Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, stach12 napisał:

troche doopa odżyła bo ziarno 3 mc droższe i się kurzyć jeden z drugim nie chce , albo 2x tyle co rok temu dobrodzieje !!!!!

Trzeba myśleć nie tak jak ty. Co sie oplaca co nie

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Janeczko napisał:

Wystarczy powiedzieć od razu po ile  usługa a niestety większość mówi że się później dogadamy i wychodzą takie kwiatki. Jak ktoś ma nóż na gardle i brak innej usługi to zapłaci każda cenę 

Każdą cenę to taki zazwyczaj chce płacić, tylko jak przyjdzie płacić po skończonej usłudze, to on mówi że poczekaj bo on nie ma teraz, no może później w bliżej nie określonej przyszłości, a na pewno jak mu będzie zbywać, to ureguluje, a wystarczy powiedzieć przed koszeniem, to kombajnista pojedzie do innego.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

ci co zbierają powyżej 7 tom mają swój kombajn albo usługodawce z wydajnym sprzętem i w takim układzie 1 ma za co   zapłacić , a drugi gdzie zarobić

najgorsi pewnie są ci co dosiadają 50 letnich składaków  / złomków   na hektarze 3 paski do wymiany , 2 x braknie paliwa , sieczka na pół metra  itd. takim sprzętem  w żniwa ciężko zarobić i stąd pomysł o rezygnacji z usług , mało tego pis dosyc mocno towarzystwo na wsi skłócił watem , dopłatami do nawozu suszowymi itd i dupka piecze haha

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Jak masz 1550 na 30ha to raczej uciekaj za granicę, bo inwestować to trzeba z głową. 

To długa historia z tą maszyną. Byłem jej operatorem kiedy kosila na gospodarstwie ok 200ha rocznie. Właściciel odszedł na emetyture a ze byłem małym udziałowcem tego kombajnu to żal było puszczać go dalej. Wtedy do spłaty reszty wartosci zostało mi ok 60%. Za tyle nie kupiłbym nawet starego Dominatora. 
Teraz swojego z usługami kosi rocznie ok 100ha. Nadal mało ale na swoje utrzymanie zarobi. Mi zostaje komfort ze jadę kiedy jest pogoda. 

Opublikowano
26 minut temu, stach12 napisał:

ci co zbierają powyżej 7 tom mają swój kombajn albo usługodawce z wydajnym sprzętem i w takim układzie 1 ma za co   zapłacić , a drugi gdzie zarobić

najgorsi pewnie są ci co dosiadają 50 letnich składaków  / złomków   na hektarze 3 paski do wymiany , 2 x braknie paliwa , sieczka na pół metra  itd. takim sprzętem  w żniwa ciężko zarobić i stąd pomysł o rezygnacji z usług , mało tego pis dosyc mocno towarzystwo na wsi skłócił watem , dopłatami do nawozu suszowymi itd i dupka piecze haha

Zajmij się orientacja seksualna jaką trzeba to przestanie Ci dupka piec 🤭

• Haha 1
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Jak masz 1550 na 30ha to raczej uciekaj za granicę, bo inwestować to trzeba z głową. 

Ja mam JD 2256, kosze u siebie ok. 25 ha zboża plus 17 ha rzepaku... Max u znajomych do 15-20ha i żyje. Komornik mnie nie licytuje itp. W okolicy na życzenie nikt nie przyjedzie, szczególnie do rzepak. Działki małe jak to w świętokrzyskim, największy jednolity kawałek pola to 3 ha, najmniejszy to 38 arów. Oczywiście kombajn się naprawia bo kupiłem stary, jakby ktoś chciał za 500zl/ha skosić to sprzedałbym go. Ale nikt za tyle nie wykona usługi, stąd jeszcze go mam. Aha, bizon zo56 rocznik 1978, którym ojciec pracował też mamy na gospodarstwie ale nie chce już tata nim jeździć...

Opublikowano

Niewiem, może to dlatego ze że u mnie usługodawców nie brakuje... 

Tylko nie zmienia to faktu ze kombajny macie duże 6 klawiszy, gdzie dałby rady jakiś jd 11xx czy dominator za 60 tys. 

Opublikowano

JD 2256 ma 5 klawiszy, kupiłem kiedyś w dobrej cenie. W galerii mojej wszystko pisze, nie ma sensu powtarzać. Możesz tam zajrzeć. Niestety w zniwa deszczowe ( np 2021, to naprawdę ciężko by było kogoś nająć). Dojazdy do pól są różne, trzeba czekać aż sąsiad skosi. Ciągnik ma drogę pilna, ale kombajn się nie mieści...

Opublikowano

W moim przypadku to była znana mi maszyna. Dobrze wiedziałem co zostało w nim zrobione i na co zwracać uwagę. 
Jasne, taki areał wykosiłby mniejszy, bez klimy, hydrostatu i poziomowanego hederu, ale jak pomyśle ile pudrowanych trupów teraz stoi u handlarzy na placach.. 

Na tego nie mam kredytu wiec mam jedynie koszty bieżące. 

Opublikowano

To już nikt na godziny usług nie robi?W poprzednie sezony 280/godzina,a 320 hektar.Więc pewnie też z 500 trza liczyć?

Opublikowano

Dobrze że nie macie problemu z usługami, u nas trzeba się się sporo nachodzić i ile to razy kombajn jechał i nie dojechał albo popsuty a u sąsiada kosi. Gdybym miał choć trochę smykałki i cierpliwości do napraw to sam bym kupił jakiegoś bizona lub dominatora a tak cóż zostaje dalej się prosić.

• Root Admin
Opublikowano

jęczmień po raz kolejny pokazuje że jest dużo, dużo szybszy od pszenicy i jemu susza czerwcowa nie jest straszna. jęczmień po rzepaku 120kg n podzielone 40/40/40 i jest fajny wynik

pszenicy to nie wiem czy 7ton zbiorem