Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Matey napisał:

a czym jechales?

Lentipur 2l/ha + diflanil 150ml /ha

2 godziny temu, gustaww napisał:

Te żółte liście pszenżyta.... mam tak samo w pszenicy ozimej, gnije korzeń. Wg mnie słaba zaprawa lub źle zaprawione bo tam gdzie materiał siewny z centrali jest ok.

Ja miałem materiał z centrali, pszenżyto sekret.

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory nie mogłem, także jutro dopiero jechalbym z opryskiem. Zapowiadają 13st max i pochmurnie. Nie za późno(chyba nie, bo przez tydzień gdzieś ma być cały czas na plusie) , nie za zimno, nie za wilgotno(bardzo długo mokre rośliny sa) ? Lentipur+zamiennik gleanu

Edytowane przez daron64
Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Do tej pory nie mogłem, także jutro dopiero jechalbym z opryskiem. Zapowiadają 13st max i pochmurnie. Nie za późno(chyba nie, bo przez tydzień gdzieś ma być cały czas na plusie) , nie za zimno, nie za wilgotno(bardzo długo mokre rośliny sa) ? Lentipur+zamiennik gleanu

Lentipurem  można do -3 jechać

Opublikowano
12 godzin temu, daron64 napisał:

ja juto tj w piątek chce jechać

pszenżyto sieje 15 października po poplonach 

jadę 1.8l lentipur plus 0.2 legato

Opublikowano

O zesz w pizdu jak mokro :/ długo była mgła, zniknęła to wyciągnąłem opryskiwacz, odpaliłem go ze snu zimowego, przeplukalem, zająłem no i jadę na pole. Myślę już powinna Rosa znikać, a jak nie to sobie słupki rozstawie, może trochę kamieni pozbierać. No i wyjechałem na pole, a tu mokro w cholere.  Nie wiem ile ta Rosa będzie schodzić.  Chyba do 15. A od 16 świeża będzie się pojawiać. Niby słońce wyszło, ale wiatru zero. Z kolei na jutro pokazują ciut chłodniej i pochmurnie, to jak będzie mgła to w ogóle nie da popryskac. 

Opublikowano

Ja wiem, że marudny jestem :) tylko co,  z rosa pryskac? Ten jeden co mam już rozrobniony to i tak popryskam, tylko nie wiem co dalej, bo jeszcze dwa bym miał do wypryskania. Narazie kamienie sobie trochę zbieram, ale nie widać żeby rośliny schly za mocno. 

Pierwszy oprysk jesienny u mnie, dlatego tak jecze :) 

Opublikowano

Ja ostatnio gdy pojechałem pryskać to na samym początku awaria. Dwie głowice z wejścia na wymianę. Na szczęście blisko do domu i miałem w zapasie. Rozrobiłem drugi opryskiwacz, pojechałem, rozkładam, puściła nakrętka i cała lanca lata do przodu i do tyłu. Samemu tego nie zrobi bo sprężynę trzeba ścisnąć, nie ma czym. Poratowałem się tyczkami, którymi zablokowałem na sztywno. Tu się człowiekowi śpieszy, zaraz ciemno i ot robota

Opublikowano

4.5 popryskalem, 2 zostawiłem. Już słońce zachodzilo i mgła się pojawiała.  Zobaczę jeszcze jutro i w sobotę bez deszczu ma być, tyle że pochmurnie.

Za wielkich nadziei z tym opryskiem nie wiąże, bo rosa była cały czas, ale mam nadziej, że choć troszkę to gówno przytlumi. 

Opublikowano

Opryskać bo przyjdą chłody i będziesz marudził że nie zadziałało.

Na pewno pryska na dzień na malejąca wilgotność. Np o 11 do 14 to możesz hektary opryskać. Możesz zmniejszyć ilość cieczy.

Ile Ci na ha wychodzi?

Opublikowano (edytowane)

I tak będę marudzil :)

Pryskam gdzieś 190-200L/ha

Pozniej pryskalem, bo liczyłem że podeschnie.  No nic, jest nauka na kolejny raz. 

2ha mi zostały, to na jeden opryskiwacz to załatwię. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Jesienne pryskanie jest głównie doglebowe. Nalistnie i o rosie chwasty wchłonie plus to co przez korzeń i w połączeniu z długim okresem działania przy powolnej wegetacji robotę zrobi.

Np glifosat podany jesienią w dawce 1l zrobi lepszą robotę jak w pełni wegetacji przy dawce 3l.

Czym w ogóle pryskałeś? 

Opublikowano

Panowie jutro planuje oprysk pszenżyta, w którym jest dość dużo chwastów dwuliściennych w szczególności chabra bławatka i mam dwa rozwiązania mianowicie Lentipur 2l/ha + Glean 8g/ha i pytanie czy to weźmie chabra i nie zaszkodzi zbożu czy Lentipur 1,5l/ha + Glean 16g/ha ??? Zboże w fazie 3-4 rozkrzewień, chwasty dość duże. Z góry dzięki.

Opublikowano

zalezy jaka rosa i czym sie pryska, jak ktos ma granstar w mieszaninie to lepiej czekac na suche rosliny, ale przy tej wilgotnosci moze byc juz ciezko. reszta poradzi sobie doglebowo. Przy mieszaninie @daron64 to nawet w deszcz jechac 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

nie sr** ogniem lepiej zadziała niż w suszę

7 minut temu, Matey napisał:

Przy mieszaninie @daron64 to nawet w deszcz jechac 

Napewno lepiej będzie opryskane z rosa, niż nienopryskane w ogóle, jak z początku planowałem :)

Jutro jadę i skończę te 2ha i z głowy. 

W ogóle,  pomimo braku opadów,  w wierzchniej warstwie gleby sporo wilgoci. 

Opublikowano

Ja pryskalem ctu +expert met in byla mgła jak cholera a podo koniec nawet zaczęło kropic i z tego co widzę już działa zielsko żółknie 

Tak jak kolega wyżej pisał doglebowka nawet w deszcz,może nawet lepiej zadziała niż w susze? !

Sorry zamiast ctu miało być dff😊