Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak zaczynałem samodzielna przygodę z rolnictwem to tak siałem. Na jednym kawałku 300kg, na innym 240 - tam gdzie mniej- grubsze klosy, ale ilościowo więcej wychodziło tam gdzie gesciej posiane. Ciekawe ile sztuk na metr mi wyszło w takim siewie? Z 600szt/m 😛

A jak z tą gęstości siewu,  ile szt na m siejecie? 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
5 minut temu, szymonidas9 napisał:

Do kiedy można siać pszenżyto grenado? Mam kawałek po kukurydzy, która bede kosil w sobote, a jest tam slaba ziemia na pszenice, tylko termin juz pozny i sie zastanawiam czy warto?

spokojnie mozesz jeszcze teraz siac tylko juz raczej trzeba bedzie troche norme zwiekszyć, w książkach mądrzy naukowcy piszą że niby o 10%.

Opublikowano
19 minut temu, szymonidas9 napisał:

Do kiedy można siać pszenżyto grenado? Mam kawałek po kukurydzy, która bede kosil w sobote, a jest tam slaba ziemia na pszenice, tylko termin juz pozny i sie zastanawiam czy warto?

U nas końcem listopada pszenżyto siali i po 7 ton dało więc śmiało możesz siać do końca października później to już wiadomo większe ryzyko ale też może się udać

Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał:

U nas siali też po ziarnowej i 2-3t? Jaki wniosek?

Nieraz posiejesz w terminie i też tyle będzie nie wiem jak w innych regionach ale u nas w dolnośląskim to pszenżyta lepiej się udają późno siane niż pszenice dlatego po kukurydzy każdy wali pszenżyto

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

To się nazywa poślizg koła. Skrzynia przekładni  siewnika ma swój opór. Koło w uprawnionej luźnej ziemi nie wykona tyle obrot9w co na twardym podłożu. Stąd różnice.

A ilość wysiana ok. Chyba że mtz powyżej 60😁 

no ale poslizg koła zawsze zakladalem pod 3% czyli jakies 5kg. Dzis jak siałem zrobilem probe na polu, po wysianiu czesci ziarna i wysiew 10 kg mniej niz w domu. Moze waga mnie oszukuje

11 godzin temu, Agrest napisał:

To się nazywa poślizg koła. Skrzynia przekładni  siewnika ma swój opór. Koło w uprawnionej luźnej ziemi nie wykona tyle obrot9w co na twardym podłożu. Stąd różnice.

A ilość wysiana ok. Chyba że mtz powyżej 60😁 

Dziś jak siałem, ustawilem sie w domu na tyle co chciałem, z ciekawosci stanalem na polu po wysianiu czesci i 10 kg/ha mniej niz chciałem. Czary jakies

9 godzin temu, daron64 napisał:

Jak zaczynałem samodzielna przygodę z rolnictwem to tak siałem. Na jednym kawałku 300kg, na innym 240 - tam gdzie mniej- grubsze klosy, ale ilościowo więcej wychodziło tam gdzie gesciej posiane. Ciekawe ile sztuk na metr mi wyszło w takim siewie? Z 600szt/m 😛

A jak z tą gęstości siewu,  ile szt na m siejecie? 

A ja z kolei odwrotnie, policzylem mtz, zk, posiałem chyba 160 czy 170 kg, sypnałem 120kg azotu w dwoch dawkach i łan był tak rzadki ze mozna było kamyki liczyc z kombajnu. Dlatego wole zasiać ciut więcej niz za mało

Opublikowano

Jeśli koło napędowe tonie w glebie to te 10 kg jest jak najbardziej możliwe. 

Jeszcze pytanie czy nie masz za wysoko ustawionych cięgieł ciągnika i  nie robisz szachownicy na polu.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Jeśli koło napędowe tonie w glebie to te 10 kg jest jak najbardziej możliwe. 

Jeszcze pytanie czy nie masz za wysoko ustawionych cięgieł ciągnika i  nie robisz szachownicy na polu.

niee, szachownicy nie ma szansy byc

@daron64

nie powiem dokladnie bo nie znam swoich mtz, ale zawsze celuje w górne obsady, 370-400 nawet

Opublikowano

Ja 300 - 320 sztuk. 

W zeszłym roku gringo wyszło 290 sztuk i wyglądało w listopadzie jak dywan.

Opublikowano

Nie padało u Was? U nas od soboty codziennie praktycznie popaduje. Szału nie ma, bo drobny ten deszcz i poza jednym-dwoma dniami przelotny, ale zawsze coś. Teraz zapowiadali u nas dalej deszcz, ale w ciągu dnia prognozy im się zmieniły i od przyszłego tygodnia pogoda.. Jakbym miał materiał zostawiamy,  może bym jeszcze pszenzyta dostał trochę.. 

Najpóźniej siałem u nas 10pazdziernika i było ok. Zależy wszystko jak jesień dalej będzie,  no i wiadomo - zima. 

• Like 1
Opublikowano

Borowik rok po centrali. Zrobiłem zk i mtz ustawiałem siew na 400ziaren na metr. Siane 2tyg temu. Ładnie wzeszło juz ma ponad 5cm.liczyłem obsade wacha sie od 360 do 430 szt/m zapewne dlatego ze przed zniwani troche porosło na kłosie i wiecej ziaren sie trafiło porosnietych w niektórych miejscach ale ogolnie wygłada ładnie powinno cos byc jak pogoda bedzie dobra.

Opublikowano
10 minut temu, kopin napisał:

u nas siewy ruszyły od wczoraj,bo wreszcie dało się trochę poorać ,jakoś musi urosnąć

U nas jedni siali początek września,  to już murawy na polach.  Ja tydzień temu siałem. Pójdę w sobote zobaczyć jak sytuacja. 

Opublikowano

Panowie a ile siać pszenicy tacitus wg broszury w terminie opóźnionym 500 szt/ metr bo typ pszenicy należącej do tzw. odmian jednokłosowych. czyli wychodzi około 230 kg będzie dobrze?