Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Siejecie już drugą dawkę? Pierwsza poszła ok 10 marca. Pszenżyto słabo rozkrzewione 110 kilo saletry i 110kg saletrosanu 26 rozsiałem bo nie mogłem sie zdecydować co wybrać. Jutro może podjade zobacze jak wygląda. Jesli nadal słabo pokrzewione to sypac juz N2 czy zaczekać? Zawsze siałem po 20 kwietnia.

Opublikowano
Rafal_Zgierz napisał:

Dzięki wielkie za pomoc, jutro podskoczę do sklepu kupię ten oprysk i nawóz. Widzę ze w środę będzie ciepło i słoneczko, to wyjadę w pole na te żółte place.

dokup jeszcze jakies mikro np plonwit mocznika dodaj jeszcze z 10 kg na hektar

Opublikowano

Po prawej meloman 3 letni zaprawiony kinto duo zabrakło trochę to siałem swoje po lewej meloman C1 .Można się wkurzyć kupuje nowe nasiona a tu lipa na starcie .Jak tu wierzyć centralom o jakość zapraw i samych nasion🤬

20210330_112257.jpg

Opublikowano

Miałem iść dopiero po świętach oglądać te pszenżyto, ale myślę jak trzeba będzie przesiewać, to sobie przez święta jakoś to zaplanuje. No i wygląda to mniej więcej tak. Nigdzie nie mam placów z całymi roślinami szarymi. Większość, nawet te takie najgorsze miejsca, to tak jak na tym zdjęciu z bliska - część rośliny zielona, część siwa. Na różnych kawałkach po prostu różny stosunek zielonego do szarego. Generalnie całe pole zazieleniło się, no ale jak widać szału nie ma. 10 czy tam 11 marca poszło 100kg/ha kizerytu i ~250saletry. Co z tym dalej robić? Jeździć obserwować? Ostatnie zdjęcie to akurat taki placek gdzie mam najsłabsze pH, gdzie mi zawsze aż zboże wypadało. Tam co roku teraz sypie po trochę chociaż granulowanego.

IMG_20210330_135746390_copy_650x1156.jpg

IMG_20210330_140528857_copy_1156x650.jpg

IMG_20210330_140907690_copy_1156x650.jpg

Opublikowano

Dlatego zadałem pytanie o normę.

Może c1 miało mtn 45g, a c3  mtn 30g?

Opublikowano
33 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Kurła to już nie wiem. czy jutro spryskać czy czekać i po świętach🤔?

wg. mnie niech się to jeszcze bujnie w niedzielę wielkanocną na minusie opryski nie lubią przymrozków ale zależy jaki oprysk chcesz robić ?

Opublikowano

Ja tak psioczyłem na Melomana, ale nie to że jest jakaś tragedia i w ogóle. Dostał kizerytu i azotu, pole zielone jak angielski trawnik, ale wejść no to takie różowe kwiatki

Jednakże co do tej odmiany zapala mi się lampka ostrzegawcza, bo w okolicy pleśni praktycznie nie ma. I to w zasiewach gdzie ziarno nie było zaprawiane.

IMG_20210330_101.jpg

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

33 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Kurła to już nie wiem. czy jutro spryskać czy czekać i po świętach🤔?

wg. mnie niech się to jeszcze bujnie w niedzielę wielkanocną na minusie opryski nie lubią przymrozków ale zależy jaki oprysk chcesz robić ?

Lancet plus, ale i po świętach w czwartek do - 3*. A miotła kurła jak mech.

Opublikowano

A u mnie na jesieni, mimo oprysku, było mnóstwo chwastów, ale teraz jak chodziłem, to nieźle to wygląda pod tym względem. Zobaczymy jak po świętach podoba będzie. Jeszcze odżywek nie kupowałem żadnych. Czego najwięcej w takiej sytuacji, jak wyżej, dostarczyć roślinom?

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

Lancet plus, ale i po świętach w czwartek do - 3*. A miotła kurła jak mech.

Dlatego choćby sam chlorotoluron, byle jesienią.