Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ma, ale przy dobrych opadach będzie prawie wszędzie, a jęczmień na słabej ziemi prędzej wyginie niż urośnie, albo będą rośliny karłowate chore i uj wie co jeszcze, nic mu nie pomoże.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

W sensie?

Jęczmień ma wymagania co do ph, ale klasy gleby już bdb toleruje, na 5 klasie w plonie nie dorówna mu żadne inne zboże

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Ma, ale przy dobrych opadach będzie prawie wszędzie, a jęczmień na słabej ziemi prędzej wyginie niż urośnie.

Zimowy da radę i na słabych stanowiskach , w tym roku ma go częściowo a 5. Klasie 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Owies nie potrzebuje dobrej ziemi u mnie siało się go na 5 i6 klasie. 

Owies z racji najwyższych wymagań wodnych potrzebuje bdb gleby

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Owies z racji najwyższych wymagań wodnych potrzebuje bdb gleby

Siałem na najgorszych i wylegał ale sypał, gdzie jęczmień ginął nawet w mieszankach, zimowy też nie da się zbytnio oszukać.

Opublikowano (edytowane)

Przeważnie jeczmien ginie w mieszance z owsem z powodu kwaśnej gleby

A w zimowych nigdy nie siałem 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano (edytowane)

Jak wyżej ja i kolega napisaliśmy pH słowo klucz i zasobności zbudowane lub podane w nawozie. A jak masz wodę to i na saharze wszystko wyprodukujesz. Pomidory też podwieszone w pożywce się produkuje i nawet gleba nie potrzebna

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Fotka z mojego jęczmienia. Dostał 20 lutego 60N w czystym składniku w postaci RSM28. Zabrakło mi nawozu i z ciekawości nie dokładałem go tylko zostawiłem kontrolę. Wczoraj zastałem taki widok 🙂 Czarno na białym widać różnicę gdzie zabrakło azotu.

VIPiMFZS.jpg

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

A jak mają wyglądać jak jęczmienie sieją gdzie popadnie, klasa ziemi dobra dla owsa albo żyta, ale sieje pszenicę albo jęczmień i ma jeszcze być 8 ton. Co teraz w tych szkołach rolniczych uczą to jakaś masakra, albo dobrze uczą, tylko nieuki zostają rolnikami.

O jak profesora dobrze posłuchać. Panie Profesorze to mam siać sam owies którego urośnie mi max 4 tony bo mam same gleby 5 i 6 klasy w dobrej kulturze o uregulowanym ph czy mogę jednak posiać jęczmień ozimy który dla bydła jest o niebo lepszy od owsa i którego urośnie mi na lepszych kawałkach po 8 ton z ha? Znam takich co posieli jęczmień i coś poszło nie tak i kombinują z innym zbożem ale jeśli komuś wychodzi uprawa tego zboża na 6 czy 7 klasie i jest zadowolony z wyników to co komu żałować, nie każdy ma gleby 2 czy 3 klasy i nie należy pakować wszystkich do jednego wora, a najgorzej wyglądają pola u mnie w okolicy takich co sieją pierwszy rok jęczmień bo u sąsiada tak sypie tylko nie widzi co ten sąsiad tam nasypał żeby tak ten jęczmień sypał, ale jak ukosi 3 tony albo i nie to na następny rok się zastanowi co posiać

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Siałem na najgorszych i wylegał ale sypał, gdzie jęczmień ginął nawet w mieszankach, zimowy też nie da się zbytnio oszukać.

Dziadek nie sypał wapna, ojciec nie sypał wapna, ja nie sypię i syn też nie będzie sypał. 😂 Co się później dziwić, że trudno takiemu w 8 ton pszenicy uwierzyć na IV klasie w sprzyjąjącym roku.

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Dziadek nie sypał wapna, ojciec nie sypał wapna, ja nie sypię i syn też nie będzie sypał. 😂 Co się później dziwić, że trudno takiemu w 8 ton pszenicy uwierzyć na IV klasie w sprzyjąjącym roku.

Prawda oby tylko to wapno pozwoliło przetrwać przy agroholdingach z Ukrainy...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Co się później dziwić, że trudno takiemu w 8 ton pszenicy uwierzyć na IV klasie w sprzyjąjącym roku.

Na IV? jak na V i VI po 8 ton zbieracie gdzie sosny nie chcą rosnąć.  🙆‍♂️ A po suszowe to wszyscy po 70% strat mają.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Dzięki głupiej polityce to wapno dziś krocie kosztuje. Bo komuś dotacja we łbie się uyebała.

Patelnia premium 4tys zł 120km od kopalni. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Desperado napisał:

Na IV? jak na V i VI po 8 ton zbieracie gdzie sosny nie chcą rosnąć.  🙆‍♂️ A po suszowe to wszyscy po 70% strat mają.

Sam pewnie tyle pisałeś, ale aplikacja suszowa zweryfikowała i pozostał ból zada. :P  

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
MonteChristo napisał:

4 minuty temu, Raptus902 napisał:

U mnie podobnie w okolicy mój zielony i paru rolników też a reszta chyba karłowatość bo żółte jak cytryna i wyglądają co raz gorzej.

A azot podali?

Tak azot mają podany ale chyba za szybko siali a oprysku na mszyce zapomnieli.

Opublikowano

Panowie po co te przepychanki, jak ziemia zaniedbana to i owies nie urośnie i jęczmień bo się zrobi żółty jak po roundapie i tyle. Dla mnie próg jęczmienia ozimego to jest 6t/ha i to jest dobry wynik. zbierałem już prawie 9 ale zbierałem i 4,5. Tak samo przepychanie się co do skupu, może być tak że nawet rzepaku nie będzie gdzie oddać. u mnie np. w promieniu 45 km mało który skup chce jęczmień ozimy, a żaden nie daje powyżej 600 zł za tonę. Życzę wszystkim 10t z ha po 1300 zł, ale tych realnych a nie na forum :D 

• Like 1
Opublikowano

Żadne przepychanki ja uprawiam jęczmień który w całości idzie dla bydła więc mam coś z tego w mleku a Wam którzy uprawiają samą roślinną w tej chwili nie zazdroszczę i niestety na nic lepszego na razie się nie zapowiada

Opublikowano
3 godziny temu, Desperado napisał:

To Ty masz problem z zapuszczonymi polami, nie my