Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Probus gęstość 680, w ubiegłym roku 670.

Pszenica w ubiegłym 730.

750kg/m3 dla pszenżyta ozimego to już naprawdę super gęstość.

A kogut to chyba zapala się przy 80% pojemności zbiornika.

Kosiłeś już swojego Probusa? Jak plon? Ja stoję ze żniwami, pogoda nie pozwala... 

Opublikowano

U nas zboża pojedynczy zaczęli dopiero. U sporej ilości obszarników jeszcze rzepak stoi. Ja mam taką za***ista obsuwę, że dopiero wczoraj zloma odpaliliśmy. A po weekendzie załamanie pogody. Także jak prognozy nie kłamią, to albo w przyszłym tygodniu, albo dopiero po 10

Opublikowano

U nas praktycznie nikt nie młóci bo co drugi dzień coś popada.

Zdecydowałem się wczoraj zacząć.  Plonu jeszcze nie jestem w stanie określić bo pole w klinie.

Kombajn pokazał 5,8ha skoszonego - będzie trochę mniej, może 5,3ha. Było 8 zbiorników class tucano 320. Wyliczyłem 4,4 do 4,6t w zbiorniku bo z dużą górką napełniamy żeby przyczepę napełnić.

W każdym razie zaskoczenie in minus, bo spodziewałem się 8t a będzie raczej 6,5.

Tradycyjnie w Probusie pół kłosa ładne pół poślad. I chyba się rozstaniemy z tą odmianą.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Zdecydowałem się wczoraj zacząć.  Plonu jeszcze nie jestem w stanie określić bo pole w klinie.

Kombajn pokazał 5,8ha skoszonego - będzie trochę mniej, może 5,3ha. Było 8 zbiorników class tucano 320. Wyliczyłem 4,4 do 4,6t w zbiorniku bo z dużą górką napełniamy żeby przyczepę napełnić.

W każdym razie zaskoczenie in minus, bo spodziewałem się 8t a będzie raczej 6,5.

Tradycyjnie w Probusie pół kłosa ładne pół poślad. I chyba się rozstaniemy z tą odmianą.

Też myślę, żeby czegoś nowego spróbować, u mnie objechane pole, tam gdzie spaliło, obliczyłem 33 ary- 1380 kg, tak sobie, no ale jednak z 2 tygodnie wcześniej tam doszło... Na innych zobaczymy, ale na cuda nie liczę kurcze myślałem, że w tym roku więcej uda się z tej odmiany wyciągnąć...A upatrzyłeś już jakąś odmianę na jesień?

Opublikowano
Agrest napisał:

Ja też się rozstaje z Probusem.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

class tucano 320. Wyliczyłem 4,4 do 4,6t w zbiorniku bo z dużą górką napełniamy żeby przyczepę napełnić.

Wczoraj koszone takim samym kombajnem i zbiornik pszenżyta to za każdym razem na wadze 4,5 - 4,6t.

Opublikowano

Czyli dobrze liczę.

Pszenżyto skoszone. Nie jest źle.

12 czubatych zbiorników plus około 1t z 7,83.

Czyli jest 7t/ha

Opublikowano

Panowie z innej beczki pytanko ile bierzecie badz placicie za usluge koszenia kombajnem ? Czy cena 400zl za hektar ze scinaczem i 380zl  bez scinacza. To dobra cena ? Komabjn to 3 letni new holland nie wiem jaki dokladnie 

Opublikowano
10 minut temu, damianos95 napisał:

Panowie z innej beczki pytanko ile bierzecie badz placicie za usluge koszenia kombajnem ? Czy cena 400zl za hektar ze scinaczem i 380zl  bez scinacza. To dobra cena ? Komabjn to 3 letni new holland nie wiem jaki dokladnie 

Cena taka jaka powinna być i raczej już w przyszłości obniżek cen usług nie ma się co spodziewać. 

Opublikowano

Pierwszy kombajnista w j ozimym class mega 204 wziął 350 zł za ha z sieczkarnią

Teraz nowe tucano 400zł za ha z sieczkarnią

Opublikowano

350zl bym sie cieszył ale co poradzic ciekawe ile bizonem biora od godziny 

W sumie zawsze kosilem na godziny ale teraz kazdy kosi swoje i bliskich z rodziny znajomych to kazdy inny na koncu a wiadomo jaka pogpda

5 minut temu, Agrest napisał:

Pierwszy kombajnista w j ozimym class mega 204 wziął 350 zł za ha z sieczkarnią

Teraz nowe tucano 400zł za ha z sieczkarnią

Pokrywaja Ci sie hektary co pokazuje komputer do wielkosci pola ? Bo rozne sa opinie a jak dzwonilem to mowil ze chyba wiem ile mam pola czyli co zawyza ?

Opublikowano

Łapie z całej szerokości hederu. Nie ma wafla żeby nie zawyżyło

Opublikowano

Jeszcze nie wiem. Na pewno będą rozbieżności bo dużo klinów.

Bizon w łubinie wziął 350zł za godzinę. Na innej wsi inny już 2 lata po 400zł/h woła

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Łapie z całej szerokości hederu. Nie ma wafla żeby nie zawyżyło

Czyli jesli mam pole ponad 1km dlugosci i na jednym koncu jest na caly heder i schodzi w klin na koncu pasek 50cm to zawyzy ? 

Ciekaw jestem jak to liczy bo nie lazdy zawsze kosi na caly heder

Opublikowano
damianos95 napisał:

350zl bym sie cieszył ale co poradzic ciekawe ile bizonem biora od godziny  W sumie zawsze kosilem na godziny

nawet się nie oglądaj za bizonami, zeszłe żniwa były pierwszymi liczonymi od hektara- wyszłem na tym bardzo dobrze, jestem zadowolony. u mnie nowe tucano też 400zł/ha kasuje ale tutaj masz wzorowy omłot, nie to co bajzon

hobbysta21 napisał:

Agrest napisał:

Raczej w Rotondo zainwestuję

Na lżejsze gleby też się nada ?

no V klasie miałem hvjnie i dosyć chorowite jest

Raptus902 napisał:

Cappricia ponad 6 ton Te same pole większość 5 klasa.

mocno niskie rośnie? ziarno ładne? w jakim typie?