Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Axd529 napisał:

Jęczmień w fazie 3 liści. Dawać już N czy czekać? Chcę dać 300 kg saletry. Pod korzeń nie dawałem azotu. Podzielić tą dawkę na 2 czy wszystko od razu?

Jaki to jęczmień? I tak wogole ile dajecie N na browarny?? Ja dzisiaj rozsialem 100 kg saletry. Pod korzeń poszło 250 kg polifaski 6 i 100 kg fertil 12N

Opublikowano
10 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Byłem teraz u znajomego i wededukowaliśmy, że to grzyb. Raczej nie ma co ratować, bo zanim oprysk zacznie działać to może większa połowa zostanie

Nie wiem w jaki sposób to stwierdziliście

Opublikowano
krzysiek1614 napisał:

Axd529 napisał:

Jęczmień w fazie 3 liści. Dawać już N czy czekać? Chcę dać 300 kg saletry. Pod korzeń nie dawałem azotu. Podzielić tą dawkę na 2 czy wszystko od razu?

Jaki to jęczmień? I tak wogole ile dajecie N na browarny?? Ja dzisiaj rozsialem 100 kg saletry. Pod korzeń poszło 250 kg polifaski 6 i 100 kg fertil 12N

Odmiana feedway

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Zbadaj ph

Może mało dokładna próba ale to jedyne co mogę zrobić na szybko. Pierwsze zdjęcie to miejsca gdzie nie chce rosnąć, drugie to miejsce gdzie rośnie, jak widać siew jęczmienia na tym polu był głupim pomysłem.

20230429_093349.jpg

20230429_092041.jpg

Opublikowano
Dnia 27.04.2023 o 11:37, SamaPrawda napisał:

Jakieś pomysły co tu mogło się wydarzyć? Dzierżawa 2 rok wcześniej kukurydza na ziarno, przed siewem dostał około 150kg mocznika

20230427_093632.jpg

Ewidentnie leży pH i zasobność w składniki pokarmowe ,żaden grzyb

Opublikowano
5 godzin temu, Turok napisał:

witam , chce dać takie coś na t2 będzie dobre rozwiązanie 125 g AZOKSYSTROBINA + 200g tebukonazol ? dobre dawki czy coś zmienić ?

Jak tak będę dawał 

Opublikowano

Czy axial komplet z Winnetou poradzi sobie z chwastami w jeczmieniu jarym? Najwięcej jest komosy i rzepaku. Pytam, ponieważ czesto piszecie,że taki średni jest to środek na chwasty dwuliścienne. 

Opublikowano

W jęczmieniu jarym będę go stosował trzeci rok z rzędu, bo jęczmień czysty jest po tym. Jak ktoś ma owies głuchy to w sam raz, kosi go równo. W ozimych zrezygnowałem, bo chaber zostawał.

Dnia 29.04.2023 o 10:05, SamaPrawda napisał:

Może mało dokładna próba ale to jedyne co mogę zrobić na szybko. Pierwsze zdjęcie to miejsca gdzie nie chce rosnąć, drugie to miejsce gdzie rośnie, jak widać siew jęczmienia na tym polu był głupim pomysłem.

20230429_093349.jpg

20230429_092041.jpg

Błędem było sianie czegokolwiek innego niż wapno. W 2020 roku z badan gleby wyszło pH 4,2. od tego czasu poszło 7 t/ha wapna (3,5 czystego składnika). teraz rośnie tu jęczmień.

WP_20230430_014.jpg

Opublikowano

A jak rokuje?

Pierońsko drogo wychodzi. Ceny medaxu w tym roku to jakieś nieporozumienie.

Medax 3kg 680zł -> 6ha

Windsar 5l 500zł -> 10ha przy dawce 0,5. A pewno I 0,3-0,4 w odpowiedniej fazie wystarczy

Opublikowano
Agrest napisał:

A jak rokuje?

Medax 3kg 680zł -> 6ha

Windsar 5l 500zł -> 10ha przy dawce 0,5. A pewno I 0,3-0,4 w odpowiedniej fazie wystarczy

Co do rokowań to ciężko powiedzieć bo wczesna faza. Jęczmień jary mam pierwszy rok więc nie mam dużego doświadczenia z tą uprawą. Znajomy, ktory pracuje w dużym gospo mówi że lecą medaxem i robi robotę. Coś nie jestem przekonany że moddus solo utrzymał by go do żniw ale może się mylę

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

A jak rokuje?

Medax 3kg 680zł -> 6ha

A kiedy skracać jary, tak jak inne zboża faza pierwszego kolanka?

Opublikowano

Oczywiście, na 1 kolanko.

57 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Co do rokowań to ciężko powiedzieć bo wczesna faza. Jęczmień jary mam pierwszy rok więc nie mam dużego doświadczenia z tą uprawą. Znajomy, ktory pracuje w dużym gospo mówi że lecą medaxem i robi robotę. Coś nie jestem przekonany że moddus solo utrzymał by go do żniw ale może się mylę

Ale coś widać czy idzie jak burza i krzewi się czy słabo rośnie.

No i ile azotu i gęstość siewu.

Może nie ma sensu wogole skracać?

Opublikowano

O I taka to historia.

2 maj, są pierwsze ości. Chyba przesadziłem że skracaniem bo ma 40- max 45cm.

Nigdy więcej nie zostawię jęczmienia bez nawożenia azotem jesienią.

Kłos krótki i 2-3 piętra zredukowane od dołu, podobnie jak rok temu

20230502_145530.jpg

Opublikowano
Agrest napisał:

Oczywiście, na 1 kolanko.

57 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Ale coś widać czy idzie jak burza i krzewi się czy słabo rośnie.

No i ile azotu i gęstość siewu.

Może nie ma sensu wogole skracać?

Z tego co widać to ładnie się krzewi. Ostatnio miejscami lekko poblad, ale to chyba od tych opadów. Wysłałem jakieś 165kg/ha - 300 szt. na metr. Pod korzeń dałem 250 polifiski 6 i 100kg Fertil 12,5N ( tak mi doradzili z firmy gdzie będę go oddawał )w piątek rozsialem jeszcze 100 kg saletry pogłównie

Opublikowano
41 minut temu, Agrest napisał:

O I taka to historia.

2 maj, są pierwsze ości. Chyba przesadziłem że skracaniem bo ma 40- max 45cm.

Nigdy więcej nie zostawię jęczmienia bez nawożenia azotem jesienią.

Kłos krótki i 2-3 piętra zredukowane od dołu, podobnie jak rok temu

20230502_145530.jpg

A u mnie w kosmosie liść flagowy się wysuwa, przydałaby się druga regulacja, ale warunki dopiero w poniedziałek , planuje etefon 0,5l tylko czy nie będzie za późno.

Opublikowano
23 minuty temu, krzysiek1614 napisał:

Z tego co widać to ładnie się krzewi. Ostatnio miejscami lekko poblad, ale to chyba od tych opadów. Wysłałem jakieś 165kg/ha - 300 szt. na metr. Pod korzeń dałem 250 polifiski 6 i 100kg Fertil 12,5N ( tak mi doradzili z firmy gdzie będę go oddawał )w piątek rozsialem jeszcze 100 kg saletry pogłównie

I co ma go wyłożyć przy 50kg N? Toć głodował będzie