Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Zależy czy masz kombajn czy JD

oczywiście :) takich kozaków to już wielu widziałem, co to twierdzili ze wszystko kosić "umio"

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak masz APS lub RS lub rotorowy to tych ości jest naprawdę niewiele, wiadomo że coś tam jest ale mało tego, Pewnie jak by zieloną słomę kosić to było by więcej, odmiana pewnie też ważna. Bizonem kosiłem i też ości nie było jakoś dużo a nawet bym powiedział że prawie nic. Jak ziarno będzie suche to i ości oblecą.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano (edytowane)

Co do ości to ja w swoim avero dokładam listwę domłacająca. Kumpel jednego roku dołożył max czyli 4. Jeśli jest naprawdę spiekły albo przed zbiorem deszczu nie zobaczy to ciężko z ośćmi. W dwurzędówkach jest mniejszy problem z tym. Jednego roku kuzyn fortschrittem kosil jęczmień ozimy trochę szybciej bo nie miał czym karmić to że zbiornika nie chciał wylecieć. Dzisiaj jadę desykowac jęczmień. Za dużo odbitego, to samo nigdy nie dojdzie albo dojdzie wtedy jak ten dojrzały kłosy zgubi. Jak da 5 ton to będę ze szczęścia skakał. 

Edytowane przez Dawid727
Opublikowano

Ktoś stronę wcześniej może i głupio pisał,ale trafił w sedno.Dziś można paszę kupić,jak kto potrzebuje.Ale ludzie nie mogą na tyłku usiedzieć.Inna sprawa to pogoda,np.w 2017 nie zdążyłem przed pamiętnym huraganem.

Opublikowano

Jak swoje na polu stoi to nie będe kupował od kogoś, co do usiedzenia na d*pie to w tamtym roku jako jeden z niewielu miałem skoszoną pszenicę przed deszczami, reszta kosiła po deszczach towar porośnięty też się zdarzył. Jeśli ziarnko ma 14% to jadę bez zastanawiania się bo jest waga i wystarczająco suche  na przechowanie, inni koszą jak jest 11%. Każdy robi jak uważa.

Opublikowano

Chłopy jak ja mam miernik swój kombajn gotowy do żniw i na pole 200m to jadę i próbuje. A że było w normie a na skupie cena leci to za czym mam czekać? Mam jeszcze 2ha jest nie bardzo i będę go trzymał więc musi dostać do odpowiedniego momentu.

Opublikowano

To tak samo jak ja wczoraj wszystko wykosilem. Kws kosmos ziarno suche 12-13%, słoma jeszcze żywa dosyć była. Gdyby zapowiadali pogodę jeszcze przez tydzień to bym poczekał ale ma padać kilka dni to decyzja zapadla o koszeniu. Dosyć ładnie sypał, dokładną wagę podam jak sprzedam. Lubelskie LBL 

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Chłopy jak ja mam miernik swój kombajn gotowy do żniw i na pole 200m to jadę i próbuje. A że było w normie a na skupie cena leci to za czym mam czekać? Mam jeszcze 2ha jest nie bardzo i będę go trzymał więc musi dostać do odpowiedniego momentu.

U mnie znam takich co mają swój kombajn i mówią że nie pojadą spróbować bo ludzie będą się z nich śmiać jeżeli zrobią falstart

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dawid727 napisał:

Co do ości to ja w swoim avero dokładam listwę domłacająca. Kumpel jednego roku dołożył max czyli 4. Jeśli jest naprawdę spiekły albo przed zbiorem deszczu nie zobaczy to ciężko z ośćmi. W dwurzędówkach jest mniejszy problem z tym. Jednego roku kuzyn fortschrittem kosil jęczmień ozimy trochę szybciej bo nie miał czym karmić to że zbiornika nie chciał wylecieć. Dzisiaj jadę desykowac jęczmień. Za dużo odbitego, to samo nigdy nie dojdzie albo dojdzie wtedy jak ten dojrzały kłosy zgubi. Jak da 5 ton to będę ze szczęścia skakał. 

Uważaj z pisaniem o deskowaniu. No, bo zaraz będzie w komentarzach burza. Chyba, że napiszesz z substancją jaką jedziesz to może byłby większy odzew. Desykowanie brzmi inaczej i może niektórzy nie wiedzą co to oznacza. Raz jak napisałem, że desykuję jęczmień bo mam od groma pszenżyto to zaraz było. Ja bym swój też wymłocił, ale niestety z uwagi na ilość samosiewów pszenżyta muszę czekać. Mimo, że na górce mi kłosy gubi gdzieniegdzie. W ubiegły czwartek opryskałem, ale jeszcze kurde pszenżyto gdzieniegdzie zielone, chociaż i tak go przysmoliło. W czwartek może spróbuję z rozrzutnik nakosić jak byłyby warunki, bo u mnie w zamojskim dzisiaj całą noc ma padać.

A co do koszenia. Nie rozumiem jak ktoś ma swój kombajn i ma możliwość spróbować to czemu nie młócić jak jest dojrzały? Teść w tamtym roku mówi do mnie, że nie koś, bo jeszcze nikt nie kosi kosił.  Argument z d....wykosiłem i jeszcze sprzedałem po dobrej cenie.

Edytowane przez bartekac7
  • Like 1
Opublikowano
czesio200 napisał:

a po co sprzedajesz w żniwa zboże ? 🤔

Opublikowano

Ja wczoraj mierzyłem wilgotność to po południu gdzieś godzina 17-ta 13.4% dziś przed 10 tą 15%chyba od rosy co jeśli zejdzie po południu do 14 kosze chyba sam nie wiem kłosy mocno w dół, tyle że gleba wilgotna po piątkowym gradobiciu, i tak pewnie tona dobrą na ziemi leży, a od czwartku deszcze, ubezpieczyciel może za parę dni h wie co robić 😖

Opublikowano
10 minut temu, turtojs napisał:

a po co sprzedajesz w żniwa zboże ? 🤔

Pomyśl.... może potrzebuje pieniędzy 

Opublikowano

Kolejna sprawa to cena rzędu 1100-1200 nie jest zła i może okazać się najwyższą w sezonie.

Opublikowano
53 minuty temu, bartekac7 napisał:

A co do koszenia. Nie rozumiem jak ktoś ma swój kombajn i ma możliwość spróbować to czemu nie młócić jak jest dojrzały? Teść w tamtym roku mówi do mnie, że nie koś, bo jeszcze nikt nie kosi kosił.  Argument z d....wykosiłem i jeszcze sprzedałem po dobrej cenie.

Skoro wykosiłeś i jeszcze sprzedałeś po dobrej cenie , to co to była za cena? bo akurat w tamtym roku początkiem żniw cena była najmniejsza i wraz z upływem żniw , cena zbóż szła cały czas do góry , to raczej sprzedałeś po najniższej cenie .

Opublikowano (edytowane)

U mnie z tego co gadałem z znajomym a on wszystko sprzedał prosto z pola to jęczmień 8,7t dał . Zara będzie głośno 😀  i zaczynamy pisać plony 8+ 😂 

Edytowane przez SawekBraczyk