Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Karol0134 napisał:

jak podchodzicie w tym roku do nawożenie pk na jesienie przy cenach npk powyżej 4000 zł, mocno ogarniczacie ,rezygnujecie wogóle ???

Zamiast pk pójdzie wapno.

Opublikowano
3 godziny temu, Karol0134 napisał:

jak podchodzicie w tym roku do nawożenie pk na jesienie przy cenach npk powyżej 4000 zł, mocno ogarniczacie ,rezygnujecie wogóle ???

Mam 50% zapasu to jeszcze dam normalnie 250-300kg/ha.Ale już saletrę tylko na pierwszą dawkę kupiłem.

Sieje swojego Tadeusza.

Opublikowano
21 godzin temu, k16mk napisał:

Tadeus w tym roku był bezkonkurencyjny ,  tylko takie spostrzeżenie ciekawe czy ktoś potwierdzi na 3b super wyglądał a sypał 6,5tony natomiast na 5 klasie niby rzadszy a potrafił sypnąć 7,5 tony nawożenie takie samo , ciekawe dlaczego ?

Może kwas na tej 3b?

Skosilem u siebie 5ha psiego żyta odmiany nie pamiętam. Klasa gleby od 3b do 5 średnia  6.8t/ha

Opublikowano
57 minut temu, jaco512 napisał:

Zależy jaka odmiana,pora siewu i jaka MTZ, możesz siać 100kg i 200kg.. zależy jakie będą warunki.

Bede sial w tym roku kwalifikat tylko jeszcze niewiem jaka odmiana bedzie dobra. 200kg to nie malo jak na ciezka ziemie?

Opublikowano
9 godzin temu, PAN88 napisał:

Może kwas na tej 3b?

Skosilem u siebie 5ha psiego żyta odmiany nie pamiętam. Klasa gleby od 3b do 5 średnia  6.8t/ha

co roku daję wapno na wszystkie pola to chyba prędzej na piach było by słabsze.

Opublikowano
10 godzin temu, Rafiozo napisał:

mi jeszcze w hu... zostało

U nas w okolicy dopiero jeden wjechał w oziminy. Rzepaki jeszcze stoją, tylko w paru miejscach ruszyli. Teraz pokazują ze 3dni gorąca i znowu koło 20st. Chyba jeszcze ten tydzień się wstrzymam - trafiały się jeszcze miękkie ziarna, chyba że w sobotę koło domu spróbuję wjechac.

Opublikowano (edytowane)

U nas cisza. W sobote troche ekolodzy zaczeli po górkach. U mnie w sobote zyto i pszenzyto miało 18-20%. W niedziele dowaliło 37litrów takze tydzień trzeba spokojnie czekać.

Edytowane przez Szron88
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

No to u mnie już poplon rośnie a widzę Ci co się wstrzymali albo nie zdążyli to już czarne kłosy na polach 

U mnie tak samo kto nie skosil to makrycznie czarne zboże się zrobiło ale popadalo dobrze się uprawki robi

Opublikowano
14 godzin temu, Rafiozo napisał:

pokosiliście już, mi jeszcze w hu... zostało, ale jak w sobotę zaczęło padać tak pada do teraz, niby pokazują gorączki ale kto wie jak to będzie.

Ja nawet nie zaczoł i nie wiem kiedy da wjechać bo mokro strasznie.

Opublikowano

Mam umówiony kombajn, deszcz niewielki był w niedzielę ale straszny kisiel w powietrzu, 

Teraz kombajnista zajechał autem w pole i dzwoni że miękkie ziarno. 

Na jutro też zapowiadany wiatr 0-1m/s i wysoka wilgotność. Czyli kisiel.

Od poniedziałku ulewy.

Ech kurła, ni wiśni zrobić ni żniw...

Opublikowano
47 minut temu, Gimmeshelter napisał:

To dopiero początek sierpnia , nie ma co panikować zdąży się skosić 

Czas szybko ucieka. Jesli pokazują pogodę to "dopiero", ale jak pokażą zaraz przez dwa tygodnie deszcz do ppare dni i już Ci się robi z tego druga połowa sierpnia. Wszystko od pogody zależy.

43 minuty temu, Agrest napisał:

Od poniedziałku ulewy.

Ja już staram się nie patrzec na te pogodę za mocno. Jednego dnia po południu pokazywali na za 3dni opady 25mm i potem przez kilka dni po kilka mm. Następnego dnia rano już pokazali, że tylko 2.5mm tego jednego dnia, a potem wieczorem, że już bez deszczu przez tydzień.

Środa/czwartek/piątek pokazują ~30st i bez deszczu, to powinno ziarno dojść. Ale znowu zaraz potem ochłodzenie do 20 i możliwy deszcz. Uja zaplanujesz. 

Opublikowano

Kurła 15km goniłem, zaczęte i mży cały czas😤

Zbiornik zrobiony, kombajnista twierdzi że nie ma 15% ale raczej więcej według mnie.

20220802_163255.jpg