Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Damian_B napisał:

Trochę dostał liść flagowy od mrozu...

IMG_20240426_182457.jpg

Mam to samo,przez to się wstrzymałem z t2, niech trochę dojdzie do siebie

Edytowane przez Roska83
Opublikowano
7 minut temu, Roska83 napisał:

Mam to samo,przez to się wstrzymałem z t2, niech trochę dojdzie do siebie

Też wstrzymuje się z T2 i r2. W poniedziałek wjadę pewnie z samym cerone 

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Mam. Robię na wyższych obrotach przez dpf. Niech się przepala

Ja mam w t5 ponad 6 tys godzin. Przez pierwszy tysiąc też odbiłem orkę na 1900, ale potem  zszedłem na normalne obroty😉. od 5 tys godzin nawet w orce nie przekraczałem 1600 obrotów. W opryskiwaczu czy siewniki do kukurydzy to do 1300 kręcę. DPF nie ruszany od nowości. Szkoda paliwa i słuchu na taką robote. Te ciągniki są komfortowe na niskich obrotach bo potem to za głośno. 

Opublikowano

To twój chociaż cięższe pracę wykonuje. U mnie typowy pomocnik rozsiewacz + opryskiwacz + międzyrzędzia. I słyszałem przypadki że w T4 zaraz po gwarancji wywalali dpf bo robić się nie dało. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

To twój chociaż cięższe pracę wykonuje. U mnie typowy pomocnik rozsiewacz + opryskiwacz + międzyrzędzia. I słyszałem przypadki że w T4 zaraz po gwarancji wywalali dpf bo robić się nie dało. 

Mój już 3 lata tylko opryski, nawozy i inne lekkie prace. DPF sam co jakiś czas się wypala. 

W jakubusie pojawiają się ości. Jutro pojadę z cerone.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano

Niestety wcześniejsze jęczmienie (głównie browarne) u nas przymroziło. Poszczególne ziarniaki i pięterka są białe i nic z tego nie będzie. Natomiast te późniejsze wyglądają Ok.

Opublikowano
59 minut temu, Kedar88 napisał:

Niestety wcześniejsze jęczmienie (głównie browarne) u nas przymroziło. Poszczególne ziarniaki i pięterka są białe i nic z tego nie będzie. Natomiast te późniejsze wyglądają Ok.

Masz zdjęcia? Jesteś pewien że to po mrozie?

Bardziej wciornastki bym obstawiał

Walczyła karłowatość i wygrała. Szczególnie na jednej działce gdzie obok kukurydza do grudnia stała. Są takie place.  Jakieś 5% z 0,4ha. Na reszcie dużo mniej.

Jeden zabieg na mszyce

20240428_140510.jpg

Opublikowano

Zdecydowałem dziś wyjątkowo w niedzielę zrobić t2 w moim Midnight, poszło 1,5L/ha Revisky i 0,1 Moddusa, do tego inazuma na robale. Trochę teraz żałuję, że nie zrobiłem 0,2 moddusa bo tylko miejscami w pełni flaga na wierzchu no ale cóż, miejmy nadzieję, że ustoi do żniw. 

IMG_20240428_161230.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Masz zdjęcia? Jesteś pewien że to po mrozie?

Bardziej wciornastki bym obstawiał

Walczyła karłowatość i wygrała. Szczególnie na jednej działce gdzie obok kukurydza do grudnia stała. Są takie place.  Jakieś 5% z 0,4ha. Na reszcie dużo mniej.

Jeden zabieg na mszyce

20240428_140510.jpg

Zdjęcia nie zrobiłem. Wciornastki to raczej żerują po kolei a tu była nieregularność na całej wysokości kłosa. Występuje to tylko tam gdzie jęczmień zaczął się kosić przed przymrozkami, a przy gruncie było -6 -7.

Opublikowano

W ubiegłym roku miałem sporo po wciornastku.  Wielkiej regularności tam nie było.

U mnie dopiero ości się pokazują

20240428_163553.jpg