Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 7.10.2021 o 17:48, arek12394 napisał:

Panowie czy mogę jeszcze jechać z  quelexem pak na pszenzyto jak w 90% jest 3 liście a 10% już 4 liść się pokazuje? 

Pszenzyto belcanto 

Śmiało pryskaj(od 1 liścia do końca krzewienia) 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 8.10.2021 o 18:14, Roska83 napisał:

Śmiało pryskaj(od 1 liścia do końca krzewienia) 

właśnie ma naceto jest informacja że od 1-3 liści, a na Quelexie w fazie krzewienia czy jakoś tak, kiedy będzie najlepiej wykonać oprysk? Tzn kiedy powinien być najskuteczniejszy, wcześniej gdy chwasty dopiero zaczynają rosnąć czy trochę później i jaka ma być temp. bo teraz bardzo zimno jest.

Opublikowano
9 minut temu, Mariu napisał:

U mnie 2, 3 listek i nie robię bo nocami przymrozek jest więc lepiej poczekać parę dni. 

u mnie drugi listek i narazie nie robię bo jakoś wolę później gdy chwasty trochę urosną ale jak będzie pogoda i sucho to wjadę bo różnie może później to wyglądać, oby tylko te temperatury były. Będę siał pszenicę po qq i później się boję czy uda się to opryskać.

Opublikowano

Na ki wuj chwasty mają podrastać?

Rozumiem czekanie na warunki, ale nie na chwasty żeby były większe. 

Opublikowano

tzn może nie chodzi do końca o to żeby chwasty podrosły, tylko po prostu więcej wykiełkowało a co za tym idzie, wykonanie oprysku byłoby później i oprysk powinien działać dłużej?

Opublikowano
Agrest napisał:

Ja dziś się wstrzymałem z powodu przymrozków u mnie dziś było -7 o 5.30. Teraz deszcz będzie ale jak nie dam rady prysnąć to będzie na następny rok a opryska się wiosną innym środkiem. Kupiony Expert met + Flash.

Opublikowano

Mam posiane pszenżyto ozime - powschodziło 3 dni temu i pole graniczy z kukurydzą sąsiada która została wczoraj skoszona na ziarno. Problem w tym że cała słoma leciała na moje pole i wzdłuż granicy jest jej aż grubo. Rośliny wyjdą spod tej słomy?

Opublikowano

Trochę wiatr pomoże , wyjdą.

Tylko z herbicydem będzie problem bo gleby nie opryskasz

Opublikowano
Piotrek1975 napisał:

Agrest napisał:

Ja dziś się wstrzymałem z powodu przymrozków u mnie dziś było -7 o 5.30. Teraz deszcz będzie ale jak nie dam rady prysnąć to będzie na następny rok a opryska się wiosną innym środkiem. Kupiony Expert met + Flash.

przy jakich temp nie powinno się teraz pryskac od chwasta?

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Trochę wiatr pomoże , wyjdą.

Tylko z herbicydem będzie problem bo gleby nie opryskasz

No właśnie tego się obawiam, chyba zostają grabie i wio w pole. Albo taka dmuchawa do liści na paliwo by się przydała 

Opublikowano
10 minut temu, jedrus2020 napisał:

przy jakich temp nie powinno się teraz pryskac od chwasta?

zależy jakim srodkiem , raz pryskałem gleanem przy tem 0  stponi   a od nastepnego dnia mrozek wzioł i na wiosno nie było zielka .

Opublikowano

Dzisiejsza noc ostatnia z przymrozkiem. Więc bym pryskał póki jeszcze gleba ciepła

Opublikowano

U mnie raczej tak. Choć szału już nie będzie  bo więcej jak +2 na przyszłe noce może nie przekroczyć.

Opublikowano

Moje ostatnie pszenżyto z soboty dzisiaj wyłazi, a w nocy będzie mróz konkret, na trawie już mrozica. Nie wiem czy uda się jesienne odchwaszczanie, cała reszta wcześniej siane w tym tygodniu do pryskania dff+flufenacet. Ale ja po takich przymrozkach bym radził poczekać ze dwa dni. 

Mam jeszcze 2ha po ziemniakach do siewu, jest sens siać pszenżyto, czy może żyto? Co lepiej sobie poradzi?