Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zboża ozime są dla mnie bezpieczniejsze. Sąsiad siał owies ale całe 2  z 120 ha. Po zniwach doszedł do wniosku, że zmarnował 2 ha i trzeba było kukurydzę albo jęczmień zasiać. Oczywiście ozimy.

Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Na teraz owies pcham o 50%drożej niż macie najlepsze oferty na pszenicę konsumpcyjna, fakt ilości całosamochodowe

Sołtys gdzie Ty sprzedajesz że taka cena. U mnie owies 550 i nie ważne  tona czy 50. Więcej złodzieje niechcą dać

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Takie samo ryzyko jak jare

A jęczmień większe 

Ozime bezpieczniejsze.

Woda u mnie to w kwietniu ok 30 chyba (nie pamiętam już), maj 100, czerwiec do teraz 15 litrów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Od lat w jedno miejsce

Germania

Jakie wymagania mają co do towaru? Wiesz co oni z tego robią że płacą na szybko licząc po 900zł za tone??

Opublikowano

@sumek666 Gadasz takie głupoty, że aż się czasami tego nie chce słuchać. Po pierwsze nie wrzucaj wszystkich do jednego worka bo to, że Tobie się nie opłaca siać jarych to nie znaczy, że ktoś inny nie ma w tym interesu. Po drugie jak sam napisałeś nie utrzymujesz się z gospodarstwa więc to jest tylko Twój dodatkowy dochód i jak byś nie zebrał z tego nic to i tak przeżyjesz, a są ludzie w tym kraju który utrzymują się tylko z produkcji roślinnej lub zwierzęcej. 

Opublikowano

Zawsze piszę o sobie. A jak nie piszę o sobie to to zaznaczam. Przez ostatnie 2 lata utrzymywałem się tylko z gospodarstwa. Do pracy wróciłem w czerwcu, więc się nie rozpędzaj. 

Opublikowano
10 godzin temu, sumek666 napisał:

Kto sieje jare ten kładzie lache na gospodare. 

Panie sumek no przecież to jest napisane jakby tyczyło się wszystkich😏

Opublikowano

Plus owsa i mieszanek to, ze potrafi zaskoczyc przy niskich nakladach. Kluczem na te suche lata jest chyba wczesny siew. Chociaz osobiscie schodze z owsa na rzecz zyta, a powodem jest lepsza stabilnosc i glownie ilosc slomy nieporownywalna. Mowie tu o piaskach pustyni, na lepszych dzialkach sieje pszenice/pszenyto/kukurydze. Inaczej tez sie patrzy pod wzgledem handlu, a pod wzgledem budowania jakiejs bazy paszowej jak ktos trzyma bydlo.

• Like 2
Opublikowano

Sumek jeśli jeden rok skutecznie Cię wyleczył z jarych ,to jak kilka lat temu wymarzło u mnie 100% ozimych to też mnie powinno z nich wyleczyć? ;-)Pole to praca nieprzewidywalna,brak śniegu ,mróz i wiatr i gówno masz z ozimin,przesiałem jarymi i całkiem nie żle wyszły wtedy,a jak jest sucho jak w tym roku to jare bardziej w d*pę dostały.Chociaż patrząc u mnie ,jęczmień jary zasiany po 15 marca na  v kl dał 4,5 t /ha oziminy 4,5-5 wiec plon nie tragiczny ,ale chwalić nie ma sie czym i w jednym i w drugim przypadku

Opublikowano

@sumek666 Już @Ursus932 przyłapał Cię, że nie do końca mówisz prawdę :) Spokojnie po prostu powiedz, że z tym stwierdzeniem "kładzie lachę" trochę się zagalopowałeś i będzie ok :) Zresztą już się powoli z tego wycofujesz, bo chłopaki argumentami Cię rozłożyli. 

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał, najważniejsze w przypadku zbóż jarych jest wczesny siew, u mnie w tym roku w jęczmieniu i owsie było całkiem nieźle, a jakby padało w czerwcu to byłoby już super

Opublikowano

Dobra wróćmy do tematu pszenżyta 😏 ktoś coś o odmianie transfer? Kula nakosił i to na słabej ziemi