Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie posiane Gringo 135 kg na ha czy to nie bedzie za mało ? 

jak w zaleceniach na stronie danko w odmianie gringo pisze ze 150 170 kg siac chyba ze termin wczesny to minus 10 % czyli zakladajac ze zasiales wczesnie to powinno byc ok ale ja u sb tak rzadko bym nie zasial . Ale na wiosne rzucisz mu azotu i sie rozkrzewic pieknie powinno i bedzie ok :)

koledzy a kiedy zaprawiacie zboze do siewu jak dlugo czasu przed siewem ? bo u nas jest zaprawa kupiona rancona i tam pisze ze teoretycznie zaprawiac najlepiej bezposrednio przed siewem ale wiadomo jak przyjdzie pogoda (kiedys to powinno nastapic ) to trzeba bedzie wszystko na raz robic wiec te 2 tyg przed siewem mozna zaprawic nie zaszkodzi to ?

Opublikowano

135kg nic nie mówi bez MTN i zdolności kiełkowania. Przy MTN 40 i z.k 95 wychodzi 320szt./m2, więc ok. Przy mtn 50 wychodzi już tylko 256szt. - ale pewnie wielkiej tragedii przy tej obsadzie nie będzie, zwłaszcza że ma się dobrze krzewić.

Spokojnie możesz zaprawiać, tylko nie wiąż worków jak dajesz więcej wody.

Opublikowano

ile siejecie pszenżyta w szt/m2? ziemia lekka ,przedplon zboże, termin siewu optymalny

Opublikowano

up

350-400 szt/m2

Nigdzie nie mogę dostać Borowika i szukam jakiejś alternatywy, mam do wyboru Lombardo/Gringo/Trapero/Maestozo/Algoso/Meloman/Fredro. Co byście wybrali? Zastanawiam się nad trapero/algoso ale przydałyby mi się Wasze opinie, z gory dzieki

Opublikowano

Też słyszałem pochlebne opinie o Melomanie od znajomego, w tym roku wziąłem Borowika i Melomana dla porównania, który lepszy. Fredro niby też dobrze rośnie na słabych glebach ale musi mieć łagodną zimę albo okrywę śnieżną przy mrozach, inaczej nie ma szans dlatego ja z niego zrezygnowałem, bo zima to loteria.

Opublikowano

dziś przyjechało pszenżyto meloman siła kielkowania 94% mtz34,46 oraz trapero siła kielkowania93% mtz 38,5.ile kg byście Siali?gleba kl v.siew będzie opóźniony z racji tego że ciągle pada i nie zanosi się na pogodę.

Opublikowano (edytowane)

Meloman mówisz mtz34,4 to poślad :) ja zrezygnowałem z kupna trochę swego posieję, w trzy miejsca dzwoniłem i kiepski mtz. w zamian Avokado kupiłem 46,6 i 45,6 siła kiełk. 94, 95. Połowa posiana resztę za trzy dni po nowiu :). W tym miesiącu spadło około 80 coś litrów, rekord 20 stolecia...?

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)

Nie ma potrzeby odstępu, ja oraz jak się domyślam większość sieję nawóz i potem zboże tego samego dnia a jeśli jest odstęp to spowodowany natłokiem prac

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Byłem dzisiaj w skleplie , chciałem kupic nawoz donasienny , ale nie było i dał mi insol nawoz dolistny że niby nim zaprawiają , czy moge nim zaprawić zboże do siewu bardzo prosze o rady

Opublikowano

panowie pytanie mam do was czemu mi pszenzyto nie sypalo tzn oddalo 4,5 tony nie skracane odmiana borwo(4 czy 5 rok po centrali ) klasa ziemi 4 troszke 5 dostalo ok 460 kg saletry w 2 dawkach 1 raz od grzyba pryskane i odzywke dostalo lacznie i siarczan magnezu plus mocznik .zawartosc skladnikow w glebie ph 5,6 fosfor 11,7 ( na jednym kawalku ) na drugim 7 potas 9,5 magnez 6,8 .w czym jest przyczyna ze taki niski plon zawsze u nas pszenzyto sypalo srednio 6 ton z ha na innych polach a ten rok byl dobry bo pszenice pieknie sypaly . I Jaka tu jest przyczyna slabego plonu czy to moze byc ze pszenzyto nie swierze z centrali ? ( w tym roku bire z centrali swierze na inne pola ) czy moze byc malo prochnicy z tego powodu ze tamte pole jest kupione a poprzednik slome sprzedawal z pola czy jak inna przyczyna ?

Opublikowano

Cieżko jest odpowiedzieć na takie pytanie. Na plon składa sie wiele czynników. Ja w maju 2016 kupiłem kawałek pola przez miedze z moim i mimo 2016 ciężkiego roku dla zbóż ze swojego miałem okolo 5,5. tony z ha a tam tylko 3. Ale pole bez obornika przez lata, kiepsko nawożone. W zeszłym roku dałem duzo obornika i w tym roku plon nagle x2. W tym roku dałem wapno wiec myśle ze ziemie sie troszkę jeszcze poprawi