Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
soltys48 napisał:

Więcej,przez kombajn +3%

o widze taki sam miernik mam. kalibrowales go po zakupie ?

outstanding napisał:

To normalne w jęczmieniu, że ziarno twarde aż zęba można złamać a słoma zielonkawa?

raczej nie co najwyżej w ścieżkach

Opublikowano
38 minut temu, pawelol111 napisał:

Co oznacza AVG?

Jak już wspomniał @misio3p średnia

8 minut temu, robi57362 napisał:

o widze taki sam miernik mam. kalibrowales go po zakupie ?

Tak ,z dużym punktem skupu był kalibrowany. Mam go 6 rok i jeszcze pierwsza bateria

Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

AVG to skrót od słowa average czyli średnia.

Przed chwilą badany KWS Kosmos ma 11,3 wilgotności, wszystko gotowe tylko kombajnu do wykonania usługi póki co brak.

Padało wczoraj u Ciebie? Kombajnista nie kwapi się?

Opublikowano

Jęczmienie skończone. Średnia z całości na oko ale w 90% pewne 5,5t. Także szału nie ma ale po mszycy dobre i to. Jeden kawałek 8ha mi zanizyl średnią 

Opublikowano
9 minut temu, krilan06 napisał:

Padało wczoraj u Ciebie? Kombajnista nie kwapi się?

Padało symbolicznie, w deszczomierzu nie było nawet litra, ale kosić się już nie dało i dziś kombajnista kończy to co wczoraj zaczął, potem ma się pojawić u mnie.

Opublikowano

I u mnie jęczmień padł, mając ważone przyczepy w ubiegłych latach plon oceniamy na ok 8t. Niestety nie wiem jaka była gęstość w poprzednich latach i dziś nie mierzyłem. Ale i choćby był sporo lżejszy to i tak jestem mega zadowolony. Jakubus po rzepaku 

Opublikowano
3 godziny temu, misio3p napisał:

Padało symbolicznie, w deszczomierzu nie było nawet litra, ale kosić się już nie dało i dziś kombajnista kończy to co wczoraj zaczął, potem ma się pojawić u mnie.

Miałem posiane trochę grochu ozimego, nie było rewelacji ale był już suchy. Mówię za wczasu do znajomego że ma mieć kombajn w pogotowiu bo na dniach będzie do zbioru groch. W niedzielę podjechałem i mówię że na jutro burze to może po południu skosimy. A znajomy na to, że on nie ma jeszcze kombajnu gotowego, czym ty się martwisz, pogoda będzie itp, itd. A wczoraj cyk - ulewa, trochę gradu, wszystko się osypało, dziękuję, do widzenia

• Sad 3
Opublikowano
33 minuty temu, krilan06 napisał:

Miałem posiane trochę grochu ozimego, nie było rewelacji ale był już suchy. Mówię za wczasu do znajomego że ma mieć kombajn w pogotowiu bo na dniach będzie do zbioru groch. W niedzielę podjechałem i mówię że na jutro burze to może po południu skosimy. A znajomy na to, że on nie ma jeszcze kombajnu gotowego, czym ty się martwisz, pogoda będzie itp, itd. A wczoraj cyk - ulewa, trochę gradu, wszystko się osypało, dziękuję, do widzenia

Jedyny plus to że  poplon masz, tylko agregatem przejedziesz😬

Opublikowano

Kumpel skończył prasować mi slome po jęczmieniu. Z 4 ha dało 114 kulek 140 stek po kronce, ciągnik mf 145 koni. 😁 Dwie zasławki zawiezione na skup było na nich 19 ton, jutro rano jedzie kolejna czubata i reszta jakieś 1.5 może 2 tony jest na drugiej zasławce. To wszystko z 4 ha 

Jest super. Nawet bardzo 😁 jeszcze 2 ha do położenia. Wszystko idzie przez wagę także plon co do kg będzie znany. 🙂

Opublikowano
Dawid727 napisał:

Kumpel skończył prasować mi slome po jęczmieniu. Z 4 ha dało 114 kulek 140 stek po kronce, ciągnik mf 145 koni. 😁 Dwie zasławki zawiezione na skup było na nich 19 ton, jutro rano jedzie kolejna czubata i reszta jakieś 1.5 może 2 tony jest na drugiej zasławce. To wszystko z 4 ha 

Jest super. Nawet bardzo 😁 jeszcze 2 ha do położenia. Wszystko idzie przez wagę także plon co do kg będzie znany. 🙂

to cudów też nima, słomy kupa a plonu tak o

Opublikowano (edytowane)

Mam taką nadzieję 😁 sam jestem w szoku. Jakby w czerwcu chociaż jeden deszcz popadał ze 20 litrów w czasie tych upałów było by super. Drugie pole będzie słabsze na pewno. Ale ja zawsze liczę średnia z gospodarstwa. Hektar jęczmienia było na 4a po rzepaku to tam sypało mega, druga strona 3 ha po pszenicy i miejscami trochę 5 klasy i już było widać różnicę. 

@ZELKOW@zelkow jakieś 30 ton z 4 hektarów to dla mnie mega wynik. Tym bardziej na ten rok. 

Edytowane przez Dawid727
Opublikowano
Dawid727 napisał:

Mam taką nadzieję 😁 sam jestem w szoku. Jakby w czerwcu chociaż jeden deszcz popadał ze 20 litrów w czasie tych upałów było by super. Drugie pole będzie słabsze na pewno. Ale ja zawsze liczę średnia z gospodarstwa. Hektar jęczmienia było na 4a po rzepaku to tam sypało mega, druga strona 3 ha po pszenicy i miejscami trochę 5 klasy i już było widać różnicę. 

@ZELKOW@zelkow jakieś 30 ton z 4 hektarów to dla mnie mega wynik. Tym bardziej na ten rok. 

no właśnie jak na ten rok, rozumiem gdyby był suchy rok i tyle sypało

Opublikowano

U mnie był suchy. Jestem z pomorskiego. W maju trochę popadało. Czerwiec zniweczyl wszystko. Gleby mamy słabe i bardzo słabe, lekkie. Jęczmień rósł na moich najlepszych polach. Reszta będzie sypała dużo gorzej. Z resztą w czwartek jest u mnie w gminie zebranie w sprawie wniosków suszowych. Będzie powoływana komisja i będzie szacowanie strat. 

Opublikowano
Dnia 13.07.2021 o 00:17, ZELKOW napisał:

a co było przedplonem że tylko 20kg N?

Dnia 13.07.2021 o 06:25, yacenty napisał:

jakby winna była mszyca to by nie było 7ton tylko 1.5. co było przed? dawałeś azot na słomę? czy 20kg z npk to był cały jesienny azot?

Przedplonem pszenica ozima, ziemia 3b/4a glina pylasta, słoma cięta, na nią poszło 5t wapna z Jaźwicy, na orkę 380kg ultra 5, jęczmień na systivi (19.09), mszyce, odchwaszczanie, mikro. Na wiosnę: siarczan magnezu 110kg/ha, RSM 32 2x 200l, T1 Input Triple 1l + Medax Max 0,75kg + mikro, T2 Priaxor 1l + tebu 0,8l + Medax Max 0,16kg + robak. Stał cały. Na jesieni myślałem, że to od mokra bo jęczmień, przynajmniej jary podobnie reaguje. Jednak na wiosnę po pierwszej dawce RSM jęczmień odżył. Co zmienić by było w tym sezonie lepiej? Rok temu pszenica oddała również 7t więc myślałem, że taki jęczmień jest w stanie 8t+ dać.

Opublikowano

z tego co tu widze to lepiej by zarobił na polu jak by zapomniał zasiać tych jęczmieni

pocieszajcie  się suszą , może i była ale prawda jest taka że te 6 ton średnio to na naszych ziemiach nie zły wynik

raz na 10 lat sypnie lepiej i już kalkulacje pod plon 10 ton

przy tych cenach  i kosztach  zawieść na skup prosto od kombajnu = się rozpłakać