Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
31 minut temu, Łukaszzz napisał:

Oczywiście, Ty doprawiasz jęczmień Systivą? Widzisz efekt jesienią?

Nie widzę efektu, bo nie robię już porównań. To będzie chyba 5 czy już 6 rok jak stosuję Systive.

Schodzę z normą wysiewu do 250 roślin. Ozime się lepiej krzewią z systiva i dobrym nawozem.

W tym roku wracam do podania azotu przedsiewnie w jęczmieniu ozimym, to najlepiej zabezpiecza przed zółknieniem. Dodatkowo kupiłem nową odmianę i walczę o 12 ton. To jest mój cel na ten sezon w jęczmieniu ozimym.

13 minut temu, rolnik039 napisał:

Jeczmien ozimy po straczkowych może być? Nie wybuja go? 

Skoro po rzepaku jest to, czemu miałby nie być po grochu?

Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał:

W pszenżycie identyczna mieszankę stosować ? Rozumiem że faza szpilki

Przy tych preparatach najlepiej na szpilkę, choć do 3 liścia można. W pszenicy pszenżycie można zwiększyć dff do 0,2 l 500sc

Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

Nie widzę efektu, bo nie robię już porównań. To będzie chyba 5 czy już 6 rok jak stosuję Systive.

Schodzę z normą wysiewu do 250 roślin. Ozime się lepiej krzewią z systiva i dobrym nawozem.

W tym roku wracam do podania azotu przedsiewnie w jęczmieniu ozimym, to najlepiej zabezpiecza przed zółknieniem. Dodatkowo kupiłem nową odmianę i walczę o 12 ton. To jest mój cel na ten sezon w jęczmieniu ozimym.

jaką dawkę azotu przedsiewnie planujesz?

• Root Admin
Opublikowano
Lukasz21_Lubelskie napisał:

6 godzin temu, yacenty napisał:

Mówisz o nawozie donasiewnym? Jak tak to jaki?

invigor power

Kondominium napisał:

13 godzin temu, yacenty napisał:

jaką dawkę azotu przedsiewnie planujesz?

40kg. generalnie 3x40kg i zamykamy azot na poziomie 120kg

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

przy tym nawożeniu było już wielokrotnie 10+ na starych odmianach więc zaryzykuję. ewentualnie jeden pasek 1ha zrobię na wyższym nawożeniu. pamiętaj że ja jęczmień sieje po rzepaku a rzepak jest nawożony oporowo

Opublikowano
Dnia 1.09.2023 o 07:08, Agrest napisał:

Chodzi o to by jak najwcześniej zrobić pierwszy zabieg. U mnie na szpilkę szła bacara trio lub expert met plus dff. Czyli to samo.

Chabra od miedz ostatnio potrafi przepuścić. Ale z nim możesz walczyć i późną wiosną bo  będzie miał sporą rozetę.

W tym roku jeśli będę widział w tak wczesnej fazie siewki chabru to dodam tribenuronu metylu

Ja bym przemyślał czy nie lepiej pojechać na 3 liść i dodać tribenuronu. Większość chabrów do 3 liścia zdąży wyjść. Przynajmniej ja tak robię i nie poprawiam chabra wiosna. Po samej bacarze mur beton poprawialbym chabra na wiosne

Dnia 1.09.2023 o 08:43, rolnik039 napisał:

Jeczmien ozimy po straczkowych może być? Nie wybuja go? 

Będzie ok

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
dexter1908 napisał:

14 godzin temu, yacenty napisał:

invigor power

40kg. generalnie 3x40kg i zamykamy azot na poziomie 120kg

Invigor power można to gdzieś przez neta dostać?

nie wiem, mi przywozi przedstawiciel baywy

matey, na chabrowym polu to za mało. jak już wyczyscisz pole to pełna zgoda wystarczy tribenuron. ja jęczmień robię na 2-3 liściu pontos + tribenuron + dff i bez poprawek

usieq96 napisał:

Też planuje dać minimum 30kg N przedsiewnie. Chyba najlepszy będzie saletrosan?

przedsiewnie to bym dał mocznik jeśli chodzi o granule. a jak masz saletrosan to daj go później. ja daje rsm w dniu siewu pod siewnik. 100l czyli owe 40kg n

Opublikowano

@yacenty U mnie bez limit, chce to nawet woreczek 50kg sprzedają 

Mam do wyboru 

Kws morris 

Rgt Mela

Beckenbauer 

I najbardziej podoba mi się morris, zresztą zawsze staram się brać nasiona z kws jak są tylko możliwe 

Doradzić ktoś co na lżejsze gleby z tych trzech? 

Ps. Nie psiac mi żebym sobie rzędowy zasiał bo mi się wielorzedowy spodobał w plonowaniu 

• Root Admin
Opublikowano
krzysiek277 napisał:

@yacenty U mnie bez limit, chce to nawet woreczek 50kg sprzedają 

Mam do wyboru 

Kws morris 

Rgt Mela

Beckenbauer 

I najbardziej podoba mi się morris, zresztą zawsze staram się brać nasiona z kws jak są tylko możliwe 

Doradzić ktoś co na lżejsze gleby z tych trzech? 

Ps. Nie psiac mi żebym sobie rzędowy zasiał bo mi się wielorzedowy spodobał w plonowaniu 

patrz na coboru lokalnie ;) ja nie mam blisko chemirolu to minimum 2t

• Root Admin
Opublikowano
Maniaks napisał:

Czy ktoś tutaj ma doświadczenie w jęczmieniu przewódkowym? Chodzi mi o odmiany browarne. Chciałem spróbować po wczesnych kukurydzach to zasiać. Bez orki.

siej normalnie ozimy po kukurydzy. wychodzi, przynajmniej u nas w regionie