Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Roki212 napisał(a):

Nie tylko PIORiN może upomnieć się o papiery bierzesz dopłaty kontrola z agencji też chyba sprawdzają 

Co roku wysyłam cały rejestr bo mam ekoschemat biologiczna ochrona ...

Opublikowano
Teraz, drobny napisał(a):

Ja nie mam,i zakupy trzeba zrobić do końca lutego.Tylko mnie nie podp... 😁

Też mi się skończyło, nie będę robił kursów, atestów i elektronicznej ewidencji żeby zużyć rocznie litr czy dwa środka na chwasta w zbożu.

Opublikowano
3 minuty temu, drobny napisał(a):

Ja nie mam,i zakupy trzeba zrobić do końca lutego.Tylko mnie nie podp... 😁

ARiMR i PIORiN śledzą forum i już wiedzą 🤭 chwila moment namierzą skąd się logujesz i pozamiatane 😜

Opublikowano
15 godzin temu, jajonasz napisał(a):

Kolejne zaciskanie pętli, ale chłopy nie mają nic przeciwko, bo szkolenia wszyscy mają. Tylko jak za rok wejdzie elektroniczny rejestr i już wszystko będzie podane na tacy, że nawet 120 dawki duetu nie dasz bo kontrola i gdzie jest reszta bo powinno zostać, albo tebukonazol z zezwoleniem na jabłoń wykorzystany w pszenicy, to dopiero będzie płacz 

E tam, wlejesz resztki z opryskiwacza do pustej bańki i powiesz: O! tu jest reszta.

Opublikowano
15 godzin temu, jajonasz napisał(a):

Kolejne zaciskanie pętli, ale chłopy nie mają nic przeciwko, bo szkolenia wszyscy mają. Tylko jak za rok wejdzie elektroniczny rejestr i już wszystko będzie podane na tacy, że nawet 120 dawki duetu nie dasz bo kontrola i gdzie jest reszta bo powinno zostać, albo tebukonazol z zezwoleniem na jabłoń wykorzystany w pszenicy, to dopiero będzie płacz 

Przecież była rozmowa w którymś temacie o tym to mówili że piorin nie będzie co sprawdzać faktur. Takze w czym problem? Kupiłeś na 120%, ale wpisujesz 100% dawki i tyle. 

Opublikowano
24 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Bardzo dobrze ze trzeba szkolenie nie rozumiem czemu co niektórzy mają z tym problem. 

To raczej, tak jak pisali, problem widzą w tym, żeby nie zaczęło się porównywanie i dochodzeniem co i jak dokładnie. Potecjalnie mógłby być to problem. Kupiłeś środka na 5ha w max dawce bo, tak wychodziło z opakowan, a obsiane miałeś 4.8. Zostawiasz sobie te resztkę oprysku, bo przecież nie będziesz przekraczał max dawki i będzie stało opakowanie z resztka oprysku na kolejny sezon?  Czy jednak zwiększysz minimalnie dawkę powyżej max i ta resztkę dzielisz na całość żeby nie stały jakieś resztki środka potem? Jeśli mieliby wszystkie dane, to chyba już nie jest wielki wysiłek przy kontroli, żeby się przypierdolic o coś takiego.

12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Też mi się skończyło, nie będę robił kursów, atestów i elektronicznej ewidencji żeby zużyć rocznie litr czy dwa środka na chwasta w zbożu.

No faktycznie. Nadludzki wysiłek.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli etykieta pozwala na stosowanie środka 2x w sezonie to po prostu wpisujesz w ewidencję poprawkę na 0,2 ha.  Jeśli faktycznie wejdzie ewidencja kto co kupił to trzeba brać takie środki, które można stosować kilka razy w sezonie. Łatwo to później rozpisać w tabelce. (albo sprzedać sąsiadowi)

Edytowane przez 01_Spider
Opublikowano
29 minut temu, Tomek90 napisał(a):

nie będzie co sprawdzać faktur

Póki co nie będzie, ale jesteś pewny że to się nie zmieni? W zbożu to nie ma problemu, ale w innych uprawach jak np fasoli gdzie jest mało środków zarejestrowanych, to już ludzie będą mieli spory problem. Wprowadzanie tak restrykcyjnych przepisów, gdy na horyzoncie jest merkosur, jest co najmniej zabawne. 

Opublikowano
2 minuty temu, jajonasz napisał(a):

Póki co nie będzie, ale jesteś pewny że to się nie zmieni? W zbożu to nie ma problemu, ale w innych uprawach jak np fasoli gdzie jest mało środków zarejestrowanych, to już ludzie będą mieli spory problem. Wprowadzanie tak restrykcyjnych przepisów, gdy na horyzoncie jest merkosur, jest co najmniej zabawne. 

Być może się zmieni, być może dążą do tego wtedy trzeba będzie trzeba przestrzegać dawek, albo przeprosić Ukrainę i kupować ich środki 🤪

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Przecież była rozmowa w którymś temacie o tym to mówili że piorin nie będzie co sprawdzać faktur. Takze w czym problem? Kupiłeś na 120%, ale wpisujesz 100% dawki i tyle. 

Ja mam większość dzierżaw na gębę gdzie właściciel składa o dopłaty i na niego oprysku nie kupię bo żadnych dokumentów i szkoleń nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Całe te przepisy to jest śmiech na sali, nie chodzi o kupno środków przez osoby które nie posiadają szkoleń, bo również jestem przeciwnikiem takiego zachowania. Ale kontrolowanie czy przypadkiem parę ml środka nie zostało albo dokładne sprawdzanie jaki środek w jakiej uprawie został użyty pod względem etykiety, nie ważne że w większości substancja czynna się powtórzy. Nie ma uprawy w etykiecie? nie można go zastosować pomimo tego że substancja czynna wychodzi dużo taniej niż w innym oprysku dedykowanym do tej uprawy. Niesamowicie zabawne a jednocześnie przykre jest to że takie i inne przepisy wprowadzane są przed wprowadzeniem do obrotu towaru z krajów mercosur. Ja muszę sprawdzić czy akurat ten środek muszę kupić na tę uprawę czy przepłacić za droższy który ma tę uprawę w etykiecie, ale zepsute, czarne i śmierdzące zboże jechało wagonami od naszych sąsiadów. Dla normalnego człowieka to co wyprawia się w tym kraju jest nie do zrozumienia.

Większość osób i tak zaopatrzy się na sezon lub dwa do przodu, a niektórzy nie będą odnotowywać wszystkich zabiegów w ewidencji lub wpiszą że zastosowali tylko jakiś środek do dokarmiania dolistnego.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
  • Like 4
Opublikowano

Przecież nie chodzi o to, że bez papierów pryskamy, tylko o to że kolejne ograniczenie wolności w jakiś sposób 

Upadlińca, ciapatego, pedała nie można obrazić, nazwać pedałem, a normalnego człowieka prześladują bo chce pracować, żyć. I nie ma problemu. Musisz udowodnić że nie jesteś wielbłądem.

Po prostu to jest chore i o tym się mówi 

• Like 5
Opublikowano

Ma to też zapewne związek z naciskami producentów tych środków bo jakby mogło być inaczej. Skoro dany producent ma dedykowany środek i uprawa wymieniona na etykiecie, a znów inny z taką samą substancją tej uprawy nie ma i jest tańszy bo każda uprawa jaka jest tam wpisana to osobne zezwolenia itp... czyli koszty wpływające na finalna cenę to wiadome że większość kupujących wybierze ten tańszy skoro skład bywa że identyczny. A do tej pory wpisać sobie w ewidencji można było co się tylko chciało aby każdemu pasowało... Wiedzą co ile czego schodzi śledzą jedni drugich. Dla nich liczy się zarobek a rolnik tylko na tym cierpi bo kolejne wymysły i co za tym idące rosnące koszty bo trzeba przepłacać kupując dedykowane środki. 

Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To trzeba zrobić zapas na dwa sezony 

Do marca przy obecnej pogodzie to niestety sklepy pewnie nie będą miały jeszcze nowego towaru tylko zeszłoroczne resztki.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2026 o 17:15, Tomasz0611 napisał(a):

aż sprawdziłem, wszelkie fumiganty tylko w sklepie stacjonarnym i zakaz dostaw ŚOR do paczkomatów. Z sklepu online zamówisz tylko z dostawą pod adres.

Bralem w pt w necie śor. Byla opcja tylko inpost kurier i dpd pod adres. Zamowilem a jak wyslali - przekierowalem na paczkomat ^^. Wczesniej bralem od nich na paczkomat wiec mozliwe ze juz przygotowali sie pod nowe wytyczne. Nie mniej musze szkolenie w koncu zrobic. 

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Dokładnie raz ze pogoda nie pozwala na dostawy, a dwa ze na koncernowe środki cenniki pojawiają się zazwyczaj na przełomie luty/marzec.

A co do uprawnień to prowadzę sklep detaliczny z sor i jak na razie z piorinu dowiedziałem się ze mamy ewidencjonować jedynie fumiganty (sprzedaz tylko na fakture, wymagane szkolenie itp), co do reszty jeszcze właściwych wytycznych nie otrzymałem. Mogli by wreszcie zrobić jakiś publiczny rejestr żeby dało się sprawdzać uprawnienia kupujących, chociaż z ich tempem wprowadzania danych...