Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Byłem świadkiem w sklepie jak przyszedł chop i opierdalał sprzedawce że  chciał środek żeby zniszczyć głuchy owies w mieszance.  Opryskał a z mieszanki tylko jęczmień został,  a zasiał owies z jęczmieniem. 

Opublikowano
19 godzin temu, krilan06 napisał:

Dzięki za odpowiedź. A nie wiesz jakby tak zasiać owies, będą jakieś oznaki fitotoksyczności? Znajomy ma aż 36ha do przesiania

Owies żeby przeżył musisz głęboką orkę, inaczej wzejdzie i będzie ginął do żniw,

Opublikowano
2 godziny temu, Robroy napisał:

To pak na pszenicę, do pszenżyta musialbyś coś innego dodać do Terna

to mi te paki nie beda pasowac niestety ,a jak jest w srodkach grzybobojczych np w opryskiwaczu zostanie ze 100 litrow tego srodka i np bym chciał pryskac zupelnie innym srodkiem grzybobjoczym tez inne zboze typu pszenica pszenzyto to mozna mieszac , czy to zalezy od srodka ? 

Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

czy Turbo Pak bedzie dobrym wyborem na pszenzyto na grzyba ? bo chce kupic jeden środek zeby byłna pszenice i pszenżyto ? 

czy na pszenzyto ten środek sie nie nadaje ? 

dodaj 1l prokarbu

Opublikowano

jeszcze do tego ? to ja lepiej pewnie wezme duet na start i na pszenice to jest i na pszenzyto i na jara pszenice i podstawy zdzbla tez chroni a ten turbo pak juz podstawy zdzbla nie chroni 

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

Chciałem wrzucić fotkę pszenżyta ale za dużo mb ma zdjęcie😪 jutro wrzucę, ale ta pleśń narobiła szkód,niby jest zielony rdzeń,czy to da radę odbić?

To zmniejsz zdjęcie na komputerze i wejdzie.

Opublikowano
28 minut temu, damianos95 napisał:

Panowie mam kupiony axial koplett pak na odchwaszczenie kiedy najlepiej pryskac ? I jaka minimalna temperatura musi byc ?

Ale, że co? za***ali Ci ulotkę srodka? 

W tamtym roku pryakalem axialem. Wziąłem na daną ilość ha i dopiero później spojrzałem, ze to w minimalnych dawkach podane wszystko. Ale i tak dał radę. Tyle że w uj drogo to wychodzi. 

Opublikowano

Axial bardzo dobry srodek jeden z lepszych, nie jest tani ale za jakość się płaci tym bardziej jeśli ktoś nie zrobił zabiegu jesienią 

Nie ma co się z nim tak spieszyć, lepiej poczekać na ciepło a środek jest bezpieczny nawet w późnych fazach rosliny uprawnej 

• Like 3
Opublikowano
19 minut temu, daron64 napisał:

Ale, że co? za***ali Ci ulotkę srodka? 

W tamtym roku pryakalem axialem. Wziąłem na daną ilość ha i dopiero później spojrzałem, ze to w minimalnych dawkach podane wszystko. Ale i tak dał radę. Tyle że w uj drogo to wychodzi. 

to chyba nie widziałeś ceny avoxa pak tamto to jest dopiero drogie , ale byc moze skuteczne bardzo dobrze , ale ja kupilem axial pak komplet , myslem nad avoxa ale cena odraża 

Opublikowano

Siewy zakończone Pszenżyto Mamut , sucho jak cholera cały sprzęt zawalony pyłem , 2 tygodnie temu z przymrozkiem ledwo się dało wjechać gdzie się podziała cała wilgoć nie mam pojęcia SUSZA!!!!

IMG_20210319_145652.jpg

Opublikowano
30 minut temu, warchest napisał:

to chyba nie widziałeś ceny avoxa pak tamto to jest dopiero drogie , ale byc moze skuteczne bardzo dobrze , ale ja kupilem axial pak komplet , myslem nad avoxa ale cena odraża 

Bez tragedii wychodzi. Kiedyś wziąłem w lokalnym sklepie axial z jeszcze jakimiś pierdolami, później patrzę przy placeiu, a tam prawie 3stowy za hektar wyszło 🤦

10 minut temu, rolnikos25 napisał:

Mazowieckie nadal mokro, a dzisiaj dodatkowo 10cm śniegu 

U nas podobnie 

IMG_20210319_084523414_copy_1156x650_1.jpg

Opublikowano
46 minut temu, k16mk napisał:

Siewy zakończone Pszenżyto Mamut , sucho jak cholera cały sprzęt zawalony pyłem , 2 tygodnie temu z przymrozkiem ledwo się dało wjechać gdzie się podziała cała wilgoć nie mam pojęcia SUSZA!!!!

IMG_20210319_145652.jpg

Ziemia ruszona to co się dziwić że kurzy , idealne warunki na siew lepiej tak niż zbyt mokro , ziemia po śladzie siewnika widać wilgotna także z tą suszą na chwilę obecną nie przesadzaj.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jedrus2020 napisał:

No ale to wypali perz czy tylko przygłuszy?

Ładnych kilka lat temu próbowałem na mocnej ziemi (wziąłem dzierżawę już obsianą), jeszcze jak opryski były w ludzkich pieniądzach. Efekt mizerny, przytłumiło perz i pszenżyto - psu na budę taka robota.

Edytowane przez marian7k