Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pryskałem na jesieni pszenżyto mieszaniną 1,66 chlorotoluron i 0,3 diflufenikan.  Na polu miejscami została miotła ale jest jej mało i narazie ma jakieś 2-3 cm wysokości.

Myślicie, że poprawka 1l chlorotoluron dobije miotłę, czy inny środek np. axial dač?

Opublikowano
2 godziny temu, Cinex napisał:

co dodać ?

No ja na części pól będę jechał tilt turbo 0,8l + mondatak 0,8l ale tiltu już nie kupisz. Niektórzy zamiast tiltu dają duett ale nie pamietam czy ultra czy star

Opublikowano

Jedź siać jak będzie przymrozek, w przyszłym tyg raczej ma być już cieplej. A nie masz innego nawozu? Ja widzę że zboża ładnie "poszły" przez ostatni tydzień, ale u mnie choć idzie wjechać to mało kto już rozsiał nawozy

Opublikowano (edytowane)

W czym Ci zaszkodzą te przymrozki? Kilka dni minie nim zaczną rośliny jeść ten azot.

Szczerze to nie wiem na co ludzie czekają w tym roku. W moich okolicach z daleka widać kto podał azot kto nie.

Kolejna rzecz dziś jeździłem po polach , ludzie nie szanują wody w glebie,  leży wszystko nie zawleczone i już wygląda jak moje po siewie, tak wysycha wierzch.

Kolejna sprawa już dwa tygodnie temu jeździłem do jednego sklepu i składałem zamówienie na środki. Wiadomo było że sezon zacznie się wcześniej. Bez echa, teraz zaczyna się mówić że mogą być braki. Pojechałem i pokupiłem w innych sklepach i kupa kasy przeszła im obok.

Czasami mi się wydaje że niektórzy żyją kalendarzem a nie stanem pogody i rozwojem wegetacji.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Mam pytanie w Borowiku pojawił się mączniak borowik w tym roku pogłupiał jest jak w tamtym roku maju co będzie  lepsze duet star czy co innego ?, do duetu można dołożyć polochraz ?

Opublikowano
Dnia 8.03.2020 o 20:09, asus921 napisał:

Jakbyś to podsial?

16078610_IMG_20200308_170137_2.jpg

Takie rzeczy to trzeba było robić w styczniu lutym.

Miałem podobnie bo sąsiad popalił mi place. Posiałem ręcznie pszenicę jarą i zabronowałem. Już skiełkowało. Tylko nie wiem co będzie bo sąsiadowi zawiało Kerb,  a ten będzie palił.

Opublikowano
Dnia 8.03.2020 o 20:09, asus921 napisał:

Ta mieszanka owies/jęczmień była tam rok temu i szkód żadnych nie było, więc może tym poratować. Koszone było w jednym terminie z żytem na działce obok, więc czasowo powinno się zgrać. Z tym odszkodowaniem to wniosek do gminy skladales, bo tak google podpowiada? 100zl to są chyba żarty. Powinni mieć jakiś odgórny cennik za metr i oszacować procent strat... 

P.S

Jakbyś to podsial?

16078610_IMG_20200308_170137_2.jpg

od miedzy przesiewałem po robalach zestawem prosto w stare

Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

Jedź siać jak będzie przymrozek, w przyszłym tyg raczej ma być już cieplej. A nie masz innego nawozu? Ja widzę że zboża ładnie "poszły" przez ostatni tydzień, ale u mnie choć idzie wjechać to mało kto już rozsiał nawozy

Nie mam innego nawozu na 1 dawke ma byc saletra a na 2 mocznik

14 minut temu, Agrest napisał:

W czym Ci zaszkodzą te przymrozki? Kilka dni minie nim zaczną rośliny jeść ten azot.

Szczerze to nie wiem na co ludzie czekają w tym roku. W moich okolicach z daleka widać kto podał azot kto nie.

Kolejna rzecz dziś jeździłem po polach , ludzie nie szanują wody w glebie,  leży wszystko nie zawleczone i już wygląda jak moje po siewie, tak wysycha wierzch.

Kolejna sprawa już dwa tygodnie temu jeździłem do jednego sklepu i składałem zamówienie na środki. Wiadomo było że sezon zacznie się wcześniej. Bez echa, teraz zaczyna się mówić że mogą być braki. Pojechałem i pokupiłem w innych sklepach i kupa kasy przeszła im obok.

Czasami mi się wydaje że niektórzy żyją kalendarzem a nie stanem pogody i rozwojem wegetacji.

U mnie jedni posiali juz inni czekaja niby mam borowika to wysoki jest i mocno pokrazewiony chciałem posiac te 200kg na hektar salety tylkoboje sie przymrozków czyli jak mowisz siać nie zaszkodzi ten mróz podobno ma byc po -4 nawet

A z ciekawosci po jakim czasie od rozsiania działa saletra ?

Opublikowano

Ja bym siał. Te -4 po oziminie spłynie jak po kaczce. W gęstym ładnie pewnie nawet -2 nie będzie, ziemia jest już ogrzana i ciepło nocą oddaje.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

od miedzy przesiewałem po robalach zestawem prosto w stare

Co przesiewales, jakim zbozem i kiedy ? Mowisz o tym roku?

Czesc uszkodzily sarny, ale po ponownej wizycie na polu jednak tez na 90% robal, łokas garbatek.

Narazie dostalo konkretna dawke azotu i licze, ze cos tam odbije, ale chyba sie przelicze.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

od miedzy łokaś zżarł mi pszenżyto na ok 1-1,5m i przesiewałem jarym

jakoś koło 20 lutego

Takie place po 1 - 1.5 metra mam na lepszym polu, tutaj piasek ale zzarlo konkretnie. Male lyse place to jest pikus ale najgorsze sa takie jak na zdjeciu, czyli nie do konca zjedzone, ale duzo jest poniszczone, podjedzone i nie wiadomo co z tym robic.