Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Mi też mówili żeby się wstrzymać jeszcze 2 dni, ale dziś w nocy 10,5mm, a jutro burze i ulewy

Najlepszym lekarstwem na takie rzeczy jest dobra polisa. 
Miałem w zeszłym roku takiego asa tu który nie patrzył jak obija ości a potem na polu szczota samosiewow. I to nie było 100 czy 200kg/ha.. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, czesio200 napisał:

Słomy jest koło 25 balotów z ha po 70zeta. Czyli lepiej żyto pociąć a słomę sprzedać 

Baloty 120?

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Pytanie czy tam jest faktycznie 5 czy 6 klasa, czy tylko na papierze, na 6 klasie takiej faktycznie, to lasy rosną latami i żytka za kolana a nie 8 ton jęczmienia. :P A zresztą twoja gadka co roku to jest płakanie jaka to susza i co tam jeszcze, a potem niby bijesz rekordy na 5,6 klasach.   xD Skoro wszyscy mają takie plony, to ja się pytam czyja ta bida z nędzą że miejscami szkoda kombajnu wpuszczać jak się w Polskę pojedzie? i dlaczego rozwalacie aplikację suszową jak coś dają?   :P

Akurat ja mam.przewagę klasy 3a,b i 4a.

5 i 6 mam w innych miejscowościach plus właśnie te działki które zaczynają się 3a a kończą 6z i tam lasy rosną.

3b w miejscu gdzie był jęczmień to taka ża na 25cm już piasek się trafia, więc ta bonitacja naciągana.

W tym roku miałem bez szału opady ale bardzo dobry rozkład, zwłaszcza w maju przyszedł jeden konkretny deszcz na ten kawałek. Tego deszczu nie było 1500m dalej gdzie jest mocna 3a,b z glinką i tu plon minimalnie niższy.

Kolega na słabszym klasowo stanowisku  ale po rzepaku robi 10+ w tym roku. Tylko pomimo różnicy 5km w linii prostej, tam poszło pewno 2 a może I 3 krotnie więcej deszczu Widziałem ten jęczmień i mój wyglądał przy nim jak ubogi krewny.

Ogólnie widzę że rok na ozime.

Kto zasiał jare to obraz nędzy, jeszcze tak słabo chyba nie było, a gryki totalny szajs.

Ale żeby Ci gul nie skakał to woce zmarzły i zbieram po 2,5 - 4 ton z hektara

3 godziny temu, rolnikon1989 napisał:

Faktycznie dwurzędowy gorzej się omlaca 

Dwurzędowy zdecydowanie lepiej się omłaca.  Ziarno jest grube i ma najczęściej dużo wyższą gęstość od wielorzędówki.

Opublikowano

Koledzy jest moze vos takiego w opryskiwaczu ze zwalniajac on pryska na takich samych obrotach ze jest powiedzmy stale ciśnienie niezależnie od obrotów przekaźnika i prędkości jazdy.

Uważam że jest to przydatne aby uzyskać lepszy plon.

Opublikowano
41 minut temu, czesio200 napisał:

Słomy jest koło 25 balotów z ha po 70zeta. Czyli lepiej żyto pociąć a słomę sprzedać 

Po sipmie to może jest tyle słomy tylko kto tyle płaci za taką kulkę...

Opublikowano

Nie po sipmie tylko po ursusie. Z jęczmienia jednego było 30 bel. W tym roku to nawet nie wysoka cena. Ogłosiłem to tel pełno trafił się gościu co bierze na tira każda ilość. Już 200 pojechało.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Akurat ja mam.przewagę klasy 3a,b i 4a.

5 i 6 mam w innych miejscowościach plus właśnie te działki które zaczynają się 3a a kończą 6z i tam lasy rosną.

3b w miejscu gdzie był jęczmień to taka ża na 25cm już piasek się trafia, więc ta bonitacja naciągana.

W tym roku miałem bez szału opady ale bardzo dobry rozkład, zwłaszcza w maju przyszedł jeden konkretny deszcz na ten kawałek. Tego deszczu nie było 1500m dalej gdzie jest mocna 3a,b z glinką i tu plon minimalnie niższy.

Kolega na słabszym klasowo stanowisku  ale po rzepaku robi 10+ w tym roku. Tylko pomimo różnicy 5km w linii prostej, tam poszło pewno 2 a może I 3 krotnie więcej deszczu Widziałem ten jęczmień i mój wyglądał przy nim jak ubogi krewny.

Ogólnie widzę że rok na ozime.

Kto zasiał jare to obraz nędzy, jeszcze tak słabo chyba nie było, a gryki totalny szajs.

Ale żeby Ci gul nie skakał to woce zmarzły i zbieram po 2,5 - 4 ton z hektara

Dwurzędowy zdecydowanie lepiej się omłaca.  Ziarno jest grube i ma najczęściej dużo wyższą gęstość od wielorzędówki.

Ja mam w d*pie twojego gula, ale lubisz się chwalić i koloryzować. Taaa ty zbierasz, ludziom pewnie jakieś grosze płacisz bo taki bidulek.   xD

36 minut temu, krilan06 napisał:

Mi gość proponował 12,5 zł za takiego bala

Daj mu po 12,5 zł, i niech spierda*a i d*py nie zawraca.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Nie po sipmie tylko po ursusie. Z jęczmienia jednego było 30 bel. W tym roku to nawet nie wysoka cena. Ogłosiłem to tel pełno trafił się gościu co bierze na tira każda ilość. Już 200 pojechało.

Po ile płaci? 

Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał:

Czyli prasowanie tyle co słoma?

To co podałem że jak się samemu sprasuje to dają 200-300 zł tona , ale haczyk w tym żeby ją zawieść dopiero pózniej , najlepiej bliżej zimy 

Opublikowano
7 godzin temu, STIG13 napisał:

LZA jęczmień 560 netto. Plon wyszedł 7,8 t/ha z wagi skupu. Nawożenie tylko jesienią wapno po rzepaku, wiosną 50 kg N. 2x fungi

U mnie w okolicy mało kto kupuje i woziłem dzisiaj do Piłata w Cieszanowie po 700 brutto ale już podobno cena spadła na 640.

Po wykoszeniu szacowałem plon na 7t ale jak zważone wszystko to miłe zaskoczenie. 8t/ha przekroczone KWS Kosmos. 

Opublikowano
13 godzin temu, Agrest napisał:

Wczoraj dokończył mi kawałek 1,8ha.

Na 600mb zjazd z 3a do 5, a może i parę arów 6.

Przedplon jęczmień ozimy.

Zrobione 3,6 zbiornika tucano.

6,5m³ x 3,5 x 680(gęstość)=15470kg/ 1,8ha= 8,59t/ha.

W sobotę na 3a dał ciut mniej.

Teraz możesz nie wierzyć🤣

jesteś pewien ze masz taką gęstość ??pewnie 58 i wyjdzie tylko 7,33t

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Pandanus napisał:

jesteś pewien ze masz taką gęstość ??pewnie 58 i wyjdzie tylko 7,33t

U niego to i pewnie pszczoły są sto razy większe, kiedyś też licył licył, zakręt tak oblicył, że aż opryskiwacz do góry kołami wypiernicył.  :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

....i zabili radość w zarodku....a że to ja się czepiam....ehhhh.....

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

U niego to i pewnie pszczoły są sto razy większe.   :P

Pomyśl jak u siebie poprawić wydajność, zamiast hejtować każdego, kto dobrze zebrał. Akurat Agrest jest dużo bardziej wiarygodny jak ty i nie usuwa swoich kont w przeciwieństwie do niektórych szonów.

• Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Pomyśl jak u siebie poprawić wydajność, zamiast hejtować każdego, kto dobrze zebrał.

Ty adwokacik, przeczytaj kto zaczął się mnie czepiać, sam słuchaj agreścika i popraw na swoich piochach, bo ja piochów nie mam, ale widzę co rośnie na piochach i mi tu nie pier**l  głupot.