Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Też mam w jęczmieniu. W ubiegłych latach w pszenżycie też było.

Może być śmietka,  ale pewności nie mam.

Te pędy są 2-3 razy grubsze od pozostałych.

Probus trochę się bujnął po 3 dniu ciepła

20210327_143025.jpg

Dokładnie u mnie również, jako jeden z pierwszych po zimie wystartował, a w tych ostatnich dniach pięknego kolorku nabrał. Na najlepszej glebie ma po 10 rozkrzewień :) Pozdrawiam! 

Opublikowano

Mój chyba po 4 , ale wystarczy. Ogólnie na razie lekko blady.

Opublikowano
Dnia 26.03.2021 o 05:31, BartekMachnio napisał:

Kiedy siałeś ? 

U ludzi którzy siali 15-20 września w mojej okolicy widzę podobne przypadłości 

Właśnie w tym terminie ok 20 września tak jak podają optymalny termin siewu dla mojego regionu , żyto też w terminie  ok 15 września i też słabo wygląda tyle że nie wybujało jak pszenżyta .

Rotondo wczoraj zobaczyłem ładnie się zazielenia już , tylko co ciepło dowaliło 

Opublikowano
1 minutę temu, sebe1033 napisał:

Właśnie w tym terminie ok 20 września tak jak podają optymalny termin siewu dla mojego regionu , żyto też w terminie  ok 15 września i też słabo wygląda tyle że nie wybujało jak pszenżyta .

Rotondo wczoraj zobaczyłem ładnie się zazielenia już , tylko co ciepło dowaliło 

Ja też 19-20 sialem i po zimie marnie wyglądało. Też rotondo już nabiera kolorów 

Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Ja też 19-20 sialem i po zimie marnie wyglądało. Też rotondo już nabiera kolorów 

No marnie wyglądało liście częściowo szare albo i całe rośliny szare muszę dokładnie obejrzeć , a jeszcze mam Melomana który gorzej wyglądał od Rotondo ciekawe jak tam żyje ...

Opublikowano
6 godzin temu, daroo9876 napisał:

Panowie mam do przesiania trochę pszenzyta ozimego na jare. I teraz pytanie czy muszę orać czy można bezpośrednio siać pryskane było na jesień snajperem czyli dff i chlorotoluron?

Pszenżyto jare śmiało można siać bez orania, z owsem byłaby gorsza sprawa.

Opublikowano

@misio3p - a co jeżeli chcę przesiać pszenżyto które było opryskane expertem (flufenacet i metrybuzyna) łubinem? W etykiecie oczywiście nie ma łubinu, a chcę przejechać agregatem i wsiać łubin, ziemia piaszczysta, opadów było sporo, ryzykować?

Opublikowano

Dzwoniłem do syngenty i bayera do przedstawicieli i obaj stanowczo odradzają siew mieszanki jarej po chlorotorulon, diflufenikan i flufenaced. A już całkowicie strączkowe. Tylko orka. Strączkowe nawet po orce odradzają. Jutro jadę orać. Tylko szkoda azotu drugi raz trzeba będzie posiać

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

@misio3p - a co jeżeli chcę przesiać pszenżyto które było opryskane expertem (flufenacet i metrybuzyna) łubinem? W etykiecie oczywiście nie ma łubinu, a chcę przejechać agregatem i wsiać łubin, ziemia piaszczysta, opadów było sporo, ryzykować?

Pedro w poście powyżej chyba rozwiał wątpliwości, przesiej jarym pszenżytem i będzie dobrze:)

Opublikowano

Rotondo u mnie na 4 rke w cieniu wyprzało ale w nasłonecznionych polach zaczyna się zielenić środek tygodnia 2 dni ciepła jak po tym pszenżyta nie ruszą to klapa później znowu śnieg ale już nic nie powinien naszkodzić  z tego co piszecie jednak późne siewy lepsze z tym że jeśli jest wilgotno bo raz tak miałem że spóźniłem pszenicę i dużo nie wzeszło reasumując łagodna bezśnieżna zima jest lepsza dla zbóż ozimych niż z dużym śniegiem pod śniegiem miało nie wymarznąć ale za to wyprzało 

Opublikowano
15 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Rotondo u mnie na 4 rke w cieniu wyprzało ale w nasłonecznionych polach zaczyna się zielenić środek tygodnia 2 dni ciepła jak po tym pszenżyta nie ruszą to klapa później znowu śnieg ale już nic nie powinien naszkodzić  z tego co piszecie jednak późne siewy lepsze z tym że jeśli jest wilgotno bo raz tak miałem że spóźniłem pszenicę i dużo nie wzeszło reasumując łagodna bezśnieżna zima jest lepsza dla zbóż ozimych niż z dużym śniegiem pod śniegiem miało nie wymarznąć ale za to wyprzało 

Jedno słowo mnie zaciekawiło. Wyprzało. Tesc tez tak mówi a ja się zastanawiam o co mu chodzi😀 pierwszy raz słyszę takie słowo,a znając teścia nie umiałby wytłumaczyć o co dokładnie chodzi 

Opublikowano

Nie będę latał za niewiadomo czym i jakiej jakości, wolę już przeorać. Byłem przed chwilą i zdziwko bo fajnie się zieleni 😂 a ja już pług na jutro podpinał... Azot się rozpuścił, 3 dni ciepła dało mu mocy, po 1-2 rozkrzewienia martwe, ale ciężko wyrwać to może przeżyje. Teraz sam nie wiem. Poczekam

Opublikowano
Daniel770 napisał:

Czy unix pszenżycie można stosować?

pytałem o to wczoraj i jeden użytkownik napisał że można. W którymś sklepie internetowym była tabelka i info że można w jęczmieniu oz pszenicy oz pszenżycie oz i życie. Ale może ktoś praktykował w latach ubiegłych i podzielił się info ? Wg mnie jest to kwestia wyłącznie rejestracji. Ja będę stosował unix prkatis i kendo zarówno w pszenicy jęczmieniu oz jak i pszenżycie.

Opublikowano
10 minut temu, FarmerDyzio napisał:

pytałem o to wczoraj i jeden użytkownik napisał że można. W którymś sklepie internetowym była tabelka i info że można w jęczmieniu oz pszenicy oz pszenżycie oz i życie. Ale może ktoś praktykował w latach ubiegłych i podzielił się info ? Wg mnie jest to kwestia wyłącznie rejestracji. Ja będę stosował unix prkatis i kendo zarówno w pszenicy jęczmieniu oz jak i pszenżycie.

Dzięki. Ja mam podobny plan tylko zamiast cyflufenamidu będzie Fenpropidyna (tern)

Opublikowano
2 godziny temu, Szymi40 napisał:

,,Wyprzało''  też  słyszałem  - po prostu  pleśń   śniegowa. 

No ja to wiem,ale teść nie zna nazw chorób,szkodników i chwastów. Uzywa tylko swoich nazw albo z dawnych lat. Stary człowiek który uważa ze jest rolnikiem ale tak naprawdę jest niedouczonym w wielu kwestiach a jeszcze by kogoś pouczał i mówił że wie lepiej. Oprysk to tylko chwastox a z nawozów to saletrzak i "mącznik". Opryskiwacz to tylko wałek włączyć i ma pryskać, rozsiewacz to też tylko w jednej pozycji ustawiony

• Like 1
Opublikowano

w rolnictwie trzeba sie doszkalać , teść jak był młodzszy to pewnie też był na bieżąco , tak samo każdy z nas jak sie zatrzyma na obecnym etapie wiedzy to za 20 lat też ktoś nam powie żę nie potrafimy nic dobrze zrobić .

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

w rolnictwie trzeba sie doszkalać , teść jak był młodzszy to pewnie też był na bieżąco , tak samo każdy z nas jak sie zatrzyma na obecnym etapie wiedzy to za 20 lat też ktoś nam powie żę nie potrafimy nic dobrze zrobić .

Z tego co mi opowiadali ludzie to on zawsze tak gospodarzył, czy miał 20 czy 60 lat. Już bliżej do 70 i niczego się nie nauczył przez tyle lat. Jeździł kiedyś w kółku i kołchozie to taki z niego rolnik. Siewy zboz jak nie ma ponad 250kg to w pole nie ma co wyjeżdżać. Posiałem ostatnio niecałe 200kg pszenżyta(żeby kłótni nie było) to się obraził bo miało być tak jak u niego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Z tego co mi opowiadali ludzie to on zawsze tak gospodarzył, czy miał 20 czy 60 lat. Już bliżej do 70 i niczego się nie nauczył przez tyle lat. Jeździł kiedyś w kółku i kołchozie to taki z niego rolnik. Siewy zboz jak nie ma ponad 250kg to w pole nie ma co wyjeżdżać. Posiałem ostatnio niecałe 200kg pszenżyta(żeby kłótni nie było) to się obraził bo miało być tak jak u niego.

Jak ma być jak u niego to oddaj mu ziemię a sam idź do roboty. 

Ale znam to tylko że u mnie ojciec taki był na początku jak mi przepisał