Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rdest ptasi był , i standardowo żółtlica ale to odpada 

Tribenuron poradzi z rdestem?

Opublikowano

Nie wiem, szukaj na etykiecie, różnych środków bo ma różną rejestrację.

Ja opryskałem u siebie i żadnych efektów nie widzę, a będzie tydzień lub ponad.

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

350szt 

Jeśli medax jest w tej fazie zalecany to możesz, choć wiele osób polecą etefon.

Ja do tych 300 szt zszedłem i wydaje mi się, że obsada jest w sam raz, może ciut za gęste, ale w tamtym roku było gęstsze, tylko na jednym polu bujnęło, że się boję, że wyłoży... A jeszcze dopytam, skracać ewentualnie jak już jest całkowicie rozwinięty liść flagowy, czy jak "idzie"?

Opublikowano

Nie mam doświadczenia  z  takim skracaniem. 

Na logikę to im wcześniej tym lepiej.

Opublikowano

Też nie mam dlatego pytam 😉
Na etykiecie Medaxu jest tak: II zabieg - od fazy początku do końca ukazywania się liścia flagowego (BBCH 37-39). W celu skrócenia ostatniego międzywęźla (dokłosia) drugi zabieg można opóźnić do fazy otwarcia pochwy ostatniego liścia, gdy widoczne są pierwsze ości (BBCH 49).

Więc myślę, że jak będą warunki to trzeba będzie jechać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie wiem, szukaj na etykiecie, różnych środków bo ma różną rejestrację.

Ja opryskałem u siebie i żadnych efektów nie widzę, a będzie tydzień lub ponad.

Co będzie to będzie to tylko 0,5 ha , ojciec się śmieje że będzie pastwna słoma dla bydlaków :ph34r:

Tylko zapomniałem przepłukać opryskiwacza , a wczoraj robiłem odżywki + regulacja  w pszenżycie i na spodzie zostało z 10 litrów , poszło razem z herbicydem 

Opublikowano
12 godzin temu, Ursus932 napisał:

Z Mustangiem to trza uważać bo 2,4 D jeśli za późno potrafi bigosu narobić  , to już mcpa czy dikamba takich szkód nie narobi 

A dokładniej , bo wczoraj prysnąłem mustangiem na chabra , pszenżyto bbch 32 , tzn ma dwa kolanka .

21 godzin temu, daron64 napisał:

No właśnie nigdy nie dzieliłem dawek jak skracalem, a dziś rozmawiałem ze znajomym i mówił że u siebie dzieli. Dla  mnie nawet lepiej byłoby nie dzielić, bo jutro bym już zakończył zabiegi w pszenżycie.

Ostatnio radziłem się sprzedawcy/doradcy to dawki dzieli się między tymi kolankami , jak pszenżyto za bardzo nie wybujałe , a zawsze na dawce pełnej jednorazowej się utrzymywało to po co dzielić ? Można nawet trochę zejść z dawki jak za gęste nie jest , 

A dawki dzielone to u siebie pokombinuje w owsie bo w tamtym roku dałem po pierwszym kolanku a i tak leżał , teraz dam po pierwszym pół i po drugim resztę chyba że po 3 , albo po 2 i 3 🤨

Opublikowano (edytowane)

@sebe1033

Wczoraj po robocie pojechałem i opryskalelem pszenżyto - regulacja poszła w pełnej dawce, żeby mi się jakieś resztki w bańce nie plątały + grzybowka + troszkę odżywek. Jak pryskalem, to przy jednym z czterech opryskiwaczy było najcieplej 22 stopnie i słońce bez chmurki żadnej. Reszta to było 20st, a przy ostatnim już zachmurzenie + cały czas lekki wietrzyk. Tak dość rześko było na polu. No ale generalnie zrezygnowałem z mocznika i siarczanu. Mocznika trochę się bałem w słońcu dawac, a oznak braku magnezu nie ma - generalnie mam wysoki magnez, wiosną daje kizeryt i do jednego zabiegu dodaje siarczanu trochę.

A po pszenżycie nawet zebrałem się na herbicyd w owsie. Także jak dla mnie zostało jeszcze n1 i regulacja z odżywkami w owsie i czekac żniw.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Prokarb+ askalon czy kier będzie lepszy na pszenżyto ? Cenowo wychodzi to samo, będzie to jedyny zabieg fungicydowy w pszenzycie. Jakie jest wasze zdanie, która opcja lepsza? 

Opublikowano

chciałby jutro wjechać z ochroną grzybową, odżywki i coś na owady na pszenżyto, ale w dookoła są rzepaki sąsiada i teraz pytanie o której godzinie najbezpieczniej zacząć żeby nie otruć ewentualnie owadów zapylających, czy też nie ma to jakiego znaczenie jak nie będzie zwiewać oprysku? 

Opublikowano
Krasta napisał:

Prokarb+ askalon czy kier będzie lepszy na pszenżyto ? Cenowo wychodzi to samo, będzie to jedyny zabieg fungicydowy w pszenzycie. Jakie jest wasze zdanie, która opcja lepsza? 

a może 0.7l Priaxor + 0.5l Orius Extra ~ 135zł/ha. u siebie dałem taki zestaw tylko że w trochę bogatszych dawkach też jako jedyną grzybówke

Opublikowano

Ni

1 godzinę temu, mid7 napisał:

chciałby jutro wjechać z ochroną grzybową, odżywki i coś na owady na pszenżyto, ale w dookoła są rzepaki sąsiada i teraz pytanie o której godzinie najbezpieczniej zacząć żeby nie otruć ewentualnie owadów zapylających, czy też nie ma to jakiego znaczenie jak nie będzie zwiewać oprysku? 

Godzina się nie liczy . Jak masz w dookoła rzepek to tylko po oblocie !!!

Opublikowano

Na dniach będę robił T2 pszenżycie, pojawił się miejscami mączniak  ,Bixafen i protiokonazol da radę? Czy dołożyć Fenpropidyny?

Proszę o szybką poradę 

Z Góry dziękuję 

Opublikowano
22 minuty temu, Dariowola napisał:

Ni

Godzina się nie liczy . Jak masz w dookoła rzepek to tylko po oblocie !!!

A można stwierdzić o której tak mniej więcej kończą oblot ?, nie chciałbym za bardzo w nocy bo tez nie mam aż tak dobrego sprzętu żeby po nocy latać z opryskiem.

• Root Admin
Opublikowano

Najprościej i najlepiej po sąsiedzku zadzwoń do pszczelarza. Przy okazji chłop sie ucieszy ze dbasz o pszczoły. Czasem jest dzień, że o 18 są w ulu, a czasem o 19.30 jeszcze na urobku.

Opublikowano

Witam chciałbym zrobić dożywianie przeżyta i jeczmienia oziemego mocznik siarczan magnezu i plonvit w jakiej dawce dać mocznik i siarczan na 1 ha rośliny nie wyglądają źle ale są miejsca słabsze i chciałbym to dorzywic 

Opublikowano
11 godzin temu, Daniel770 napisał:

Na dniach będę robił T2 pszenżycie, pojawił się miejscami mączniak  ,Bixafen i protiokonazol da radę? Czy dołożyć Fenpropidyny?

Proszę o szybką poradę 

Z Góry dziękuję 

Ponawiam pytanie proszę o poradę?

Opublikowano
Daniel770 napisał:

11 godzin temu, Daniel770 napisał: Na dniach będę robił T2 pszenżycie, pojawił się miejscami mączniak  ,Bixafen i protiokonazol da radę? Czy dołożyć Fenpropidyny? Proszę o szybką poradę  Z Góry dziękuję  Ponawiam pytanie proszę o poradę?

w zupełności da radę, nie rób dodatkowych kosztów to tylko psieżyto 😉

Kubawww napisał:

Panowie elatus era solo 1l czy priaxor 1l+ 80 g protio

zdecydowanie Elatus Era, Priaxor nawet z 150g protio nie dorównuje Elatusowi

Opublikowano
7 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

w zupełności da radę, nie rób dodatkowych kosztów to tylko psieżyto 😉

zdecydowanie Elatus Era, Priaxor nawet z 150g protio nie dorównuje Elatusowi

Masz rację dzięki 👍