Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Agrest napisał:

Dinaro vs Probus&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

20210704_161235.jpg

Już pisałem w tamtym roku kosiłem takim niedbaluchom dinaro w chwaście bez ochrony , w szoku byłem jak to sypało w tych warunkach 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Wówczas gdy wybrałem Probusa  to miało być rotondo. Ale decyzję zmieniłem. 

Choć w tym roku widzę rotondo na polach to jakby szczerbate kłosy miało.

Mój Probus siany 5 października, więc trochę późniejszy.

Opublikowano

U mnie na piasku gdzie najbardziej wypaliło, to jak dostało wody jest taka sytuacja. Myślałem, że to chwastnica, czy co tak się zieleni.

Trza będzie chyba poczekać, aż to nowe dojrzeje ;)

IMG_0001.jpg

Opublikowano
Agrest napisał:

Muszę coś fajnego zdobyć na 4a do 5 , po łubinie. Najlepiej w typie pszennym

zastanów się nad Carmelo, polecana na słabsze stanowiska no i ziarno jak najlepsza pszenica- w prospekcie piszą że MTZ 50g a moje nasienie C1 miało MTZ równą 55g tylko tyle że dosyć wysokie rośnie

Opublikowano

U nas w lipcu już 90litrów dało. Co z tego jak przez te upały w czerwcu ma górkach wszystko spaliło a na lepszych działkach tylko flaga i kłos zielone została także o dobrych plonach można już zapomnieć😐

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, Szron88 napisał:

U nas w lipcu już 90litrów dało. Co z tego jak przez te upały w czerwcu ma górkach wszystko spaliło a na lepszych działkach tylko flaga i kłos zielone została także o dobrych plonach można już zapomnieć😐

u mnie w czerwcu 17, w lipcu 9 :P

ostatni deszcz spadł 13. maja

Opublikowano
29 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Carmelo wydaje mi się że będę mógł Ci polecić 😁💪, a po żniwach popytaj się tutaj o Tadeusa bo wydaje się być niegłupią odmianą

no i jeszcze Belcanto weź pod uwagę. z Probusem koniec?

Probus na chwilę obecną zostaje, ale chciałem coś jeszcze nowego do niego. Wylatuje Avokado na 100 % bo takie gówno że szkoda gadać kłoski krótkie tylko słomy kupa xd dostało 140 N i tak się odwdzięczyło ;/ Zyto ma lepsze kłosy a dostało tylko 30 N symbolicznie xd 

Opublikowano
57 minut temu, Krzysiukov napisał:

Na nowy sezon zastanawiam się nad wyborem odmiany pszenżyta. Klasa gleby IVa / IVb ph około 5,5 i rozważam wybór pomiędzy:

1. Rotondo

2. Toledo

3. Tadeus 

4. Carmelo

Co polecacie ?

Mam rotondo z własnych nasion dostało silne nawożenie z mocznikiem pogłównie , saletra na start na wiosnę na jesieni Poldap wygląda rewelacyjnie ale nie wiem ile sypnie .

Opublikowano

U mnie też Rotondo kwalifikat na IVa i IVb, pH 6-6,1, zasobność niska, niska, średnia. Jesienią dostało 275kg Polifoski 6, a wiosną 60kg N i też wygląda super. Chociaż ja celuję tylko w 4 tony/ha, bo działka jeszcze nieidealna :)

Opublikowano

ja mam od paru lat melomana  i ja na razie nic go nie pobiło( klasa 4-6) w tym roku mam z boku belcanto które na wiosnę wyglądało  lepiej ale teraz lepiej wygląda meloman ale waga zweryfikuje,jestem zainteresowany tadeusem ale według coboru ma gestość 3 , czy ktoś miał tadeusa i czy faktycznie taki lekki?

Opublikowano

Byłem na polu po jakichś dwóch tygodniach - jakiś koszmar z zielskiem. Pryskane na jesieni, poprawka na wiosnę, a jakiś dramat się odstawia. Jak sam 9lat gospodarze, tak nigdy nie miałem tak ch*jowego, pod względem zachwaszczenia, zboża.