Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

U mnie oprysk kupiony, wczoraj podjęta próba wjechania w pole ale szybciej zjeżdżałem niż wjechałem. Może za kilka dni jakby była ładna pogoda to by dało radę wjechać tylko pytanie czy na mieszankę expert met i jakiegoś zamiennika gleanu nie będzie za późno?

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
28 minut temu, thor1984 napisał:

U mnie oprysk kupiony, wczoraj podjęta próba wjechania w pole ale szybciej zjeżdżałem niż wjechałem. Może za kilka dni jakby była ładna pogoda to by dało radę wjechać tylko pytanie czy na mieszankę expert met i jakiegoś zamiennika gleanu nie będzie za późno?

To tak jak ja dziś w pszenicy , ledwo 30 się wygrzebała do tyłu i to tylko próba, chyba zostanie do wiosny 

Jak będą warunki to i do końca wegetacji jesiennej można 

Opublikowano

Może być grzyb A może i niedobór magnezu.

Teraz się lepiej przejrzałem- nie wychodzą te rośliny przy pociągnięciu, albo są podgryzione te żółte liście?

Opublikowano (edytowane)

Pryskalem na początku tygodnia bacara, bo w sumie znajomy co był przedstawicielem w agroloku zmienił firmę i polecał, to wziąłem na próbę i żeby sobie historię w nowej formie wyrabiać. Wczoraj po orce pojechałem w pszenżyto rozsiać trochę wapna granulowanego to widziałem, że część zielska już żółknie. Najgorzej ta rzodkiew - miejscami masakrycznie dużo :/

Tak przy okazji - mam takie placki z najsłabszym pH i tam zboże wschodzi normalnie, a potem żółknie i zanika. Jednego roku sypałem tam z ręki wapniak koszelowski i nawet dal radę, tzn zboże było tam słabe, ale nie zanikło. W tamtym roku na całość szkła Morawica (ze 4t/ha). W tym roku widzę, że żółknie już dużo mniejszymi placami. Rozsypalem po tych placach nordcalk i zastanawiam się co tam jeszcze rzucić. Więcej wapna? Jakiego?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Za dużo też nie zdrowo. Bardziej skłaniałbym się posypać siarczanu magnezu, nawet tego do oprysku bo on szybciej zadziała. Tak z ręki na próbę.

No i jeszcze kwestia łokaś, ploniarka, rolniczą, drutowce - jak znika to może coś żre?

Opublikowano

Sypałem któregoś roku też z ręki kieserit, npk ale nic to nie dało, zboże zanikło, za to jak dowalilem wapniaka, to tak jak pisałem - było dużo słabsze, ale nie zanikło. A teraz te place żółte znacząco się zmniejszyły. Dlatego myślę, że to przez kwas. 

Tak o wyglądało parę lat temu na wiosnę. Te jasne place to miejsca, gdzie wypadlo zboże. Teraz mam tam tylko parę plackow.

IMG_20170514_165908_copy_1024x576.jpg

Opublikowano

Ta zozga to raczej na piachu.

Glinę doprowadzi do użyteczności bo ma dużo części spławialnych, które odpowiedają za kompleks sorpcyjny,  pojemność wodną i żyzność. 

Opublikowano
29 minut temu, Mariusz2903 napisał:

to jest tak zwana zozga w mojej okolicy jest tego od groma nic nie pomoże prawdopodobnie ziemniaki tolerują zozgę  ale potem place będą od nowa 

24 minuty temu, Agrest napisał:

Glinę doprowadzi do użyteczności bo ma dużo części spławialnych, które odpowiedają za kompleks sorpcyjny,  pojemność wodną i żyzność. 

A to tego cholerstwa nie idzie usunąć?  Bo u mnie cuś takie na jednym polu jest, co tam nie było już sypane🤔kreda,wapno magnezowe, kizeryt, nawet kainit i dalej uj

Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał:

Znajomy to miał na dzierżawie, na glinie, po zaoranej łące. Pszenica czy jęczmień wykiełkowała ale potem znikała stopniowo i do żniw nie zostawało nic. Ziemniaki, owies ledwo ale jakoś się trzymały. W tym roku zrezygnował z uprawiania tego i nowemu dzierżawcy po posypaniu wapna na ściernisko w pszenżycie robi się to samo.

Opublikowano
52 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

to jest tak zwana zozga w mojej okolicy jest tego od groma nic nie pomoże prawdopodobnie ziemniaki tolerują zozgę  ale potem place będą od nowa 

Mozesz coś wiecej powiedzieć o tej zozdze ? Pierwszy raz o tym słyszę

Opublikowano
4 godziny temu, rolniczek098 napisał:

Panowie Te żółte place na brak czego mogą wskazywać ? Odmiana Oktawio. &key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005Wcześniej Też było Pszenżyto . Może być grzyb ?

20201031_111800.jpg

U mnie ze arów żyta wygląda identycznie. Sypnąłem siarczan magnezu zobaczymy czy to coś da. Na mszyce pryskane było, 2 lata pod rząd  po 3 tony radkowitu i uj wie o co tu chodzi, taki efekt u mnie wystąpił na ziemi nieco piaskowatej, możliwe by było że pH za duże??

Opublikowano

Próbka była pobierana. Najniższe pH tam było 4-4.3 jak dobrze pamiętam.

4 minuty temu, jaco512 napisał:

Może warto pobrać próbkę gleby z tego miejsca i będzie wiadomo co dolega.. Ponoć wapno z cukrowni w dużej dawce pomaga..

Opublikowano

Panowie takie pytanie. 22 poszedł oprysk 0,35 Expert 160ml Legato i 20g Triben Super 50SG. Temp w czasie oprysku 17 stopni. Kiedy powinno widać efekty bo na razie chwasty nadal zielone? Czy spore opady mają duży wpływ na szybkość działania?

Opublikowano
20 godzin temu, michal_19 napisał:

Mozesz coś wiecej powiedzieć o tej zozdze ? Pierwszy raz o tym słyszę

zozga zazwyczaj jest poprzeczna czasem kolista gleba piaszczysta ph niskie jakbyś na tym polu posadził las to urośnie ale z czasem w zozdze wyschnie moim zdaniem w takim miejscu na polu pomoże tylko dwie rzeczy ; podkład z ciężkiej gliny lub torfu niezakwaszonego ale to gra nie warta świeczki sieje się i już

• Thanks 1