Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, rolnik31 napisał:

Przy tej dawce azotu proponuję raz chociaż skrócić. Jeżeli gleba jest jakaś lepsza a nie piaski ;) Trapero mi przy 130 N na hektar legło plackiem. Tam gdzie kolego miałeś łubin zmniejsz 2 dawkę bądź 1 w zależności jak jest rozkrzewione pszenżyto do 150 kg. Powinno to w zupełności wystarczyć 

ja tam mam zamiar posiać w dwóch dawkach saletrę po 200 kg na ha na trapero i rotondo :D

Spokojnie kolego będzie i skracanie plus 2x fungicyd :D ja pisałem na razie tylko o nawozie hehe :D moze i to dużo być bo rozkrzewione jest tak, że ziemi nie widać ( siane 150kg/ha 17.09 ) :D Ta jesien w moim regione była sprzyjająca dla zbóź nawet bardzoooo :D

26 minut temu, Karollorak93 napisał:

Czyli co najlepsza na pszenżyto jednak saletra na dwie dawki? Na drugą nie lepiej dać coś dłużej działającego? 

Kolego ja od trzech lat eksperymentuję :D dwa lata temu dałem na pierwsza dawke saletrzak później mocznik ,trzy lata temu pierwsza dawka- saletrosan a druga-mocznik

w tamtym roku saletra i mocznik :D Za każdym razem nie udało mi się idealnie trafić z mocznikiem, bo się długo rozkłada a czekajac na deszcz zawaliłem sprawę 3 lata z rzędu ... Na plony nie narzekałem szczególnie w ubiegłym roku, który był jaki był - KWS GATTANO na 6 klasie 5t z ha dało a dobrze go przysuszyło. Teraz próbuję dwa razy saletrę, przy saletrze margines błędu jest mniejszy bo szybko działa :D moim zdaniem plony ( zależnie jak pogoda będzie przebiegała) po 2x saletrze w moim przypadku powinny być nieco wyższe. 

Opublikowano

przy  4 rozkrzewieniach w roślinie opóźniać azot żeby nie było więcej czy dać wcześniej żeby utrzymala roslina to co jesti nie odrzuciła 

jaką drogę wybrać ?

Opublikowano
14 minut temu, Przemo188 napisał:

przy  4 rozkrzewieniach w roślinie opóźniać azot żeby nie było więcej czy dać wcześniej żeby utrzymala roslina to co jesti nie odrzuciła 

jaką drogę wybrać ?

Ja bym dawał jak najwczesniej po 1 marca :D Dawka nie musi być duża bo jest przyzwoicie rozkrzewione, w sam raz mozna powiedzieć :D Po co ma roślina głodować :D u mnie jest po 5-7 a lece jak najwczesniej się da :D

Opublikowano

Wiem z doświadczenia że nie warto przesadzać z pierwszą dawką jeżeli zboże jest silnie rozkrzewione. Problemy potem pojawiły się z chorobami grzybowymi czy nawet z wyleganiem.

Opublikowano

Rzuć 100kg saletrzeku na ha. Saletrzak później działa i podtrzyma Ci te rozkrzewienia, po prostu tak łopatologocznie mówiąc to trzeba dać tyle azotu na start zeby roślina nie odrzuciła pędów a je tylko podtrzymała. Jak dobrze rozkrzewione wystarczy 30-40kg N/ha.

Po prostu to tylko moje zdanie.

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

u mnie tradycyjnie na N1 idzie saletrosan, N2 w zależności od pogody ale raczej Mocznik

jaka dawke tego mocznika dajesz na n2 i w jakim czasie lub po jakim odstępie od saletrosanu bo mocznik potrzebuje troche czasu zanim będzie dostępny i czasami cięzko trafić z terminem?

Opublikowano

Patrzę że na weekend nadają spory mróz a mam jeden mokry kawałek ok 2ha że wjadę dopiero koło początku kwietnia i kusi żeby w sobotę z rana coś rozsiać w tym miejscu a mam kupioną już na całe N1 saletre z puław bedzie ok? bo lepszy byłby saletrosan bo dłużej sie rozklada itp ale bez sensu jeździć specjalnie po nawóz na jeden kawalek 

jak sądzicie ?

Opublikowano

Z punktu widzenia przyrody to nic się nie stanie roślinom bo wiosna można powiedzieć że jakaś już jest z przerwami weekendowymi 😁 Z punktu widzenia prawnego trzeba czekać 

Nikt Ci nie powie czy masz jechać czy nie. Konsekwencje są dość spore jeżeli wysiejemy N1 przed 1 marca. 

Opublikowano

Panowie mam pytanie jeżeli fajna pogoda się utrzyma to kiedy opryskać pszenżyto ozime od chwastów bo nie zrobiłem tego jesienią i myślę to zrobić po 20 marca przed drugą dawka azotu i nie wiem czy później czy może wcześniej proszę o wyrażenie swojej opinii.

Opublikowano

@Przemo188 nie wiem jak u Ciebie ale u mnie są ostatnie dni z przymrozkami więc można już myśleć o azocie od marca. Lepiej dać azot niż zboże ma głodować, mniejsza dawka na podtrzymanie. Rzepaki już zaczynają odczuwać głód.

Opublikowano
4 godziny temu, Przemo188 napisał:

Rozważam czysto teoretycznie czy z punktu widzenia przyrody nie zaszkodzi 😀

Zawsze możesz powiedzieć, że kizeryt dajesz😆 Niektórzy nie czekali i są już po N1. Ja będę lał RSM32 ale muszę czekać, bo na razie nikt na stanie tego nie ma. 

Opublikowano
4 godziny temu, Przemoooo napisał:

Panowie mam pytanie jeżeli fajna pogoda się utrzyma to kiedy opryskać pszenżyto ozime od chwastów bo nie zrobiłem tego jesienią i myślę to zrobić po 20 marca przed drugą dawka azotu i nie wiem czy później czy może wcześniej proszę o wyrażenie swojej opinii.

wtedy jak beda odpowiednie warunki do oprysku. Lepiej pózniej niz za wczesnie

Opublikowano

W nocy -10 do tego silny wiatr ok 40-50 km/h dziś ruszam z wapnem, za tydzień/dwa Profoska MG i w moim regionie pewnie po 15 marca (pierwsze dni w prognozach bez przymrozków) z n1, pszenżyto rozkrzewione na 6-7 rozkrzewień więc myślę o 150 kg saletry a na n2 250 kg saletry i będzie po wszystkim :) 

Opublikowano

U nas tez dzis prawie -10bylo rano teraz fajnie -2 jest ale bez wiatru właśnie skonczyłem rozsiewać kieresit. Myśle ze około 10marca pojdzie pierwsza dawka N. Zalezy od pogody.

Opublikowano

Kiedy siejecie pszenzyto jare w lubelskim? Nigdy nie miałem, a w tym roku chce zasiac tylko nw czy wcześnie czy późno się go sieje żeby nie wymarzlo

Opublikowano

Szwagier w tamtym roku siał. Nie wiem jaka odmiane ale miał na dwoch kawałkach jadno posiane jeszcze w marcu druga w połowie kwietnia bo wjechac nie dał rady. Te z marca całkiem ładnie wyszlo. Poźniejsze cienko musiał desykowac bo nie chciało dojrzewać. Kosił dopiero na początku września i malo co nazbierał.

Podlaskie.