Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, cotamjaktam napisał:

Panowie jaką pierwszą dawkę na takie pszenżyto Borowik? siane było 200 roślin/m2 niestety wzeszło około 140 średnio po 3,5 rozkrzewienia to wychodzi około 500 źdźbeł m2

Myślałem żeby dać 120 kg saletrosanu 150 saletry a z npk 150 polifkoski to wychodzi 92 kg czystego N. Optymalna dawka czy za dużo?

Klasa 4b,5,6 więc za dużo źdźbeł nie wyżywi 600-650 kłosów już by było dobrze, dokrzewi się do tylu?

272660521_442119044363905_7517718228121649032_n.jpg

600 do 650 kłosów na 1 metr2 to plon do 8 ton .

Opublikowano
2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Borowik nawet na piachu wyrośnie jak to się mówi na chłopa

W sprzyjającym roku z deszczami napewno ale ostatnie lata to takie sobie z deszczami i górkami to całkiem nisko rósł bo braki wody.

Opublikowano
6 godzin temu, jacor73 napisał:

Saletrosan, saletra tak, ale polifoska to już trochę za późno, dodatkowe koszty i fosfor w tym roku nie będzie przyswojony. Jak masz niski potas to lepiej posiej z 150 samej soli

Polifoska już wysiana i rozpuściła się azocik z niej oddzieliłem i pójdzie z pierwszą dawką takie przepisy

2 godziny temu, galan99 napisał:

600 do 650 kłosów na 1 metr2 to plon do 8 ton .

no właśnie w tamtym roku miałem 600-650 na mozaice 4b,5,6 i 7 było ton bo ziarno drobniutkie 38 MTZ

5 godzin temu, Michal014d napisał:

U mnie borowik stoi bez skracania przy nawozeniu 110-120N tyle że u mnie gleba 5-6klasa na lepszej moze go troche pognac do gory a co za tym idzie położyć.

u mnie na 4b już się położył przy 140 N 2 razy skracane moddus 0,4 potem cerone 0,8

Ale tylko placowo tam gdzie się azot na klinie nakładał i jeszcze po mocnym deszczu

Opublikowano

Mam działkę dzierżawę warto posypać wapno magnezowe teraz na pszenżyto? PH 5,9, po żniwach było wapnowane ale wiadomo przeorane więc efekt może być na drugi rok, warto sypnąć z 500kg wapna na hektar?

Opublikowano

Szkoda pieniędzy przy takim pH. Pszenżyto sobie poradzi. Lepiej daj kizeryt to będzie i magnez i siarka łatwo przyswajalne

Opublikowano

no panowie co taka cisza na forum , trzeba wam podnieść ciśnienie  , zboże sprzedane ,kasa na kącie , nawóz kupiony , piękna pogoda  dziś rozsiewacz poszedł w ruch korn kali rozsiane  😁 tego mi brakowało aż się serce cieszy !!!

IMG_20210310_083420.jpg

Opublikowano

Cisza bo 2 tyg temu posiałem🤭

W sobotę planowany siew pszenicy jarej

Opublikowano
2 minuty temu, k16mk napisał:

kasa na kącie

czyżby? 🧐

Opublikowano
8 minut temu, k16mk napisał:

no panowie co taka cisza na forum , trzeba wam podnieść ciśnienie  , zboże sprzedane ,kasa na kącie , nawóz kupiony , piękna pogoda  dziś rozsiewacz poszedł w ruch korn kali rozsiane  😁 tego mi brakowało aż się serce cieszy !!!

IMG_20210310_083420.jpg

6 minut temu, Agrest napisał:

Cisza bo 2 tyg temu posiałem🤭

W sobotę planowany siew pszenicy jarej

U mnie w polu to by si czołg zakopał. Jak nie przyjdą jakieś mrozy/dłuższy brak opadów, to do kwietnia w pole nie wjadę.

Opublikowano
16 minut temu, daron64 napisał:

U mnie w polu to by si czołg zakopał. Jak nie przyjdą jakieś mrozy/dłuższy brak opadów, to do kwietnia w pole nie wjadę.

to tylko zrobione te suchsze kawałki może z 1/4 na reszcie i u mnie topiel , ale wyjazd był i się z tego cieszę😁😉

26 minut temu, misio3p napisał:

Kasę można trzymać w kącie (np. kącie pokoju), ale można trzymać też na koncie (np. koncie bankowym)

no przecież napisałem że leży w kącie cała kupa jak za zboże 😉

Opublikowano

Kurcze, u was też jest taka presja mączniaka W pszenzycie? 

Opublikowano

Miałem. Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale: jest wysiane bezorkowo zboże po zbożu. Można by się tu doszukiwać problemu? 

Opublikowano

Pewnie tak. Resztki słomy na wierzchu to jak matecznik do rozmnażania.

Daj zdjęcie. Gęsto zasiane? Odmiana jaka?

Opublikowano

Późno siane, w drugiej połowie października. Odmiana meloman.  Normy nie pamiętam, pamiętam że zadana obsada nakazywała wysiać 165 kg. Zdjęcie na szybko zrobiłem teraz, za chałupą pole. 

20220220_164830.jpg

20220220_164454.jpg

Opublikowano

Termin i obsada nie sprzyjają mączniakowi, ale te resztki już tak.