Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja mówię że w sucha glebę najlepiej bo jak jest mokro i cieszą ziemia a sieje się samym siewnikiem to ciągnik kołami mocno ubija to później jak jest sucho to jest po śladach beton i ciężko ma rosnąć

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Kto sieje w błoto  zbiera złoto

Ale

Jak się za siewnikiem kurzy, to się zboże burzy

🤭🤭🤭

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Kto sieje w błoto  zbiera złoto

to wyłącznie o owsie.

Opublikowano
11 godzin temu, Strongman napisał:

W błoto to do przesady ale w mokrą glebę po obfitym deszczu tylko płyciutko i super to wychodzi i wschody eleganckie i plon za***isty.

amazone-d8-specjal_l_d671bc2cbe287bee3e9

pszenzyto-borowik_l_cec4aaae7f13b37e2751

0c7dc34806be6734.jpg

4469f6f528a9416a.jpg

Dobrze rośnie, grzyb 🍄 będzie miał gdzie siedzieć😁

• Like 1
Opublikowano

11 godzin temu, Strongman napisał:

W błoto to do przesady ale w mokrą glebę po obfitym deszczu tylko płyciutko i super to wychodzi i wschody eleganckie i plon za***isty.

amazone-d8-specjal_l_d671bc2cbe287bee3e9

Gdzie tu Masz błoto 😀, ziemia się nie marze i nie lepi to prawie sucho 😄 , lekko wilgotno jest co widać po śladach butów , ale gruzełkowatość po siewniku widać że są , 

A co to przysłowia to brzmi : "Siej owies w błoto, będziesz zbierał złoto" 😃 a to taka przenośnia bo owies potrzebuje dużo wody na raz tzn szybko rośnie i zanim przyjdzie lato to on już wody nie potrzebuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

To z zeszłego roku i gdzie posiałem przed deszczem był słabszy plon niż później po deszczu.

z tym sianiem po deszczu też tak uważam 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam działkę gleba średnia na której mialobyc pszenżyto ale pogoda nie pozwala zasiać,więc chyba postawie na pszenicę, pH mierzone wynosi 5.7, chciałbym przedsiewnie wysiać wapno węglanowe  granulowane żeby podbić to pH do poziomu chociaż 6.0, czy 1 tona tego wapna jest w stanie podnieść to ph?

Edytowane przez robson132
Opublikowano

stosował z was ktoś pakiet Quelex Complex Pak lub zestaw rcg od Innvigo i moze wypowiedziec sie na temat skuteczności czy może lepiej polecieć klasycznie expert+dff lub jakis inny srodek chwasty główne do zwalczenia to miotła, fiołek, chaber i miejscami przytulia??

Opublikowano
9 godzin temu, robson132 napisał:

Witam.

Mam działkę gleba średnia na której mialobyc pszenżyto ale pogoda nie pozwala zasiać,więc chyba postawie na pszenicę, pH mierzone wynosi 5.7, chciałbym przedsiewnie wysiać wapno węglanowe  granulowane żeby podbić to pH do poziomu chociaż 6.0, czy 1 tona tego wapna jest w stanie podnieść to ph?

a jak tam z pogodą u ciebie? Ja myślę jutro orać i dzisiaj trochę poorałem i w przyszłym tygodniu planuję pszenżyto siać.

Opublikowano
michal_19 napisał:

Quelex pak w tamtym roku wymiótł wszystko , bez wiosennych poprawek czysciutko . Na moich polach duża presja chabra.

i stosowałeś wedlug zalecanych dawek czyli Naceto 0,25 l/ha + Quelex 25 g/ha bo mi na niektórych działkach w tamtym roku mieszanina expert+dff przepuściła trochę miotły i chabra , chabra u mnie też właśnie duża presją i szukam czegoś sprawdzonego.

Opublikowano
1 godzinę temu, camo napisał:

a jak tam z pogodą u ciebie? Ja myślę jutro orać i dzisiaj trochę poorałem i w przyszłym tygodniu planuję pszenżyto siać.

Dzisiaj ładnie jutro też ma być ładnie a w następne dni chyba znowu przekropnie, lubelskie powiat janowski 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Karol0134 napisał:

i stosowałeś wedlug zalecanych dawek czyli Naceto 0,25 l/ha + Quelex 25 g/ha bo mi na niektórych działkach w tamtym roku mieszanina expert+dff przepuściła trochę miotły i chabra , chabra u mnie też właśnie duża presją i szukam czegoś sprawdzonego.

Stosowałem według etykiety, nie pamiętam dawek

Opublikowano

Ciekawe jak z tym siewem wyjdzie. Gdzie lżejsza ziemia, to spoko się orze, gdzie ciężka to nie tyle ciężko, co miejscami takie ciasto, że na odkładnie taka kulka wielka się robi 🤦

A tutaj dobrze, że tylko hektar takimi 2 dołami przecięty, nie wiem czy coś tam będę oral. Było blisko.

IMG_20210922_162338475_HDR~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210922_162325189~2_copy_1849x1040.jpg