Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A tak powrócę z pytaniem - w jakich terminach (jaki region) siejecie u siebie jary? U nas zawsze z tego co widziałem po ludziach, to druga połowa kwietnia, niektórzy i na początku maja siali. 

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

A tak powrócę z pytaniem - w jakich terminach (jaki region) siejecie u siebie jary? U nas zawsze z tego co widziałem po ludziach, to druga połowa kwietnia, niektórzy i na początku maja siali. 

Ja mysle po swietach siac jeczmien jary północny wschód

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, daron64 napisał:

WLKP centrum, w tym roku mam ozimy, ale w tamtym był jary i to było koło 20 marca

• Thanks 1
Opublikowano

W ub roku siałem końcem marca. Generalnie późny się j jarego to Gądki starszych ludzi. U Mnie sprawdza się wczesny siew , to że jest chłodnicy nie przeszkadza. Aby tylko nie była zbyt mokra ziemia w przeciwieństwie do owsa.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, zbyszek8201 napisał:

W ub roku siałem końcem marca. Generalnie późny się j jarego to Gądki starszych ludzi. U Mnie sprawdza się wczesny siew , to że jest chłodnicy nie przeszkadza. Aby tylko nie była zbyt mokra ziemia w przeciwieństwie do owsa.

No nie tylko starszych. W moich okolicach prawie wszyscy rolnicy od 25 do 60 lat sieją później "jak będzie ciepło". W zeszłym roku do końca kwietnia. Ja tylko jestem taki wyrywny i sieję jak tylko jest sucho i nie widać siarczystych mrozów. W ostatnich trzech latach to był 25-30 marca.

Ale też dwa dni temu dowiedziałem się od znajomego, że na azot w ozimych jest jeszcze czas. jeszcze jest zimno i nie działa. I on jeszcze nie dawał azotu.

Edytowane przez Młody1997
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ja na lubelszczyźnie pod koniec tygodnia będę siał, jak pozwolą warunki. Wg mnie im wcześniej tym lepiej. Nie raz już miałem taką sytuację, że na wysiane w polu ziarna jęczmienia spadał śnieg i były małe przymrozki - nic złego się nie działo. Ryzyko jakieś jest, ale te z późniejszych terminów, mimo bardzo szybkich wschodów i tak już nie dawały rady nadrobić różnic w rozwoju. Baaa, słyszałem nawet że nie którzy płd.-zach. próbowali jęczmień jary siać w połowie listopada. Przy korzystnym przebiegu zimy daje radę przetrwać, plon z takiego to +/- 1t/ha względem wiosennego siewu

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Nie wszędzie będzie takie okienko 

A gdzie nie będzie ? , bo patrzyłem na różne radary , i wszystkie mówią że od wtorku wybuch ciepła dla całej Polski , chyba że coś przeoczyłem . Im bliżej świąt to ma się zbliżać do 20 stopni , a w wielu miejscach ma przebić 23 stopnie . Tak że ciekawi mnie w którym rejonie nie będzie warunków?

3 godziny temu, Grzesiu90209 napisał:

W przyszłym tygodniu bym już skracał bo kolanko pół cm oderwane i teraz ostatnie chwile na tego golda, a kolanko do skracania mi ucieknie. jęczmień dostał sporo N i trzeba pilnować pionu. Kij wie co robić.

Myślę że lepiej se siąść na d*pie na razie , albo zająć się czymś innym , też myślałem jutro jechać na chwasty w pszenicy , ale jak widzę pogodę jaką zapowiadają na przyszły tydzień to zapewne będzie przyszły wtorek-środa oprysk pszenicy T1+skracanie ,  w czwartek oprysk rzepaku T1+skracanie +robak+ bor , i piątek - sobota wrócę do pszenicy z chwastami , i będzie lux 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Saaten Union ma na swojej stronie internetowej informację, że opóźniony termin siewu dla jęczmienia jarego przypada aż do początku maja. 

U siebie jak się pogoda nie zmieni to do 10 kwietnia posieję. Na razie zrobiło się na tyle sucho, że mogę zabrać się za orkę poplonu.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A gdzie nie będzie ? , bo patrzyłem na różne radary , i wszystkie mówią że od wtorku wybuch ciepła dla całej Polski , chyba że coś przeoczyłem . Im bliżej świąt to ma się zbliżać do 20 stopni , a w wielu miejscach ma przebić 23 stopnie . Tak że ciekawi mnie w którym rejonie nie będzie warunków?

Myślę że lepiej se siąść na d*pie na razie , albo zająć się czymś innym , też myślałem jutro jechać na chwasty w pszenicy , ale jak widzę pogodę jaką zapowiadają na przyszły tydzień to zapewne będzie przyszły wtorek-środa oprysk pszenicy T1+skracanie ,  w czwartek oprysk rzepaku T1+skracanie +robak+ bor , i piątek - sobota wrócę do pszenicy z chwastami , i będzie lux 

Teraz jakiś przymrozek zapowiadają to odpuszczam. Pojadę wcześniej na strajk. 

Były lata że jary 10 marca siałem i było dobrze. Na pewno lepiej niż u tych z kwietniowych siewów. Łódzkie. Gdybym miał w planach jary to już by był w ziemi.

Opublikowano

Tak już siejcie a potem płacz czemu taki żółty. Jęczmień dostanie mrozem i już tego nie nadrobi. Wiadomo że przymrozek będzie i w maju tylko ile on wtedy trwa nie ma nawet co porównywać.

• Confused 1
Opublikowano

U mnie słabo wygląda, (zdjęcie też takie se bo słońce świeciło z boku) dałem na 1 dawkę 100kg saletrzaku ale chyba jeszcze nawet nie zaczął działać. Jakubus siany 150 na ha podlaskie koło Białegostoku. Może to przez te przymrozki i ogólne zimno   

IMG_20240320_155248.jpg

Opublikowano

Zły nie jest, ale 100kg saletrzaku to gorzej niż biednie