Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ubiegłym roku na około 180t w magazynie, pomyliłem się o około 3t. 

Opublikowano
50 minut temu, sebe1033 napisał:

ja ostatnio w tamtym roku miejsca nie było to pszenzyto , pszenicę i owies z pola odwoziłem na skup , to specjalnie na przyczepę sypałem 2 czy 3 pełne zbiorniki  i wychodziła waga , to po zbiornikach już mozna policzyć plon , 

Tak jak @daron64 i @Agrest po gęstości idzie łatwo obliczyć , wsypuje się zboza do wiadra 10 l i na wagę , potem przemnożyć przez pojemność zbiornika w kombajnie .

NA konedacie chyba wszystkie są marki i modele 

Jaki kombajn i ile wchodziło do zbiornika?

Opublikowano
16 godzin temu, mikcom20 napisał:

Dlaczego pszenżyto zrobiło się takie blade i ma fioletowe końcówki?

IMG_20210425_151149.jpg

IMG_20210425_151133.jpg

Zimno i zblokowany fosfor i roślina nie pobiera azotu. 

Opublikowano
sebe1033 napisał:

miałem Z-056 to 2,5 m3 zbiornik 

Teraz E 514 to 3,6 m3 , gdzieś miałem zapisane ale jak dobrze pamiętam  ok 2,8 t pszenicy wchodzi , i 1,8  t owsa , a pszenżyta 2,2 t 

512 jako ma zbiornik?

Opublikowano

Witam. Prosze o szybką poradę. Jeżeli pojade Lancetem i w pierwszą noc po oprysku będzie przymrozek -3 a przez kolejne noce +6 to oprysk zadziała ?? Ciężkie teraz warunki do oprysku a chwasty duże.

Opublikowano
4 godziny temu, MalyRolnik18 napisał:

Witam. Prosze o szybką poradę. Jeżeli pojade Lancetem i w pierwszą noc po oprysku będzie przymrozek -3 a przez kolejne noce +6 to oprysk zadziała ?? Ciężkie teraz warunki do oprysku a chwasty duże.

Nie za późno na lancet? On chyba tylko do strzelania w źdźbło

Opublikowano
Dnia 25.04.2021 o 10:05, daron64 napisał:

A kto Ci prawdę powie? W realu znasz ludzi, z którymi rozmawiasz, wiesz czyje słowa trzeba co najmniej na pół podzielić itd, a w internecie? Rzadko kto Ci się przyzna, że coś mu nie wyszło, czy nie zna się na czymś. U mnie zobaczymy po majówce, ale na dużo więcej, jak wyjście na zero nie liczę.

dlaczego miał byś na pszenżycie wyjść na 0 ? te 4 tony powinno ulecieć po 60 zł po żniwach to musi coś zostać 

Opublikowano

Na ten moment przynajmniej dwie prognozy są, jedna optymistyczna, jedna nie, bliżej tych dni powinno się wyklarować, jeśli się w sobotę nie uda, to w któryś dzień myślę, że się wstrzelę po Niedzieli. 

Opublikowano
2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

Ka pryskał ?e 2 tyg tu i jestem zadowolony zielsko padło, miotła też załatwiona. Na przyszły rok też nim polecę.

Jest skuteczny u mnie też się sprawdza. Ale dwa tygodnie temu może twoje zboże jeszcze nie strzelało w źdźbło?