Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po mojemu kumulacja stresu - susza, azot, ochrona i mróz.

Ale najbardziej stawiam na mróz.

Mróz najbardziej uszkodzi najlepsze, najbardziej uwodnione i przeazotowane liście.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Tasznik pospolity.

Z tego co czytałem, to tragedii że szkodliwością nie ma. Jest w sumie tylko w jednym miejscu - mam taką late najlepszej ziemi - czarna, sypka, często wodą tam stoi na wiosnę - coś pięknego, jakbym miał całe pole taki, a nie te 20-30arow byłaby bajka.

Chodziłem jeszcze wczoraj za tą stokłosa, to na całej powierzchni koło domu jest -4.5ha. Jak myślicie, lepiej odnrazucjechsc opryskiem, czy poczekać trochę - w tygodniu ma być deszcz niby przelotny, to może trochę zboże odzyje i wtedy? 

Ooo właśnie, jeszcze jedno - jeszcze nie skracalem. Te największe rośliny już by trzeba było. Mam 1l moddusa i 10l CCC. Zmieszać to i podzielić na całość (7ha), czy coś dokupić?

Opublikowano (edytowane)

Ja drugi rok zrezygnowałem z ccc i też bym radził tak zrobić.

Jeśli masz w planie apyros czy attribut i raczej perspektywę suszy , to chyba skracanie bym odpuścił bo herbicyd w połączeniu z tym herbicydem już wcześniej zastosowanym może mocno przyhamować.

Jest coś takiego jak wielki okres zbóż , poszukaj grafiki , w tym czasie lepiej nie stosować regulatorów i herbicydów.

Jak już koniecznie chcesz skrócić to 0,2 - 0,25 moddusa jeśli będziesz herbicydował. Jak bez herbicydu to 0,3.

Tylko to moja dywagacja bez potwierdzenia w praktyce, bo nie herbicydowałem dwa razy i nigdy jeszcze tak sucho nie miałem.

Na pewno warto poczekać do końca tygodnia, może coś popada.

Ten tasznik że zdjęcia już jest trafiony herbicydem. Ogólnie on długo zachowuje pozory żywego 

schemat_1_big.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Bez skracania to tak jak koło 100kg N się kręciło. Jak więcej, to zawsze skracalem, choć w sumie tak symbolicznie, bo samym CCC. Jak zaczynałem skracać, to w sklepie zabili mnie cena moddusa i tak tym CCC co roku jadę. To max 150kg N i 2l CCC i bez problemu stało wszystko. W tym roku poszło gdzieś 120kg azotu, plus to co teraz idzie po troszkę mocznik w oprysku.

A ten tasznik, tak eyglada jeden lepiej, drugi gorzej, ale generalnie tylko on i stokłosa się ostały na polu.

Opublikowano

Tasznik zdechnie.

Na ccc już chyba późno się robi no i o to skracanie korzeni chodzi. 

Opublikowano

Planuję dokarmianie dolistne ozimin. W tamtym tygodniu dostały aminokwasy i trochę asahi. A w następnym planuję basfoliar 36 8l/ha do tego 0,5l/ha Optysilu i ewentualnie 3kg/ha siarczanu magnezu - co powiecie na taką mieszaninę?

Opublikowano

Ja w tamtm roku stosowalem po drugim kolanku i żadnych negatywnych efektów nie było. Aktualnie przenzyto jest w fazie drugiego kolanka. Jak popada to polece 0.3l zamiennika moddusa.

Opublikowano (edytowane)

Ja już odpuszczam skracanie, za malo wody w glebie żeby fundować dodatkowy stres. Jak trochę popada to polecę tylko z T1. Żaluje, że nie zrobiłem na początku marca oprysku mikro, teraz to tylko mogę poparzyć 

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
witajcie mam pytanie chce jutro opryskac pszenzyto i zyto siarczanem magnezu z mikroskladnikami i co by tu jeszcze dodać i w jakich proporcjach z góry dzięki za odpowiedź
witajcie mam pytanie chce jutro opryskac pszenzyto i zyto siarczanem magnezu z mikroskladnikami i co by tu jeszcze dodać i w jakich proporcjach z góry dzięki za odpowiedź
Opublikowano
18 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja już odpuszczam skracanie, za malo wody w glebie żeby fundować dodatkowy stres. Jak trochę popada to polecę tylko z T1. Żaluje, że nie zrobiłem na początku marca oprysku mikro, teraz to tylko mogę poparzyć 

Ja rok temu nie skróciłem pszenżyta przez susze bo suchooo, kto by skracał, a potem modlitwa żeby nie było wichury, lekko zawiałow i 1/3 pola leżała więc teraz lecę na żyto bo mam ładne a to już ostatni gwizdek 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lukasz067 napisał:

Witam. Podpowie ktoś jaka to jest faza czy da radę jeszcze to skrócić ale pewnie dopiero  po majowce bo ma byc zimno i deszcz

20200429_080502.jpg

20200429_080152.jpg

20200429_080305.jpg

Wg mnie to faza 3 kolanka bo raczej jest już 2 cm nad drugim.

Z tego co wiem to już jest późno na skracanie. Na żyto bo sam mam właśnie w tej fazie polecono mi 0,3 Medax Max.

Edytowane przez pawelus1986