Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@yacentyja tak nie podaje, ale mam nieodparte wrażenie - nazywając rzeczy po imieniu - że wiejskie buraki które dorobiły się xxx ha za półdarmo i nowoczesnego takiego sprzętu (przynajmniej u mnie w okolicy) tak właśnie podchodzą do plonów, u jednego rzepak poniżej 5t nie schodzi a u innego już poniżej 6t nie schodzi, i podobnie z innymi uprawami. Tylko u tego pierwszego wiem, że jak wywozi cokolwiek z magazynów to póżniej brakuje 20-30t... 

Bardziej chodzi mi o to, że gdybym po pierwsze posiał troche gęsćiej to.może w tych rzadszych.miejscach bylo by lepiej. Ale najlepiej jakbym dysponował nawadnianiem to wtedy 1x albo 2x po 10l w maju i masz zrobione 8t po buraku przy 50kg nawożeniu mineralnym. 

Sam kiedys nie wierzylem że bez  wiekszego nawozenia da sie zrobic jakies zboza wiecej niż 3-5t. 

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

mój płodozmian jest taki: rzepak, jęczmień ozimy, groch jako poplon, kukurydza, pszenica ozima i znów rzepak

W jakieś ilości siejesz groch ?

• Root Admin
Opublikowano
24 minuty temu, Pawelek998 napisał:

Siał ktoś pszenicę po jęczmieniu ozimym? 

Ma to sens ?

trzeba troche gimnastyki zeby się pozbyć jęczmienia, ponoć któryś z herbicdów sobie z nim radzi, ale tej opcji nie udało mi się przećwiczyć

3 minuty temu, Mikua napisał:

W jakieś ilości siejesz groch ?

zależy w jakim opakowaniu kupię i ile hektarów musze wysiać, ale staram sie 120-150kg, z tym że ja go sieje rzutowo rozsiewaczem do nawozu i przykrywam go talerzówką

Opublikowano
12 godzin temu, misio3p napisał:

Odczyn gleby, zasobność gleby, rodzaj podglebia, rozkład opadów, nawożenie potasem i fosforem bo azot to nie wszystko. Wiele jest czynników które wpływają na plon, a sam wiele lat temu sceptycznie podchodziłem do tego, że jest możliwe na moich polach koszenie ponad 8 ton zboża z hektara.

Ph 6.6, zasobności srednie i wysokie magnez wysoki próchnica średnia nawożenie npk podobne podglebie na 60 procentach takie samo i jeczmien i pszenica praktycznie obok siebie 

Opublikowano
yacenty napisał:

trzeba troche gimnastyki zeby się pozbyć jęczmienia, ponoć któryś z herbicdów sobie z nim radzi, ale tej opcji nie udało mi się przećwiczyć

apyros niszczył jęczmień

• Like 1
Opublikowano

tak jest, sulfosulfuron tylko był wycofany ale coś mi świta że dostał czasowe zezwolenie i można chyba kupić , pryskalem kiedyś pszenżyto tym na perz i dał rade

Opublikowano

sprzeczacie sie o nawożenie  itd,a przynajmniej w moich okolicach  gdzie ziemie od 4-6 kl głowne problemy to woda i jeszcze raz woda

jęczmienie koszone po sąsiadach wyszły np z 2,2ha 5,5 t  to ja ze swoim późno sianym  jęczmieniem  i wydajnością 5,5 - 6 t z ha jestem bardzo zadowolony,ale niestety wczesna pszenica dała popalić  i dała na różnych kawałkach 3-3,5 t z ha,

• Like 3
Opublikowano

Jak działka ma 10ha i hektar VI klasy to go oddzielasz i siejesz żyto? Nie znam ludzi co się w takie coś bawią. 

Po drugie na tej 6 klasie jeśli coś wody pokapie to te 3 tony osiągniesz. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

na 6 klasie się nie sieje jęczmienia 

A jak masz większość takiej ziemii to co? Jeśli są braki wody to na tej 6 klasie nic nie urośnie a jęczmień na paszę najlepszy, ( może nie nic tylko można zapomnieć o zadowalających wynikach). 

Opublikowano
2 godziny temu, Matey napisał:

Jak działka ma 10ha i hektar VI klasy to go oddzielasz i siejesz żyto? Nie znam ludzi co się w takie coś bawią. 

Po drugie na tej 6 klasie jeśli coś wody pokapie to te 3 tony osiągniesz. 

Jakby działka była niedaleko to tak bym robił

Opublikowano
18 godzin temu, Maniaks napisał:

Ja bym się martwił. U nas jęczmień przewódkowy dawał momentami ponad 8 t , a jary blisko 8t. Natomiast pszenica jak narazie kręci się w okolicy 5-5,5 t/ha. I to zarówno ta najgorzej wyglądająca, wymęczona przez wirusa od mszyc, jak i ta równiótka i nietknięta przez mszycę, siana po kukurydzy. Jedyny plus to parametry, ale niestety od wczoraj deszcze ulewne, a w polu zostało jakieś 70 % pszenicy i też 60% jęczmienia jarego. A w prognozie kolejne ulewy.

U nas przy 170 kg saletry (~57 kg azotu) i 165 kg polifoski (~12 kg azotu) jary właśnie dał te około 8 ton. Oczywiście nie w całym gospodarstwie, ale na polu o areale 3,6 ha. Reszta czeka na skoszenie. 

Tak jak poprzednik napisał. Zdecydowanie większe znaczenie ma rozkład opadów, jak to, ile sypiemy z tego, co zauważyłem. Bo na pszenicę ozimą nie oszczędzaliśmy. Poszło ~180 kg N, ale ją odcięło od wody i tyle z tego azotu.

Jaka odmiana jęczmienia przewódkowego i jarego?

Opublikowano

Cześć, Będę pierwszy raz uprawiał jęczmień ozimy. Dajcie znać, czy dobrze to przemyślałem. Klasa ziemi 3a, 3b, 4a, 4b, gleba ciężka. Woj.Dolnośląskie. Badania gleby zostały wykonane na jesieni 2023. P i K bardzo wysokie, Mg niski, ph 6.6. Przedplon to rzepak ozimy, nawożenie na 4.5t , finalnie przez pogodę plon wyszedł 2.5t. Rzepak skoszony, ściernisko zostawione na ok. 3 tygodnie. Na ściernisko chciałbym dać polifoske krzem 270kg/ha, lub Holist pk 20+ 20 - 270kg/ha i uprawa gruberem z redlicami KOCKERLING 470x60x16, na głębokość Ok. 25 cm. I to zostawiam do września. We wrześniu uprawa brona talerzowa I siew siewnikiem z redlicami talerzowymi. Insektycydy i odchwaszczanie. Styczeń/luty - wapno magnezowe (150kg/ ha), kieserit 130kg/ha. N1 zaksan 33.5- 260kg/ha, N2 zaksan 33.5- 260kg/ha i N3 zaksan 33.5-130kg/ha. Nawożenie jest pod 10 t jęczmienia ozimego. Dajcie znać czy plan na całokształt jest ok, czy może coś do zmiany? Wiadomo dojdą jeszcze grzybowki i skracanie.

Opublikowano
51 minut temu, ROLOMAZ napisał:

Cześć, Będę pierwszy raz uprawiał jęczmień ozimy. Dajcie znać, czy dobrze to przemyślałem. Klasa ziemi 3a, 3b, 4a, 4b, gleba ciężka. Woj.Dolnośląskie. Badania gleby zostały wykonane na jesieni 2023. P i K bardzo wysokie, Mg niski, ph 6.6. Przedplon to rzepak ozimy, nawożenie na 4.5t , finalnie przez pogodę plon wyszedł 2.5t. Rzepak skoszony, ściernisko zostawione na ok. 3 tygodnie. Na ściernisko chciałbym dać polifoske krzem 270kg/ha, lub Holist pk 20+ 20 - 270kg/ha i uprawa gruberem z redlicami KOCKERLING 470x60x16, na głębokość Ok. 25 cm. I to zostawiam do września. We wrześniu uprawa brona talerzowa I siew siewnikiem z redlicami talerzowymi. Insektycydy i odchwaszczanie. Styczeń/luty - wapno magnezowe (150kg/ ha), kieserit 130kg/ha. N1 zaksan 33.5- 260kg/ha, N2 zaksan 33.5- 260kg/ha i N3 zaksan 33.5-130kg/ha. Nawożenie jest pod 10 t jęczmienia ozimego. Dajcie znać czy plan na całokształt jest ok, czy może coś do zmiany? Wiadomo dojdą jeszcze grzybowki i skracanie.

Plan masz dobry tylko szkoda wakacji na takie pierdoły 

• Like 2
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

na 6 klasie się nie sieje jęczmienia 

W lata z opadami kwiecień-maj na V-VI klasie a mam takich 30ha w gospodarstwie jęczmien nie schodzi poniżej 5 ton średnia a czesto było to 6 ton,a fakt w takim roku jak ten gdzie mróz i brak opadów średnia poniżej 4 ton a miejscami nie było co kosic.

Opublikowano

Jest działka... Taka glina dość mocna. Potrafi też być bardzo sypka lub jak skała w zależności od warunków... W ostatnich latach pszenica po pszenicy 6.5 tony, rzepak 2.5 tony, pszenica po rzepaku 8.5 tony, pszenica po pszenicy teraz jest i nie wiem ile ale z 6 ton na oko.

Wale krede co roku po 2-3 tony. W tym roku nordcalk standard cal 6 ton dam. Ph 4.6 średnio. Nie idzie podnieść w tych dawkach co dawałem i teraz leci inne wapno i dużo wyższa dawka.  

Pytanie teraz takie. Pchać się tam z jęczmieniem ozimym czy odpuścić lepiej? Wychodzi mi że albo ten jęczmien tam albo owies. Dodam że był attribut stosowany 2 lata z rzędu gdzie na ulotce jest że rzepaku nie wolno jako następczej rośliny a jeczmień ozimy po zaoraniu na 25 cm.