Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, kamcio15 napisał:

Jeszcze nie. Zdjęcia z niedzieli:

IMG_20240505_134409.jpg

IMG_20240505_134323.jpg

Ja chciałem zrobić r2 po tym ochłodzeniu które było ale 30 kwietnia już kłosy były na wierzchu 

Jaka masz odmianę i kiedy siany

Opublikowano

Jak dobrze pamiętam to odmiana Kosmos, jak ją miałem to kłosiła się dobry tydzień później niż odmiana Zenek.

Podobna sytuacja jest z odmianą Sandra i Aleksandra. U sąsiada Sandra już od kilku dni w pełni wykłoszona, moja Aleksandra dopiero w połowie.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

tak 

A jaki oprysk stosujesz? Cz można bezpiecznie siać po herbicydach na kuku. 

Niby na etykiecie pisze ale wolę zapytać jak to w praktyce wygląda 

Opublikowano (edytowane)

Carmina kwitnie już. Chyba za dużo dałem azoksy bo zielony strasznie się zrobił.

IMG20240507190209.jpg

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
2 godziny temu, Pawelek998 napisał:

Ja chciałem zrobić r2 po tym ochłodzeniu które było ale 30 kwietnia już kłosy były na wierzchu 

Jaka masz odmianę i kiedy siany

Tak jak kolega wspomniał - KWS Kosmos, siany 3.10 i 10.10

Ja miałem jechać wczoraj, ale padało, dziś znów wiało, a teraz już niecałe 7 stopni pokazuje i zimna noc ma być i weź tu traf 🤷‍♂️

Opublikowano
22 minuty temu, tommy66692 napisał:

Po azoksy nie zrobi się zielony, tylko dłużej będzie zielony 

Masz rację. Poszło razem z siarczanem mg. Pewnie po nim. 

Opublikowano
10 minut temu, Grzesiu90209 napisał:

Nie lepiej w tym terminie ozimy posiać? Z pszenica ozima i przewodkowa w doświadczeniach wychodziło, że ozima lepiej sypie niż jara siane w końcu listopada.

Ale jest się czym pochwalić

Opublikowano
13 minut temu, Grzesiu90209 napisał:

Nie lepiej w tym terminie ozimy posiać? Z pszenica ozima i przewodkowa w doświadczeniach wychodziło, że ozima lepiej sypie niż jara siane w końcu listopada.

Nie wiem czy lepiej czy gorzej. Są to jakieś testy czy coś w tym stylu. Jest to jeczmień browarny i z tego co się orientuję w tej chwili więcej z niego zostaje niż wspomnianych przez Ciebie pszenic

Opublikowano
1 godzinę temu, kamcio15 napisał:

Tak jak kolega wspomniał - KWS Kosmos, siany 3.10 i 10.10

Ja miałem jechać wczoraj, ale padało, dziś znów wiało, a teraz już niecałe 7 stopni pokazuje i zimna noc ma być i weź tu traf 🤷‍♂️

Ja mam odmiane bordoux i już dobrze wykłoszona i została bez r2 a plany były na medan max 

Opublikowano

Jakbym miał jary siać w tym terminie to dla porównania na pewno ozimy byłby na części pola. Kiedyś miałem trochę ozimego w pszenicy do siewu. Siana 25 listopada, powschodzila pod śniegiem. Jęczmień też i miał ładne ziarno, dobrze się krzewił. Tyle że dojrzał z 10 dni po siany w terminie.

Opublikowano

Tylko chodzi o to by zasiać jak najwcześniej  jary browarny, pogonić go azotem by dał plon obfity a nie miał białka.

Jest ryzyko, może być szampan

Opublikowano (edytowane)

Jest pytanie. Ile powinno być źdźbeł na m2 jęczmienia zimowego 6 rzędowego do przyzwoitego plonu (400-500szt.)?

Edytowane przez jaro11111
Opublikowano

Jęczmień ozimy odmiana Jakubus zaczyna się kłosić. Kłosy są w połowie na wierzchu, ale część około 10% są już w całości i pojawiają się kwiaty. Temperatura max 18⁰C - min. 4⁰C. Mogę teraz wjechać z grzybówką T2 ???

Opublikowano (edytowane)

Ile było przymrozku u was? O 6 rano +3. Ale woda na 1,8metra wysokosci zamarznięta była , na ziemi nie zamarzła.

Edytowane przez Wpaw