewów pszenicy bo opryskać chyba się nie da?

Edytowane przez małoroly2018
  • Root Admin
Opublikowano

ja nie zachwalam, ja go kiedyś mięsko musiałem kupić bo firma z którą głównie handluje bo mam do nich 6km miała go tylko w ofercie kontraktacyjnej. wziąłem raz sprawdził się i tak zostało, a że nie szukam przygód i nie woze jęczmienia po 40 50km po innych skupach to sieje to co tu na miejscu prościej sprzedać, bo jak kupię od nich nasiona to bez problemu ode mnie odkupią plon. ale ta odmiana się broni bo już kilka lat z rzędu fajne radę i płonem i ogólnym prowadzeniem łanu. kup sobie troszkę na próbę i będziesz wiedział czy tobie podejdzie

• Root Admin
Opublikowano

ja nie narzekam na wielorzędowy, ale ciekawe jest to że miałem kilka odmian na 2 polach. jedno po pszenicy, drugie po rzepaku. 2 odmiany na polu po pszenicy 5t. dwie odmiany na polu po rzepaku 9-10. co ciekawe oba pola jak zawiozłem próbki to miały gęstość 67. czyli można powiedzieć super jak dla jęczmienia. a może to kwestia ustawień kombajnu i cały syf poleciał w pole? przy koszeniu pamiętajcie o odpowiednich dostawkach do koszenia jęczmienia, to plus lekkie opóźnienie zbioru sprawia że nie ma problemu z ościami

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

ja nie narzekam na wielorzędowy, ale ciekawe jest to że miałem kilka odmian na 2 polach. jedno po pszenicy, drugie po rzepaku. 2 odmiany na polu po pszenicy 5t. dwie odmiany na polu po rzepaku 9-10. co ciekawe oba pola jak zawiozłem próbki to miały gęstość 67. czyli można powiedzieć super jak dla jęczmienia. a może to kwestia ustawień kombajnu i cały syf poleciał w pole? przy koszeniu pamiętajcie o odpowiednich dostawkach do koszenia jęczmienia, to plus lekkie opóźnienie zbioru sprawia że nie ma problemu z ościami

Kiedy ty śpisz, zaangażowany użytkownik powinna być taka odznaka

Opublikowano

Trzeba pomału myśleć o zasiewach. W tym roku jęczmień mam zaplanowany na mozaice, od gliny III do piasku VI kl. Jak radzicie siać na całości jęczmień czy może tą VI obsiać żytem? nie ma tego dużo, kawałeczek na krańcu pola. Gleba w dobrej kulturze, co rok idzie potężna dawka obornika, przedplonem będzie kukurydza na kiszonkę.

Opublikowano

A chce Ci się bawić na końcu pola ? Ja niewiele tej 6 to ja bym leciał wszystko jęczmieniem ewentualnie w zależności ile masz ha w tym kawałku podzielił na lepsze 3-4 na jęczmień i 5-6 na żyto 

Opublikowano
MarcinC360 napisał:

U Was W Aleksandrze tez tak ości się trzymają przy ziarnie? Kombajn ustawiony prawidłowo bo na innych odmianach było ok ale w tej nie obiło ości. Koszone było praktycznie jako ostatni jęczmień ozimy.

u mnie właśnie w Aleksandrze grubsze ziarno przez co obiła się lepiej od innej odmiany

Opublikowano
52 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Trzeba pomału myśleć o zasiewach. W tym roku jęczmień mam zaplanowany na mozaice, od gliny III do piasku VI kl. Jak radzicie siać na całości jęczmień czy może tą VI obsiać żytem? nie ma tego dużo, kawałeczek na krańcu pola. Gleba w dobrej kulturze, co rok idzie potężna dawka obornika, przedplonem będzie kukurydza na kiszonkę.

Szkoda dzielić, jęczmień jako tako da radę.

Opublikowano
Uszek1988 napisał:

Zamówione dwie odmiany Su Midnight po 2tys. netto tona oraz Kws kosmos 2600netto tona na sistivie. Do kosmosa wracam po roku przerwy a Su wzięte na próbę.

kws moriss pierwszego roku dał mi rekord plonu a w tym najniższy wynik za to kws kosmos sypie mi na stabilny poziomie rok w rok i zamiast rekordu jednego roku wolę stabilizację przez kilka lat.